Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Helt fri mobbning?

Frågan är hur meningsfullt det är att försöka bekämpa den. Vi har odlat mobbnings-TV länge nu och de första utstötningsvarianterna andas närmast myspys och helylle i jämförelse med nutiden. Fast det enda som förändrats är vi och våra referensramar.
Vi marscherar på mot ett allt hårdare samhälle. Det syns inte minst i skolan och bland de unga. Det handlar inte om politik, utan till stor del om att vi göder, stimulerar och belönar det sämsta i människan.
Missförstå mig inte. Vi ska motarbeta den urgamla mobbningen i skolan, men våra kämpande lärare, våra fattiga ord, planer och rutiner stretar på i kraftig motvind mot den spännande mobbningsutbildningen hemma i TV-soffan.

Etiketter: , , ,

6 kommentarer

  1. mikael

    Hej Jan! Om vi skall få stopp på mobbningen, så måste vi börja nu. När jag läst boken ”Bidragskulturen” skriven av Helena Riviere, så inser jag direkt att mobbningen finns mycket djupt etablerad inom Moderaterna. Mobbning och en föraktfull människosyn hittar vi i hela hennes bok. Den är full av skit och förakt mot utsatta människor. Sedan har vi ”problemet” med en viss Axén som inte tycks förstå att det han håller på med är ”vuxenmobbning”. Så det behövs att ni städar framför er egen dörr och inte skyller på tv.

  2. Jan Nilsson

    Svar till mikael (2010-09-25 15:53)
    Med tanke på hur stort genomslag denna bok dagligen har för alla barn och familjer i Sverige ligger nog huvudproblemet i den. Tänkte inte på det.

    Allvarlig talat tror jag inte det.

  3. Bo-Gunnar Wikström

    ”Det handlar inte om politik, utan till stor del om att vi göder, stimulerar och belönar det sämsta i människan.
    ”. Otroligt bra skrivet och tyvärr alltför sant. Jag håller med dig till 100%. Många fler av oss måste inse hur fel detta är, men inte bara inse – vi måste gemensamt hjälpas åt att få fram andra värden i livet. Vi behöver verkligen fler som engagerar sig för att annat synsätt, lyfta fram det unika och värdefulla i varje människa.
    Tack för den vackra bilden på kvällshimmelen ! Fantastisk bild ! Tänk att sitta ute, grilla korv, dricka kaffe, umgås ! Verkliga värden !

  4. Björn Hultman

    Jag håller med dig, det finns för mycket förnedrings tv program i Sverige. Hur ska vi kunna jobba aktivt mot ämnet när vuxna visar unga hur man ”ska” bete sig? Eller rättare sagt, hur man mobbar någon. Vi blir som vi umgås, är vuxna lika dåliga på att behandla varann bra, är också unga det. Jag har valt att inte se på dessa program, det är ju bara absurt. Läs min blogg om ämnet!

  5. Jan Nilsson

    Svar till Björn Hultman (2010-09-27 09:03)
    Tack, Björn. Har tittat in lite som hastigast på din blogg. Intressant. Ja, jag vet inte vad man ska göra, men vi vet att utbildning fungerar och det pågår Mycket mobbningsutbildning nu. Den har oerhört mycket mer pengar och ”hipfaktor” än utbildningen mot mobbning.
    Vi får arbeta på att få fram små, förhoppningsvis växande, öar där det är ok att vara olika och där man kan ”sänka garden”. Där vi i största möjliga mån tar vara på människor sådana som de är och frigör resurser istället för att begränsa dem. Förutom allt annat tror jag mobbningskulturen är gravt samhällsekonomiskt olönsam.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.