Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

RUT kostar inget

Trots alla inlägg om motsatsen kostar inte RUT några pengar för stat och skattebetalare. De vita jobben som kommer till gör enligt Konjunkturinstitutet RUT till en reform utan kostnader för staten. Siffrorna över sysselsatta är inte klara, men antalet växer hela tiden. Från början var det antagligen mest de som haft hjälp tidigare som använde RUT, nu sprider användningen sig till nya grupper, enligt företagen.
Jag tycker absolut att vi ska behålla RUT och reformens uppfinnare, Alliansregeringen.

Etiketter: , , , ,

13 kommentarer

  1. Ann-Louise

    Jan, du har så rätt så! Detta bevisar än en gång att regeringen är och kommer att vara bäst lämpad att sköta landet. Det märkliga med vänsterblocket är ju deras avsky mot RUT som gynnar främst lågutbildade kvinnor och invandrare, men vördnad mot ROT som främst gynnar männen!

  2. Ola

    Om det nu är så att ”reformen anses vara gratis för staten” finns det därmed inte längre något behov från statens sida att stödja den längre. Det sista är något som anhängarna glömmer att säga. För om allt är bra och ger inkomster till staten ska subventionen upphöra. Då finns det inte längre något behov då marknaden ska kunna klara av det själv. Klarar inte marknaden av det ska den inte längre ha stöd.

  3. Jan Nilsson

    Svar till Ann-Louise (2010-09-09 19:12)
    Så sant, så sant. Det ligger någon principiell låsning här och blockerar tänkandet hos de rödgröna. Vi har skriande brist på den här typen av arbeten. och många familjer som går på knäna. Ändå vill man dräpa ut RUT. Oförståeligt.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Ola (2010-09-09 21:15)
    Nu förstår jag faktiskt inte din logik alls. Utveckla gärna. Vi, och många enskilda, behöver den här typen av arbeten så oerhört väl. Många vill ha jobben, många behöver få tjänster utförda för att underlätta eller orka med livet. Reformen kostar oss inte något, en svart sektor har blivit vit och börjar leverera pengar till staten.
    Vad är problemet?

  5. Moderaterna det nya arbetarpartiet.Jo men visst!

    De Röd-Gröna bryr sig inte om vanliga arbetare är nu bevisat.
    Jobb-avdraget bort.
    Städarbeten och andra hushållsnära tjänster får inte vara med i systemet,utan se till att dessa arbeten fortblir svarta.(Rotavdraget är den morot som behövs i denna sektor av samhället)
    Dessutom låtsas dom inte förstå ekonomin för staten att om fler vita jobb skapas så är vi fler som hjälps åt med vår välfärd!

  6. Jan Nilsson

    Svar till Moderaterna det nya arbetarpartiet.Jo men visst! (2010-09-09 21:54)
    Ja, sant, man blir fundersam inför retorik och politik.
    Visserligen tror jag att jobbskatteavdraget kommer att fasas ut gradvis om det, ve och fasa, skulle bli en rödgrön valseger. Det är alltför välgörande och populärt för att knipsas av redan i valrörelsen. Men man hör hur det låter och vart vinden drar.

  7. ola

    Ja du har rätt Jan om man tillåter alla brott då upphör ju alla brott.. Hör du inte själv hur dumt det blir?
    Jag tror ju mera på att brott ska beivras. Och är det inte konstigt att miljonärerna i Danderyd ska vara så brottbenägna?

    Men om det inte kostar staten något med RUT vart tar pengarna vägen då som staten bidrar med?

    Med ditt sätt att tänka skulle vi bara ha bidragsjobb det skulle ju vara lönande eller?

  8. Jan Nilsson

    Svar till ola (2010-09-09 23:49)
    En svart sektor blir vit och när den blir det så växer den dessutom väldigt mycket. Det är bra.
    Vilka pengar lägger staten ut, menar du?

  9. JonasE

    Man kan undra över en Moderat som per definition är emot allt vad bidrag heter, men att driva en sektor på bidrag, låt vara att man kalla det för avdrag, men NU är en Moderat helt plötsligt för bidrag, varför skall just denna sektor vara bidragsberoende?, när man samtidigt kräver vinst av alla andra!.

    Om det inte finns några siffror på hur många som är och blivit sysselsatta på grund av RUT!, så kan man knappast säga att RUT är gratis!, eller att det kostar staten något!, det finns ju uppenbarligen inget som stöder något av detta, utan det blir ju gissningar och antaganden…inte seriöst!!.

  10. Jan Nilsson

    Svar till JonasE (2010-09-10 01:26)
    Ett proffs som du vet mycket väl att det är oberoende Konjunkturinstitutet som i landets alla stora tidningar säger att RUT inte kostar utan ger.
    Läs igenom det jag skrivit igen.
    Vad är problemet med att det blir fler arbeten som inte kräver mycket utbildning?

  11. Ola

    Men Jan vad du än säger så är det olagligt med svart arbetskraft. Så du kan ju inte räkna in dom pengarna.
    För om du tar bort förbudet att råna en bank så kommer det ut en massa extra pengar oxå.
    Men nu var det ju så att Konjunkturinstitutet INTE gjort någon utredning utan det var vad en tjänsteman trodde.

    Såg du Uppdrag granskning om dom Lettiska barnen.. Är det så moderaterna vill det ska vara? Och hur kan ni få med KD på det? dom som har i sitt partiprogram att dom har kristna värderingar.

  12. Lars Valler

    Läs den rapport KI gav ut så ser du Jan att den är lite inaktuell och inte beräknad utifrån reella förhållanden då den tex inte tar hänsyn till HUR många jobb RUT avdragen skapar samt att 190 miljoner i månaden låter lite mycket får de som fått sysselsättning imom hushållsnära tjänster.

    Tror att de som använde svart arbetskraft gläds åt att få betala för sig, men undrar hur många av som jobbade svart har/är bland de företag som misstänks för skattefiffel med RUT?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.