Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bristande tolerans

Tolerans och mångfald är ord som används flitigt, men toleransen är ofta begränsad och det finns fullt förståeliga och demokratiska hållningar som inte får plats i mångfalden.

Idag röstade man i Europarådet om ett förslag från (S)-ledamoten Carina Hägg. Det gick ut på att man skulle begränsa läkares och annan personals rätt att slippa utföra aborter. I Sverige och andra länder har man kunnat slippa arbeta med aborter och få utföra andra uppgifter om man av samvetsskäl inte velat medverka.

Nu ville svenska Carina Hägg se en ändring på detta. Hon föreslog också att ett speciellt register skulle upprättas där "samvetsöm" personal skulle registreras. Man undrar varför.

Läkaren och medicine doktorn Anders Löfström skrev om saken i Expressen härom dagen. Han var rädd för något som i praktiken hade blivit ett yrkesförbud och för en åsiktsregistrering som annars bara finns i diktaturer.

Det här lindrigt toleranta förslaget gick inte igenom. Med siffrorna 56-51 sa Europarådet att sjukvårdspersonal inte ska kunna tvingas medverka och att den föreslagna "registreringen av oliktänkande" inte behövs.

Men nära var det.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Öviks-Bosse

    Det är väl så att sedan ca 40 år så är det inte politiskt korrekt att ha ens minsta kritiska hållning i abortfrågan. Feministerna borde tänka på hur det är i Kina där flickfoster aborteras mycket mer än pojkfoster.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Öviks-Bosse (2010-10-08 08:24)
    Det finns en del områden där man bara får ha en hållning, det är tyvärr så. Det finns mycket duktig sjukvårdspersonal som inte vill utföra aborter. Jag är bra att de inte blir motarbetade och åsiktsregistrerade mer än vad som kanske redan sker på sina håll.
    Aborterna av flickfoster i Kina och Indien är en delvis annan sak, men helt fruktansvärd och i längden ohållbar. Undrar hur man praktiskt ska lösa de problem man skapat och fortsätter att förvärra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.