Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Tillväxten ökar möjligheterna

Det går bra för Sverige nu. Det finns det många belägg för.

Det finns många osäkerheter i världen, men just nu sticker Sverige ut mot omvärlden på ett positivt sätt.

Vi får vänta att det går upp och ner och även betänka att få, om några, resurser är oändliga. Det ska vi ha med i beräkningen. Samtidigt blir det mer än svårt att tänka på och investera sig till en bättre miljö om man ingen tillväxt har. Det är också dagens arbete och tillväxt som säkrar pensionerna.

Vi ska inte rösta tillväxtfientligt och vi ska inte ändra på vinnande lag.

 

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

  1. Q A

    Du pratar om tillväxt,den är inte heller en oändlig resurs skulle man kunna säga.Dessutom hur ska vi kunna ha fortsatt tillväxt när peak-oil väntar i närtid,dvs när oljeutvinningstakten går ner, ökad oljeutvinningstakt och ökad ekonomisk tillväxt har hittills alltid hängt ihop, bevisen för decoupling mellan dessa två är väldigt svaga.Dessutom om oljan blir dyrare och dyrare blir den mångsidiga plasten dyrare,den används ju överallt.Och dyrare olja leder till dyrare mat eftersom vårt högeffektiva jordbruk är fossilbränsleintensivt,både i drift av traktorer etc och vid tillv. av konstgödsel

  2. Jan Nilsson

    Svar till Q A (2010-09-09 09:28)
    Jag är medveten om Peak-oil och om vårt enorma beroende av olja och andra resurser. Ibland tänker jag på hur det skulle ha sett ut om andra världskriget med dess avspärrningar skulle ha inträffat nu.
    Tillväxten kan vara vansklig, men vi behöver den som verktyg och förutsättning på vägen mot ett vettigare resursutnyttjande på olika plan.
    Därför tycker jag t.ex. vi ska bygga Norrbotniabanan nu. Även om den inte går att ”räkna hem”. Vi måste också mota glesbygdens och naturresursområdets farliga avfolkning. Den kan annars bli mycket dyr på flera plan.

  3. Q A

    Jag håller med om att vi skulle behöva tillväxt för bättre resursutnyttjande, men vi kan inte säga att vi vill ha tillväxt, och så får vi det. Minskad oljeutvinning kan göra det omöjligt med tillväxt, vad vet vi? Så jag hoppas att politikerna iaf har planerat en worst-case-scenario om vi skulle få ”frånväxt” istället för tillväxt, de närmsta 15 åren ex.vis.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Q A (2010-09-10 08:08)
    Det kan vara sämre än man skulle önska med det. Ett land som Sverige är också oerhört beroende av vad som händer i en osäker omvärld.
    Det är i alla lägen mycket viktigt att inte leva över sina tillgångar, varken som privatperson, land eller kommun. Vi måste få in medlen innan vi kan fördela dem. Då blir det lättare att möta en tids ”frånväxt”.
    Det måste sparas och amorteras i goda tider så man kan satsa i dåliga.
    Det är iaf glädjande att det börjar tänkas något mer på ”worst-case” idag än tidigare. Men det är viktigast att vi arbetar för ”best-case”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.