Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Att leva, verka och bo i norr

Hela Västerbotten ska leva och verka, av flera anledningar. En är att alternativet är dyrt för både västerbottningarna och andra.

Vi lever i de allt mer långtgående konsekvenserna av den stora och medvetna avfolkningen av Västerbottens inland under socialdemokratins "glansdagar". Ytterligare konsekvenser har tillstött. Vi måste göra något nu, det gives icke något "senare". Naturresursområdet måste fungera också i fortsättningen. Det måste vara hållbart på alla plan, också det sociala. Det måste finnas folk som vill och kan hålla hjulen rullande.

Sverige har levt, och lever till stor del än, på naturresursområdets bidrag av den allra billigaste elkraften, av skogen och malmen. Många resurser ligger kvar och väntar på att utvinnas på ett försvarbart sätt som också fungerar för vår ursprungsbefolkning och dess näring.

Jag överlåter åt andra att hitta de farbara vägarna att göra det, men ingenstans borde det vara så lönsamt att arbeta som i Västerbottens och övriga Norrlands inre delar. Ingenstans så förmånligt att etablera och driva företag. Det finns andra områden med likartade omständigheter, men inga så stora och sammanhängande.

I grunden måste det handla om ekonomiska drivkrafter, som det gjorde en gång för länge sedan. Det lönade sig att bruka jorden och börja förädlingskedjan av resurserna som fanns, trots att avstånden var stora och bygden gles. Hur det ska se ut idag kan diskuteras, men jag tror inte bara på återförande av pengar till kommunerna.

Något kan vi säkert lära av Norge som lyckats så mycket bättre än vi när det gäller att låta hela landet leva och blomstra. Jag tror ändå att vi ska ta människors egna drivkrafter i bruk på ett mer markant sätt. Att inte göra något tror jag som sagt kan bli väldigt dyrt, på flera plan.

Alla jublar inte när man närmar sig de här frågorna. Några för att man inte vill ha något som luktar "särlösningar", andra för att man vill stoppa huvudet i sanden och inte inse vad som just nu håller på att fullbordas. Det finns flera kommuner där det inte föds en hel skolklass det här året. Hur ska åldringsvården fungera där om ett decennium eller två?

Det här är en av anledningarna till att jag skulle vilja göra en resa i Norrlands inland med några av vårt lands allra högst placerade politiker. Då talar vi Allianspolitiker. Förutom vissa enstaka "jultomteutspel" skulle de rödgrönas nuvarande miljöpartiinspirerade planer på avståndsskatt och annat slå hårt emot naturresursområdet. Miljöpartiets politik fungerar bäst i Stockholm.

Resten av Sverige ska också leva.

Etiketter: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.