Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det känns bra


Moderaterna kommer hädanefter att redovisa namnen på dem som skänker mer än 20 000 kronor per år till partiet. Gåvor från företag och juridiska personer tar man inte emot. Det här skriver partisekreteraren Sofia Arkelsten i dagens DN.

2009 fick partiet totalt bidrag från ca 2500 privatpersoner som gav i snitt 770 kronor. Totalt, med de slantar som många lägger till när man betalar medlemsavgiften, har gåvorna utgjort 4 % av partiets omsättning.

Socialdemokraterna har både före och efter detta en mycket större dolt och halvdolt inflöde av externa pengar. Det mest knepiga är kanske att man inte kan vara med i LO utan att direkt och indirekt stödja ett parti som en stor del av medlemmarna själva inte stöder.

Nu städar Moderaterna undan en onödig störning som vi borde ha kunnat ta bort tidigare. De relativt ganska små pengarna har inte varit värda misstänkliggörandet.

Nu väntar vi på nästa (S)tädning.

Etiketter: , , ,

17 kommentarer

 1. JonasE

  Låt oss titta på partisekreterare Sofia Arkelstens siffror rörande Moderaternas hemliga bidrag.

  Arkelsten säger att ”år 2009 bidrog till exempel strax över 2.500 privatpersoner med i genomsnitt cirka 770 kronor till Moderaterna.”

  Det är drygt 1,9 miljoner kronor.

  2009 avslöjade TV4 att Moderaterna mellan 2000 och 2008 tagit emot 80,4 miljoner kronor i hemliga donationer. 30 av dessa miljoner inkom 2006, enligt TV4. Kvar är alltså 50 miljoner, och låt oss vara generösa och anta att 30 av dessa miljoner också kom in valåret 2002.

  Kvar är fem miljoner om året, när man har skalat bort de mycket anmärkningsvärda donationstopparna under valåren.
  Moderaterna har alltså mellan 2008 och 2009 förlorat 60% av sina donationer från privatpersoner.

  2010 års donationer är lämpligt nog fortfarande hemliga.

  Det finns nog en del att jobba på i ”öppenheten”!!.

 2. Dan

  Alltigenom pinsam artikel.

  Arkelsten: ”Vi kommer omedelbart och ensidigt att börja offentliggöra namnen på de privatpersoner som skänker mer än 20.000 per år.”

  Invändning: Det går inte göra ensidigt när S, V, MP, C och FP redan gör det. Att de börjat muttra om lagstiftning för att täcka upp en otillräcklig frivillig överenskommelse är nog en möjlig förklaring till varför Moderaterna nu börjar gilla den här idén med en frivillig överenskommelse.

  Arkelsten: ”Då inte minst genom att göra det möjligt för LO-medlemmar att kunna avstå från att stödja Socialdemokraterna”

  Invändning: Vi har föreningsfrihet i Sverige. Föreningar bestämmer själva över sina pengar. Tycker man att en organisation man är med i använder sina pengar felaktigt får man välja mellan att i god interndemokratisk ordning arbeta för en förändring eller lämna organisationen. Den valfriheten har alla medlemmar. Sedan är det tråkigt för er om ni inte gillar de beslut man inom LO på demokratisk väg fattar.

  Arkelsten: ”Jag kommer också, i samband med att Moderaterna tar detta steg, att bjuda in övriga riksdagspartier med ambition att nå en ny utökad överenskommelse som reglerar partiernas finansiering”

  Invänding: Nej, Arkelsten bjuder in till en likadan överenskommelse som de andra partierna redan har – däribland allianskollegorna C och FP. Syftet är, som framgår i debattartikel, att slippa kraven på att det ska regleras i lag.

  Arkelsten: ”partibidrag i form av oavlönat arbete ska offentliggöras”

  Invädning: Ska vi ha stämpelklocka i valstugan? Arkelsten eller någon annan kan gärna berätta hur denna väldiga logistiska mardröm ska genomföras.

  Arkelsten: ”Nu tar Moderaterna ett första steg för att öka öppenheten. Vi utgår från att Socialdemokraterna är beredda att också ta sitt ansvar.”

  Invädning: Ni är sist på tåget, inte först. Oppositionen och regeringskamraterna i Centerpartiet och Folkpartiet var före er.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Dan (2011-04-28 14:40)
  Man får kanske känna sig hedrad att få ha Aftonbladets ledarblogg som kommentar. 😉

  Jag håller definitivt inte med om Aftonbladets försök att bagatellisera LO-bidraget till partiet. Nu är det väl en tidsfråga hur länge det blir kvar då undersökningar visat att kring hälften av medlemmarna tycker att bidraget till (S) är fel. Hur man sen vågar rösta på en stämma är en annan sak.

