Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Om gårdagens bråk

 

Sitter på Håstaholmen och ser ut över Hudiksvalls frusna och solbelysta hamnbassäng, med staden bakom. Det har fallit gnistrande nysnö under natten och det är riktigt vackert.

Gårdagen var inte så vacker utanför min gamla arbetsplats, Mariaskolan. Två elever har haft en konflikt gående på och främst utanför skolan. Igår hade den ena parten kallat på ”förstärkning” för något som ska ha hänt förra helgen. Äldre ungdomar drog omkring på Mariehems centrum och ställde till saker. Lotta Engman har skrivit om det på sin blogg. Den andra parten ringde in andra medhjälpare. Det blev tillsammans kanske ett dussin.

Nuvarande rektor på Mariaskolan var borta i veckan, men det fanns en tillförordnad rektor som hanterade saken på plats. (Som långvarig f.d. rektor på skolan drogs jag också in på ett hörn) Hon talade med det mest hotfulla gänget och bad dem lämna området, men de hänvisade till att de hade rätt att vara på allmän plats. De tänkte tydligen vänta i området tills skolan slutade. Man kunde bara gissa varför.

I en av tidningarna stod det att bråket var ”på Mariaskolan”. Det stämmer bara delvis, de två gängen höll till utanför och främst utom skolans område. Det var heller inga våldsamheter kring skolan, men hårda, ”tuppiga” ord. Det är inte acceptabelt att myndiga personer på 18-20 år hänger utanför en högstadieskola och levererar hot. När man inte ville lämna området bad tillförordnade rektorn om hjälp av polisen som reagerade snabbt, kraftfullt och korrekt. En 18-åring blev gripen för hoten. Det var intressant att se Lotta E skriva om att tårarna trillade på sina håll när polisen kom. Det är inte alltid man är jättehård bara för att man är lång och kan många håriga ord.

Det var olyckligt att kulmen kom så sent på dagen att det inte fanns tid att efterbearbeta det som hänt som man velat med högstadieeleverna. Både de två saken gällde och de andra. (Elever jag talat med tyckte iofs inte att det "var så farligt", men man vet inte hur det upplevs på alla håll) Hemmen informerades via mail. Med vissa har det varit mer kontakt. På måndag morgon tas saken upp med eleverna. Ledningen för en av de gymnasieskolor där ”gänget” kom ifrån är kontaktade och saken kommer att tas upp även där.

Trista saker som kräver en del arbete med parter och grupp framöver, men kanske ändå inte fullt i paritet med hur det kunnat verka. Jag har bara fått VK uppläst för mig idag, men där har man utifrån min bedömning hållit en bra nivå och inte haussat upp det som hände på det sätt också media har makt att göra.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Andreas Holmberg

    Jajamen, Hudik är charmig (Hälsinglands äldsta stad från slutet av 1500-talet). Stadskyrkan S:t Jakob är lite rolig, eftersom det är en stenkyrka som försöker ”imitera trä” interiört (oväntat mörk också invändigt). Den lilla Hornån livar upp och ö.h.t. ger de lite krokiga gatorna och den starka kuperingen ett mysigt intryck. Bollnäs kan inte tävla med centrala stan, men våra omgivningar med två älvdalar och riktiga berg är finare än Hudiksvalls (nästan som Vännäs´ ;o)

  2. Jan Nilsson

    Svar till Andreas Holmberg (2010-12-04 21:19)
    Där hör man! Staden har sina små finheter, helt klart, och inte bara på sommaren. Jag tog några senkvällsbilder i fredags, kanske sätter in dem en annan dag.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.