Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Debatten i Studio Ett igår

Här kan du lyssna till gårdagens bärplockardebatt mellan Jonas Sjöstedt och mig i radions P1. Du kommer inte direkt till programmet utan får klicka på inslaget om bärplockningen när du kommer till sidan.

Jag tvivlar på att det blir lugnt i bärskogen förrän vi har ett enkelt system som mer liknar det finska. Något avviker jag kanske från den officiella partilinjen här.

Det är inte något säkert underlag, men det verkar som att de flesta som själva plockat bär håller med om att det enklare finska systemet vore att föredra. Många som aldrig plockat för försäljning tycks ha lättare att tänka att det som går inom industrin också borde vara lämpligt i skogen.

Etiketter: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. JonasE

  Nu är jag inte så insatt i bärfrågan, men jag vet att de asiater som plockar häromkring har inte haft problem, dom kommer år efter år utan problem.
  Jag reagerar på att så fort något inte fungerar, så är det skatten det är fel på i din/er värld!, och inte din/er politik!.
  Kan det inte vara så att problemet ligger någon ananstans än just skatten!!…eller är det ett sätt att skylla ifrån sig problemet??.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2010-08-17 10:50)
  Jag tror att de allra flesta som följt debatten vet hur det finska systemet fungerar i det stora hela. Efter att ha plockat här i Sverige när vi hade det ungefär som i Finland (den finska plockarförsäkringen undantagen), pratat både med politiker, tjänstemän och några som arbetar i branschen, samt någon som har verksamhet i både Sverige och Finland vet jag det också, i det stora hela.
  Du börjar krypa ner mot nivån där man undrar om man ska ta tiden att svara dig.

 3. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2010-08-17 10:38)
  Det fungerar bra mest överallt, men det finns platser där ”ockerbemanningsföretagen” ställt till det för fattiga människor.
  Våra ”dubbla” regelverk gör det komplicerat. Några plockar för skattefri betalning upp till 12500. Andra registrerar slantarna över 12500 på någon annan.Åter andra låter bli att plocka för att inte fuska eller att det verkar krångligt.
  Skattefrihet skulle inte betyda stor skillnad för staten.
  Jag tror fler svenskar skulle plocka med borttagen skattegräns och bemanningsorganiserad och ”företagsmässig” plockning, beskattad från första kronan, skulle vara ett minne blott.

 4. Andreas Jansson

  Du behöver inte svara, du undviker ju konstant när jag frågar om erat budgetförslag och hur det kommer att slå mot oss invånare i Vännäs.

  Jag är inte medvetet jobbig, jag vill ha svar.

  Ang frågor om finskasystem och kollektivavtal så är det utifrån din medverkan i debatten igår.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Jansson (2010-08-17 20:03)
  Kommer info, tyvärr inte när du önskar. Vi väntar på nästa skatteprognos. Ska diskutera utvecklingen med dem vi hoppas samregera med.
  I normalfallet skulle förutsättningarna vara klara nu.
  Hur det skulle slå mot invånarna om vi går in i ett egentligt budgetunderskott på 30-40-50 miljoner per år i 3 år skulle du kunna fråga exempelvis Matts Lundgren om. Han ledde kommunen när politikerna kämpade med allvaret när kostnaderna skenade och höll på att dra ner vännäsbornas gemensamma ekonomi i obeståndsträsket för tiotalet år sedan.
  (V) lever ofta i en annan ekonomisk värld, där finns få att fråga.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.