 4. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-04-28 14:19)
  Jag har inte inblick i det här, men tycker det känns bra att det hädanefter blir öppet och klart om någon skänker större belopp eller testamenterar sina pengar till partiet.
  Nu väntar vi på att också S ska sluta ta emot pengar från organisationer och juridiska personer och -som sagt- att LO ska sluta att ge V-, C- och M-röstares pengar till S.

 5. Isak

  Moderaterna har ännu mycket att bevisa. Skulle tro att det
  kan bli svårt med ”öppenheten” om det finns risk för köp-
  bojkotter mot givmilda producentkapitalister. Eller vad har
  jag för demokratiska möjligheter att värja mig mot slika
  ”allmosor”. Ett sätt kunde vara att köpa upp alla aktier.
  Eller har Herr Nilsson några andra förslag, för en helt
  vanlig ”arbetare”.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Isak (2011-04-29 00:10)
  Hur tänkte du nu?
  Du skulle alltså ”demokratiskt” vilja hindra att en privatperson ger pengar till Moderaterna för att han eller hon tror att det partiet är en garant för att det går så bra som möjligt för Sverige? Du vill kunna hindra att människor ger pengar till ett parti du inte tycker om? Den där tanken luktar gammelsocialism lång väg.
  Hur tänker du då kring att en intresseorganisation på olika sätt ger bort bl.a. moderaters pengar till (S)? Är det bättre demokratiskt sett än den tanke du just gav uttryck för?
  I en grannkommun sägs en företagare nyss ha blivit hotad med köpbojkott om han inte håller inne med vad han tänker politiskt. Jag vet inte om det är sant, men tycker du att det doftar demokratisk anda om sånt?
  Det är den här andan som gjort att en del borgerliga partier har velat bevara ”gåvohemligheten”. Nu tror jag att vi vinner mer på öppenheten än vi förlorar på att en del låter bli att ge gåvor för att man i vissa fall är rädda att bli trakasserade.
  Hur tänkte du det där med aktierna? Här har vi pratat privatpersoner och jag förstår inte var du fick aktierna ifrån.

 7. JonasE

  Fortfarande är det så att Sosialdeomkateran ÖPPET redovisar var dom får alla sina pengar ifrån, det är bara privata donationer under 20.000 som man inte redovisar vem som gjort detta, så hur du än vrider och vänder på detta så är Sosialdemokraterna mer öppna!!.

  Läs här -not 3 skall det vara redovisat i:
  http://www.socialdemokraterna.se/upload/Partiet/Partistyrelse/%c3%a5rsredovisningar/%c3%85rsredovisning%20SAP-koncernen%202010.pdf

  Så Moderaterna och öppenhet, där ligger dom efter!!.

 8. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-04-29 01:29)
  Visst har man legat en bit före i öppenhet, det förnekar jag inte. I nuläget ligger man dock efter totalt sett. Om man är öppen med ett felaktigt system så är systemet lika felaktigt för det.

 9. Erik A

  ”I nuläget ligger man dock efter totalt sett.”

  Återkom gärna när Arkelsten och moderaterna verkligen gjort verklighet av sina uttaladen. För en månad sedan sa Arkelsten blankt nej till att redovisa gåvor i intervju med SR. Men sedan ändrade hon sig under galgen efter att Europa klagat. Hon har nu tänkt om, säger hon. Yeah right.

  Sossarna vill lagstifta om saken. Det är det bästa sättet framåt för någon som menar allvar i denna fråga. Man ska ha en hälsosam misstro mot makten. ”Frivilliga överenskommelser” från moderaternas sida litar jag lika mycket på som att Arkelsten verkligen bytt åsikt i denna fråga – det vill säga inte alls.

  Vågar ni lagstifta om denna fråga så skulle ni ta in en del av de andra partiernas försprång. Innan ni gjort det borde ni ta det lugnt med babblet om att ”ta första steget” etc.

 10. JonasE

  Efterssom Moderaterna inte är helt öppna med sitt system så fins det inga belägg för att Moderaternas är mindre felaktig, det finns bara belägg om öppenheten, och där finns det mycket att göra!!.

  Sen så kan man undra över det stora mediala stöd som vissa stora tidningar och skribenter ger??, vissa arbetsgivarorgaisationer osov…hur skall det räknas??.
  Jag vet att vissa träföretag brukar ge bort valstugona varje valår till Moderaterna lokalt….hur skall det räknas??.
  Börjar man granska så blir det ingen ände!!, så en bra början är en öppen redovisning, sen kan man diskutera dess innehåll!!.

