Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Sex miljarder är mycket

Miljöpartiet och kamraterna till vänster kommer att ta bort nästan 6 miljarder per år för försvaret. Om de får chansen.

Riksdagens utredningstjänst har räknat ut vad de rödgrönas förslag om bl.a. dubblad arbetsgivaravgift för unga och kilometerskatten för tunga fordon skulle kosta försvaret. Omkring 4 miljarder. Tillsammans med den öppet redovisade  neddragningen på 2 miljarder per år som man aviserat blir det 6 miljarder, väldigt myckte pengar för Sveriges försvar.

Det finns inte några som helst möjligheter att klara detta utan flera förbandsnedläggningar och andra stora förändringar.

Ännu en anledning att tänka över valet 1-19 september.

 

Etiketter: , , ,

22 kommentarer

  1. Marcus

    Medan de röd-gröna gör något vettigt som en början på att lägga ner Sveriges försvar då vi med all rätt inte behöver det. Om något händer här har vi ändå ingen chans om ryssen skulle komma, fast det är ju en stor skröna, idag är det större chans att jänkarn eller israelen kommer.

    Ni har väl lagt fram ett förslag om att privatisera Vattenfall, ett vinstdrivande företag som kommer att kosta oss runt 28 Miljarder. Vad tycker du låter bäst?

  2. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Jansson (2010-08-03 19:35)
    Tvärtom, Andreas, tvärtom. Jag vill ha en bestående fred och då måste man över tid ha ett försvar som fungerar.
    Hur var det kamrat Mao sa? ”Ett land har alltid en armé. Antingen sin egen eller någon annans”.
    I den här frågan har jag nog varit konsekvent.

  3. JonasE

    Nu påstår de Röd-Gröna att det är 2 miljarder och inte 6, och att det extra 4 miljarderna, inte kommer att drabba försvaret, utan försvaret kommer att kompenseras för detta så det i slutändan blir 2 miljarder, och inte mer, så det är bara propaganda från Allianens sida.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Marcus (2010-08-03 19:27)
    Nog blir vi anfallna av USA eller Israel. Det låter ungefär lika logiskt som att Sverige inte skulle behöva något försvar alls.
    Allvarligt talat så tror jag att Sverige har all anledning att ha ett väl avpassat försvar. Bor man där vi bor så måste man betala försäkringspremien. Tyvärr blir Nordkalottområdet sannolikt ett av de mer ”heta” framöver. Utvecklingen i Ryssland är dessutom inte så rolig.
    Det finns delar av Vattenfall som vi kan sälja ut. Delar som t.o.m. kan göra resten mer lönsam. Annat ska vi definitivt inte sälja ut.

  5. Aldrig mer vänsterstyre!

    Men Markus,tror du verkligen på fullaste allvar att USA och Israel, två verkliga, stabila demokratier i högre utsträckning skulle anfalla Sverige än det instabila Ryssland…?!

    Ni vänstermänniskor är verkligen desperata, eller??

  6. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-08-03 20:59)
    Försvaret och Sverige är inte i läget att det finns möjlighet att ta bort 2 miljarder heller. Bland det första som skulle ske är väl att stridsflyget koncentreras till en enda plats. Förmodligen får vi inte ett JAS stationerat norr om Ronneby.

    Hur skulle Försvaret kompenseras? Med höjda anslag?

    Ursäkta, men tills vidare tror jag mer på Riksdagens utredningstjänst än på dig, Sahlin och Ohly.

  7. JonasE

    Enligt Riksdagens utredningstjänst: Dnr 2010:954

    ”Det kan också vara viktigt att påpeka att om Riksdagen beslutar att höja koldioxidskatten, införa kilometerskatt och förändra arbetsgivaravgifterna och detta leder till ökade kostnader för myndigheterna finns det en motsvarande intäktspost i statsbudgeten som alltså kan användas för att kompensera myndigheterna.”

    Alltså – försvarsmakten är undantagen från de utgifter NI hänvisar till.

    Det är Alliansens faktamässigt sämst underbyggda utspel under hela mandatperioden.

    SvaMMel från Alliansen!!

  8. Olle

    RUT konstaterade att

    ”Det kan också vara viktigt att påpeka att om Riksdagen beslutar att höja koldioxidskatten, införa kilometerskatt och förändra arbetsgivaravgifterna och detta leder till ökade kostnader för myndigheterna finns det en motsvarande intäktspost i statsbudgeten som alltså kan användas för att kompensera myndigheterna.”

