Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Riksdagens verkliga majoritet

För första gången består riksdagens majoritet av människor som bor i de tre storstadsområdena.

Saken togs upp i Studio Ett idag. VK.s Ola Nordebo var med, även en av Moderaternas riksdagsledamöter, Johan Forsell. Han betonade att Hela Sverige ska leva och vikten av att storstadspolitikerna kommer ut och ser helheten. Det var bra.

Nordebo lyfte faran med att partierna kanske känner sig tvingade att fokusera på storstadsområdena ännu mer än tidigare nu när riksdagens styrkeförhållanden blivit som de blivit. Även att de som lyfte både stad och landsbygd i höstens val inte direkt belönades för detta. Därför är det bra att Alliansen och inte minst Moderaterna markerar att landsbygden verkligen ska leva.

Visst är det generell politik som även Norrlands inland behöver, men följderna av 60- och 70-talets avfolkningar och det som följt i spåren av dessa kräver förmodligen mer riktade åtgärder.

Det är bra med de två miljarder som öronmärkts för innovationer och entreprenörssatsningar i Norrlands inland. Jag hoppas att de kommer till vettig användning. Att de varken hamnar i lycksökarfickor eller fryser inne på sina konton.

Jag tror dock att det behövs breda men riktade satsningar för att hindra att detta stora område avfolkas ännu mer och förutom allt annat börjar kosta stora pengar. Jag tror på generella skattelättnader för arbetande och entreprenörer i inlandet. Ingenstans borde det löna sig så bra att arbeta eller starta företag, Det handlar om att rädda kvar den samhällsstruktur och de människor som behövs för att inlandet ska fungera.

Inslaget i Studio Ett kom inte alls "i mål", det kom bara lite bortanför startblocken.

Etiketter: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.