Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

RUT eller butler?

Socialdemokraterna föreslår att alla som bor i Stockholm och kan åka kollektivt ska få "butlerhjälp". (S) i Stockholm vill att stockholmarna "ska få tid att älska och skratta".

Man ska kunna lämna in tvätten, få hjälp med barnpassningen, parkeringen eller andra ärenden. Fint som snus! För alla som just bor i Stockholm och kan åka kollektivt. Det går inte för alla där heller.

Vi ska inte sätta upp onödiga motsättningar och felaktiga generaliseringar från vårt norrländska håll. Det händer även idag att socialdemokraterna räknar rätt och deras uppgift om att stockholmarna har 77 minuter i daglig restid kan stämma. Arbetsresorna i Stockholm tar sannolikt längre tid än hos oss, genomsnittligt.

Trots det låter det lite långsökt att ersätta RUT med en butler i centrala Stockholm. RUT kan även den långpendlande norrlänningen eller pressade familjen på Mariehem använda. Butlern kan vi bara åka och titta på under semestern. Mina nära anhöriga i Stockholm skulle inte heller kunna använda honom, eller henne.

Det är inte allt man förstår i den socialdemokratiska logiken. Rösta rätt och behåll RUT, hon eller han kan bättre än (S)-butlern i Stockholm bidra till att människor överallt hinner "älska och skratta".

Etiketter: , , , ,

8 kommentarer

 1. Anders

  Jag fick en annan reflektion på RUT när artiklarna om den extrema övertiden som råder inom vissa delar av sjukvården publicerades (artiklar här i VK). Stressforskare gick ut och varnade om att detta äventyrade patientsäkerheten och då baserad på den totala arbetstiden som även inkluderande hemarbete. Budskapet var att de med mycket övertid inte ska hemarbeta.

  Problemet är att skattesystemet gör att utan RUT räcker inte övertidsersättningen till att beta tjänsterna.

  Är nödvändigt alternativet till RUT att arbetsgivarna har personal som hjälper anställda som de kräver mycket övertid av hemma?

 2. Joakim

  Jag håller helt med dig. Denna tunnelbane idé verkar helt knas. Bättre då att behålla RUT som gynnar hela Sverige än bara Stockholmare.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Anders (2010-08-16 09:53)
  Den bistra situationen som finns inom delar av sjukvården måste angripas på flera sätt. En av de viktigare sakerna tar tyvärr lång tid att åtgärda, det måste bli attraktivare för sjuksköterskor att specialisera sig. Det fattas många.
  När personal slår i både synliga och osynliga övertidstak måste man agera. Kanske också på det sätt du föreslår.
  RUT behövs i alla fall!

 4. Jan Nilsson

  Svar till Hjärtrud (2010-08-16 10:33)
  Tack! Det är så roligt att få små kommentarer från er som håller med om saker också, inte bara från dem som är emot allt man skriver. *s*

 5. Andreas Jansson

  Varför jämför du de två? S förlag är väl inte skattesubnetionerat som erat rut-avdrag?

  Jag har inte uppdaterat mig riktigt i frågan utan mest skummat igenom den. Men jag kan inet hinna nåt att jag i Vännäs ska vara med och betala det, inte som idag då jag betalar för en massa rut-avdrag ist för välfärd.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2010-08-16 11:35)
  Tycker du inte att verksamheterna liknar varandra väldigt mycket?
  Jag betalar inte för några RUT-tjänster. Tror inte du gör det heller. Jag gläds för varje RUT-jobb som kommer till. Sammantaget blir det ingen kostnad, men ett bidrag till samhället på flera plan. Mindre arbetslöshet, tillskott i ekonomin m.m. Förstår inte varför så många till vänster (tydligen inte Schyman och 18 rödgröna riksdagsledamöter) föraktar och motarbetar arbete i hem och hushåll så till den milda grad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.