    Ergo – försvarsmakten är undantagen från de utgifter man hänvisar till.

    Moderaterna kan alltså vara lugna. Kilometerskatten och arbetsgivaravgifterna kommer alltså inte leda till några regementsnedläggningar.

  9. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-08-04 03:02)
    Tackar för den snabba reaktionen från S-administrationen. Nu står det här ”kan”, inte ”ska”. Kommer Försvaret att kompenseras? Kommer andra offentliga verksamheter också att kompenseras så att det bara blir privata personer och företag som betalar kilometerskatt och höjd arbetsgivaravgift? Undrar vem som svamlar.
    2 miljarder erkänner SVMP ska tas bort varje år. Det är pengar som inte bör tas bort i ett läge när den nära omvärlden rustar som den gör.

  10. Jan Nilsson

    Svar till Olle (2010-08-04 06:43)
    ”Kan”, inte ”är undantagna”. Vänligen se svaret till den tidigare kommentaren. Skulle det stanna vid de två miljarderna får det för övrigt tillräcklig effekt i oönskad riktning.

  11. JonasE

    Östros har komenterat siffran om 6 miljarder, och han säger att det är och kommer att bli totalt 2 miljarder.
    Sen så är jag personlignen inte nöjd med de 2 miljarderna mindre, som Hemvärnsman sedan 16 år, men det jag vänder mig emot är Alliansens vårdslösa hantering av fakta!!….än en gång!!.

    Sen så har jag sagt det förut!!, jag är inte (S)!!, utan anti (M)!! och det gör visserligen att jag kommer att rösta på (S), men det är mer på grund av att jag inte vill se (M) styre en madatperiod till….de sjuka och de mass arbetslösa klarar inte en mandatperiod till av (M):s ”reformer”!!.

  12. Marcus

    Aldrig Mera Vänsterstyre.

    Du menar det stabila Israel som åtminstone 2 gånger de senaste fyra åren har haft stora problem med våran utrikespolitik?

    Men visst, kalla mig desperat för att jag tror att de länderna har chans att attackera oss.

  13. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-08-04 15:36)
    Hemvärnsman? Där steg du ett pinnhål.
    Men visst är du för något, inte bara mot?
    De flesta som röstar på (S) gör det för att de tror att deras politik fungerar bättre än Alliansens.

  14. Aldrig mer vänsterstyre!

    Markus, på vilket sätt har Israel haft sådana problem med Sveriges utrikespolitik så ett en attack är nära förestående? Finns det ingen gräns för vad ni vänsterns folk vräker ur er?

  15. JonasE

    Själklart så är jag för något, och det är i vilket block = hopp för framtiden och där ligger i mina ögon (M) dåligt till med försämring av sjuk och arbetslöshetsförsäkringen, för om man inte kan lita på att den biten fungerar så.
    Kan dra en paralell till militären där: en soldat som vet att han får vård sköter sin uppgift bättre, det är bevisat.
    Så en arbetare som inte vet om han klarar sig som sjuk eller arbetslös, arbetar han bättre?
    Jag som nu blivit sjuk av mitt arbete, litar inte på Alliansen som redan nu har tagit +2000:- i månaden av mig med sina ”reformer” och det innan utförsäkring

  16. Marcus

    Jag tror inte att Sverige är hotade av något land inom en snar framtid. Men är det två länder som jag tror kan tänka sig attackera Sverige så är det först och främst Israel, samt Israels bästa vän, USA. Jag tvivlar väldigt starkt på att Ryssarna skulle vela attackera oss. Men om ni har några argument att komma med om varför jag har fel så vill jag väldigt gärna läsa dem.

  17. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-08-05 02:07)
    Båda försäkringarna måste fungera när vi behöver dem, det håller jag absolut med om. Det ska finnas en rehabiliteringskedja och man ska få kontakt med en levande människa och få hjälp och förslag till andra lösningar innan man blir ”erbjuden pension”.
    Vi ska inte tillbaka till den gamla slentrianhanteringen av sjuka och det kan heller inte bli för smidigt för den som faktiskt inte vill arbeta. De är förmodligen inte så många, men jag stötte på ett tydligt exempel idag.
    Jag hoppas att det går bra för dig, att du får den hjälp du behöver och kan hitta något som fungerar för dig.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.