Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Lite om skolan och skolorna

Skolan vi besöker, "Bethany Academy”, ligger i ett ganska fattigt område av Mombasa som heter Likuni. Den motsvarar en svensk F-9-skola med förskola. Enkelt uttryckt är skillnaden att förskolan här börjar från tre års ålder och att man slutar primary school i åttan efter att ha börjat ettan som sexåringar. Sen finns tusen skillnader till.

Bethany har kring 400 elever totalt, vi hade nog inte stoppat in lika många i lokalerna. Eller klasserna. Några har mer än 50 elever, men i statliga skolan kan man ha 100. Skolan vilar på kristen grund, som en stor del av de privata skolorna här gör, och skolorna präglas mer av det än man gör i Sverige. En lokal pingstförsamlimg är huvudman.

I Mombasa är ungefär varannan kristen och varannan muslim. I Likuni-området är de flesta muslimer och 80 % av eleverna på Bethany är också det. Skolan har höga ambitioner och krav, har haft goda resultat (Tvåa bland distriktets 54 skolor för ett tag sedan) och har ett gott rykte för sitt bemötande av eleverna. Oavsett bakgrund. På grund av allt detta kommer också muslimerna hit. Förhållandet mellan muslimer och kristna liknar inte alls situationen i mellanöstern, här är det lugnt.

Friskolorna kontrolleras i stort sett varje månad, både av hälsomyndigheter och ”Skolinspektionen”.

Majoriteten av motsvarande skolor är statligt drivna. Tyvärr är resultaten oftast inte bra, det blir annorlunda senare i skolsystemet. Undantag finns i det som motsvarar grundskolan, men då är köerna mycket långa. De privata grundskolorna drivs helt utan bidrag, man tar ut en avgift som i Bethanys fall är knappt 400 kronor för var och en av de tre terminerna. Några elever har nedsatt avgift och 11 går helt gratis. Lärarna jobbar nästan lite ideellt då de statligt anställda har tre gånger så mycket i lön. Ofta kring 1200 kronor i månaden mot ca 400 på Bethany.

Längs kusten är det många som låter sina barn vara hemma från skolan. Gratisalternativ finns som sagt, men många i området värderar inte utbildning så högt. Bethany och andra privatskolor har även undervisning på lördagar då den statliga skolorna har stängt. Vi kanske skulle börja med det på Bruks- och Björkskolan? Undrar hur det blev med köerna då? 🙂 Det går nog bara att göra i ett land där eleverna tackar läraren för undervisningen efter lektionerna.

Det finns även islamiska friskolor, men de är inte så samhällsinriktade och prioriterar oftast korankunskap, inte traditionella skolämnen.

Tyvärr strejkar bildöverföringen igen, återkommer med mer bilder.

 

Etiketter: , , , ,

2 kommentarer

  1. Åsa Norin

    Hej!
    Läste i din blogg om en träff för vänfamiljer till invandrare. Vi håller på att fundera på hur frivilligorganisationer skulle kunna organisera vänfamiljer, och vill gärna höra hur ni arbetar. Kontakta gärna mig på mailen.
    Mvh Åsa

  2. Jan Nilsson

    Svar till Åsa Norin (2011-05-24 12:13)
    Hej!
    Jag har inte tagit del i arbetet så att jag kan vara till hjälp, men jag tänker att Linda Åström kan vara det. Ska se om jag kan backa tillbaka så att jag ser din mail.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.