Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Debatt med Jonas Sjöstedt idag

..

Studio Ett ringde just och ville att jag ska debattera med Jonas Sjöstedt i direktsändning i afton. Detta med anledning av bärplockardebatten. Vänsterpartiet vill inte att bärplockningen ska vara skattefri (Vilken överraskning!), medan jag har uppfattningen att den ska vara det.

I Finland får glesbygdens folk, och vem som vill, plocka hur mycket som helst av skogens värdefulla bär utan skatt. Man har inte lika bra naturliga förutsättningar som i Sverige, men råvaran kommer fram och förädlas till mediciner, hälsokostpreparat och sylt i något  högre utsträckning än här. Allt enligt en person jag talat med som har insyn i båda ländernas bärbranscher.

I Finland slipper man framförallt det mesta av fifflet och den ovärdiga människohanteringen som vi drabbats allt mer av sedan beskattningens början.

I båda länderna skulle vi kunna få ut mycket mer av bären. Knappt 5 % av dem tas till vara.

Etiketter: , , , , , ,

11 kommentarer

 1. Jan Nilsson

  Svar till Marcus (2010-08-16 11:30)
  Det bör gå att gå in på sr.se och klicka sig fram till programmet. De har ändrat sidan nyligt, men det ska nog inte var något problem. Lycka till!

 2. Patrice

  Jan, kommer att här tala i största allmänhet, alltså inte något specifikt gällande debatten med Jonas. Måste få ur mig följande…

  Du skrämmer mig.

  Din absurda uppfattning av demokrati, samt av mänskliga värderingar, skrämmer mig.

  Att en dogmatisk världsmedborgare som du skulle erhålla politiskt inflytande och makt – detta är ett scenario jag skulle kämpa emot (och är inte ensam med detta), skulle det ”sorgligt nog” bli en realitet.

  Du har absolut inget inom skolväsendet att göra!

 3. Mikael

  Patrice! Så otroligt osympatiskt inlägg. Anser att Jan skulle göra otroligt mycket för Norrland om han lyckas komma in i riksdagen. Min röst och många flers har han. Skulle vara intressant att träffa en person som dig och se hur du tänker. Men med närmare eftertanke så vill jag det inte skulle nog bli hemskt deprimerad efter det mötet!=(

 4. Aldrig riksdagsmän med inbyggd avundsjuka!

  Den stora skillnaden på Jan N och Jonas S är att Jan har arbetat med verkligheten här hemma medan Jonas levt lyxliv i USA.
  Att denne Jonas skall försöka företräda oss i Västerbotten är likt ett hån.Det enda karln är utrustad med är ett munväder,men utan praktisk erfarenhet så är det värdelöst att lyssna på karln.
  Jan! Vi är många som kommer att lägga vår röst på dig,dina värderingar är ett stort plus för dig.
  Dina erfarenheter inom skolans värld och det faktum att du förstår landsbygdens problem är ytterligare plus för dig.
  Vänsteravundsjuka får en att lägga en pizza.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Aldrig riksdagsmän med inbyggd avundsjuka! (2010-08-16 21:38)
  Hej och tack! ”Sammanhållet län och land”, var det.

  För att envisas med att vara vänsterpartist tycker jag ändå att Jonas har ovanligt många plus. Fast han hugger som en kobra. 🙂
  Angående bärplockningen tycker jag dock inte att han driver så konstruktiva saker för glesbygden och upprensningen i bärbranschen.

 6. Marcus

  Jag måste säga att Jonas vann den där debatten.
  Men bra försök från dig, han är en av de bättre debattörerna i Västerbotten.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Marcus (2010-08-17 09:31)
  Tack för det! Tar det som en sorts komplimang. *s* Det kändes väl så, att man gick upp otränad mot ett fullblodsproffs. Kunde vara bra övning innan vi ska debattera i Vännäs. Jag ville ha debatten i inlandet, men (V) i Vännäs (och kanske länet?) ville ha den här. Kanske för att man ska få full kommunalpolitisk nytta och utväxling av att debattsluggern Jonas mosar mig. 🙂

 8. mattias

  Kan inte förstå att man är emot minimilön, är det arbetsgivaren som lovar saker eller privatpersonen som blir lurad som ska stå för eventuell förlust dåliga bärår??

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.