 11. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-04-29 11:25)
  Partiet har vad jag vet inte tagit emot stöd från företag, organisationer eller juridiska personer på kanske 40 år. En god vän som arbetade för Svenskt Näringsliv fick välja på sitt arbete och politiken när han blev djupare engagerad i Moderaterna. Där finns definitivt inga organisatoriska eller ekonomiska kopplingar, som det olyckligtvis fortfarande finns på andra håll.
  Det är ont om skribenter och tidningar ”stöttar” Moderaterna, även om det naturligtvis finns många med borgerliga värderingar. Inför valrörelsen spöade t.ex. SvD partiet riktigt rejält. Ofta mer än AB.
  Jag har aldrig hört talas om någon valstuga som skänkts på det vis du säger, men någonstans har det kanske skett att en företagsägare skänkt en stuga.
  ”Börjar man granska blir det ingen ände”, säger du.
  Det här är för lågt för att komma från dig, så insinuant brukar du inte vara. Återgå gärna till den vanliga nivån.

 12. Jan Nilsson

  Svar till Erik A (2011-04-29 09:32)
  Jag har inte använt orden ”första steget”, men tycker att det känns bra med den nu beslutade öppenheten.
  Det borde fungera bra med en gemensam överenskommelse om alla är överens. Men för den som bestämt sig för att Moderater per definition är patologiska lögnare räcker nog ingenting.

 13. Isak

  Hur jag tänkte,frågade Herr Nilsson. Varför skulle jag
  tro på Moderaterna nu, när man har elden under skäppan.
  När man under alla år förnekat alla bidrag från storfi-
  nansen. Inför hotet om lagstifning så kryper ni fortfar-
  ande och gömmer er bakom att ni frivilligt ska kunna
  gömma er undan offentlighetens ljus. Att företag och stor-
  finansen göder Moderaterna är ni för fega att erkänna.
  Och i skenet av verklighetens ljus så kan man konstatera
  att dom fått valuta på sina investeringar i Moderaterna.

 14. JonasE

  Poängen är än en gång att: innan man har hel öppnehet om partibidragen så kan man inte diskutera var ifrån pengarna kommer eller skall komma, då man inte VET vad man talar om.
  Moderaterna säger att dom inte tar emot pengar från företag, organisationer eller juridiska personer, och det kanske är sant eller kanske inte, men utan den öppna redovisning som (S) har så har vi bara Moderaternas ord på detta, och då fortsätter spekulationerna!!.

 15. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-04-30 00:24)
  Till hel öppenhet hör också att (S) redovisar vilka insatser man får från facket, t.ex. av ombudsmäns och andras arbetsinsatser. Enligt vissa uppgifter röstar en minoritet av LO:s medlemmar på (S), ändå stöds partiet med långt mer än de kronor som öppet går till partiet. Det är många frivilligt (S)-anslutna fackmedlemmar och socialdemokrater som tycker detta är pinsamt, det vet du nog.
  Jag hoppas verkligen att det utspel Moderaterna gjort tas på allvar av (S), jag tror att man kommer att göra det.
  Vad gäller Moderaterna så har partistämman beslutat att bidrag från företag och organisationer Inte får tas emot. Sådant kunde ske på 70-talet och innan. Jag tror aldrig att lekmannarevisorerna skulle brista i integritet och svika sin uppgift så att man skulle svika sitt uppdrag att granska beslut och praktik. Den auktoriserade revisor som skulle släppa igenom något sådant skulle vara fullständigt rökt om man gjorde det. Sådant brukar aldrig kunna hållas hemligt. Jag litar på uppgifterna.

 16. JonasE

  Dom revisorer som belyste (M)valfusket i Umeå tystades ju av partiledningen(Littorin bland annat) så man vet alldrig säkert utan ÖPPEN redovisning!!, men jag påstår inte att det är så, det vet jag inte, och inte du heller!!.

  Som jag hörde Jämtin säga i debatten mot Arkelsten, om svenskt näringsliv gör en kampanj mot Sossarna, eller LO gör en för…det är väl deras sak!!.
  Andra organisationers arbete för eller mot Sossarna, eller Moderaterna för den delen är väl ändå deras sak!!.
  Den som inte stöder (S) eller (M) i denna organisation ställer knappast upp på denna ”arbetsinsats” heller, och det är väl inte (M) eller (S) som skall bestämma över vad andra organisationer gör??…eller??.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.