Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Får vi råd?


Vännäs är den enda kommunen i Västerbotten som inte har ett badhus.

Under valrörelsen kom det väldigt tydligt fram att en stor andel av kommunens innevånare verkligen vill ha ett på hemmaplan. Även om det inte kan bli lika stort som dem som finns i Umeå. Ett badhus är något som en stor del av invånarna i olika åldrar skulle kunna ha nytta av.

Att bygga ett badhus kostar mycket pengar, än mer om det blir ett allaktivitetshus. Med vår ganska svaga soliditet och stigande räntekostnader är inte bara att låna upp pengarna, de ska betalas tillbaka av våra efterkommande. Anders Borg varnade härom veckan kommunerna för att tappa besinningen och skuldsätta sig. Dessutom är driften dyr, även om det skulle bli ett riktigt "klimatsmart" och energisnålt badhus.

Jag har inte sett några färska beräkningar på investering och drift, men är säker på en sak. Innan vi planterar förhoppningen om en simhall i Vännäs måste vi visa att vi som andra kommuner kan få fram tillräckligt antal årliga miljoner till ränta, amorteringar och drift.

Ska vi kunna säga ja till denna stora och av många efterlängtade "guldkant" är det en del vi måste säga nej till. Även om vi en period skulle få in ett antal miljoner mer i skatteinbetalningar och annat så måste vi tyvärr göra en del ledsna om vi ska kunna göra många glada.

Som opposition ska man enligt många bara kräva, lova, "bjussa" och förenkla, men det ligger inte riktigt för mig. Jag vill inte luras, men däremot se badhuset byggt. Om det ska kunna ske inom överskådlig tid avgörs till stor del under vårens budgetarbete.

 

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. Jan Nilsson

    Svar till Ann-Louise (2011-11-16 23:06)
    Ja du, nu avsätts det en pengar till projektering av det badhus som jag så gärna skulle vilja se. Tyvärr ser ekonomin ut att gå åt fel håll, nästa år blir det även med lite kreativitet kanske som bäst ett nollresultat enligt prognoserna. Att få fram pengar till ett bygge på kring 100 miljoner och driften på ett antal årliga miljoner därtill därtill ser inte lätt ut. 100 miljoner låter mycket, men vill man bygga omklädningsrum på fritidsområdet för 10 miljoner så drar det nog iväg med ett modernt badhus och eventuellt allaktivitetshus. Det är snudd på att jag i nuläget ser det som nästan lurendrejeri att projektera. Hur gärna jag än vill ha det ser jag det inte möjligt på länge med nuvarande inkomster och utgifter.
    Det här var inte svaret du ville ha, men jag vill vara uppriktig med hur jag ser det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.