Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

”Alkoholen är det stora problemet”

Det är nedslående att ta del av vad Gerhard Larsson, regringens särskilde utredare, skriver om missbrukssituationen i Sverige i gårdagens DN.

Enligt honom har alkoholmissbruket ökat med 20 % de sista tio åren, samtidigt som många i Sverige blandat gamla alkoholvanor med nya. Narkotikamissbruket har på samma tid ökat med 15 %. Han pekar på de individuella och sociala konsekvenserna, men bekymras över att många bara ser dessa. Han vill också uppmärksamma följderna för samhället och menar att fler måste få hjälp. Idag är det bara var femte missbrukare som nås av någon som helst stöd.

Våra unga kommer att ha fullt upp med att klara morgondagens utmaningar i samhället, utan de konsekvenser som ett ökat alkohol- och narkotikamissbruk kommer att föra med sig. I form av direkt och indirekt lidande, av kostnadsexplosion och arbetsbortfall. Det finns en koppling till den för morgondagen så nödvändiga arbetslinjen. En del av dem som fastnar i missbruk kan fortsätta att klara jobbet, riktigt bra eller hjälpligt. Andra efter ett tag inte alls.

Det kan vara dags att börja tala mer om detta och att fundera lite längre på förebyggande åtgärder i stort och smått. Det är nog ingen bra idé att stoppa huvudet i sanden.

 

Etiketter: , , , , , , ,

11 kommentarer

  1. Kicki Axengrip

    Ja, det håller jag med om. Vad har du (M) för lösningar att komma med då? Har ni tänkt avsätta mer pengar till vård och behandling? Problemet idag är ju att kommunerna inte har råd att göra det som behövs.

    Hur får vi en budget som går ihop med behoven? Det står ganska klart att våra pengar inte räcker till allt oavsett vilken regering vi har eller vilket parti vi röstar på. Men vilka grupper i samhället ska vi offra? Missbrukande ungdomar och deras familjer? De gamla? Sjuka och anhöriga? Skolbarnen? Vilka grupper vill M satsa mindre på?

    Här har vi en typisk värdegrundsfråga 🙂

  2. Jörgen

    Visst är alkoholen ett problem för många människor. Men då har ni Moderater ett stort problem. Ni går ju till val här i Umeå på att ha längre öppningstider på pubarna. Ni har ju motionera att de ska vara öppna tills kl 5.

    Hur ställer du dig till det? Har ni en spricka i Moderaterna?

  3. Jan Nilsson

    Svar till Kicki Axengrip (2010-08-27 09:58)
    Budgeten räcker inte till allt. Inte ens detta år då kommunerna fått mer pengar än nånsin. Ändå räcker det inte till.

    Vad gäller alkohol- och drogrelaterade kostnader och behov så finns mycket att fundera på utifrån Gerhard Larssons resultat. Det pågår också en utredning och missbruks- och beroendevården, vet inte när den blir klar.
    Anders Borg har velat att hela EU ska höja alkoholskatten. Det fungerar dåligt om bara enstaka länder gör det. Skulle det bli av borde, enligt min mening, det mesta gå till en aktivare missbruksvård.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Minna Toivanen (2010-08-27 07:20)
    När det gäller rökningen så blir jag ledsen av att se så många fina ungdomar börja. När man vet resultaten.
    Men det är väl en stor anledning att börja, att göra gamlingar ledsna.
    Jag blir rent bedrövad när jag ser unga människor, ibland med anlag för alkoholism i släkten, utveckla beteenden som gör risken för det kemiska beroendet enormt stor.
    Det är svårt att göra något åt missbruket, en väg är att på olika vägar försöka minska bruket.
    Jag håller på Anders Borg som skulle vilja ha en skattehöjning i hela Europa.

  5. Isak

    Drogliberalerna inom moderaterna vill släppa spriten fri.
    MUF har varit dom som hårdast har drivit liberaliseringen
    och tillgänligheten av alkohol. Tror att Jörgen inte får
    något svar. Herr Nilsson har ju ambitioner på riksdagen
    och då får man inte stöta sig med alkoholliberalerna.

  6. Arbetare

    Att skaffa fram jobb kan vara den bästa lösningen.
    Framförallt till alla unga.
    M har helt misslyckats med den viktigaste frågan, sen frågar du; vad ska man göra åt problemen?
    Fortsätt med samma politik och alla sociala problem i samhället exploderar!

  7. Jan Nilsson

    Svar till Arbetare (2010-08-28 23:19)
    Missbruket är också ett hot mot arbetet. Alltför många unga grundlägger ett missbruksbeteende innan arbetet är aktuellt. Tyvärr. Om det stämmer att missbruket ökat med 15-20 % på tio år är det förstås ett stort hot mot den nödvändiga arbetslinjen.
    Du har fel i vissa saker, tyvärr har du rätt i att för många riktigt unga gått utan arbete. 2010 liksom 2005. Jag tror inte lösningen är att göra det betydligt dyrare att anställa dem.

  8. Jan Nilsson

    Svar till Kicki Axengrip (2010-08-28 23:57)
    Det har börjat bli lite mer motion igen, det är positivt. 🙂
    Jo, det behövs annat också. För kroppen och själen. Sanna dina ord!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.