Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Olika bedömning

I Svd igår skrev Alf Svensson om behovet av att Turkiet tar Syrien i hampan. Han talar t.o.m. ett "nacksving" på landet som agerar så hänsynslöst mot vissa av sin egen befolkning.

Det vore kanske en möjlighet att Turkiet agerar när ingen annan vågar eller bryr sig. Tydligt är att det är stor skillnad på hur vi i Sverige ser på olika länders agerande. T.ex. Libyen, Israel och Syrien.

Hur hade det låtit i Sverige om Israel betett sig som Syrien med kanske 1000 dödade och 10 000-tals fängslade invånare på kort tid? Inte hade det varit lika tyst, var så innerligt säker.

 

Etiketter: , , , , ,

4 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Israel har under lång tid betett sig ungefär som Syrien gentemot de ockuperade palestinierna på Västbanken och i Gaza. Denna regim har varken USA, FN eller Alf Svensson ännu ”tagit i hampan”. Är förbrytelser mot en befolkning allvarligare om de sker under en kort tid, eller..? Själv tycker jag nog tvärtom.

 2. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2011-06-03 05:45)
  Många i den palestinska befolkningen vill inte ha annat än fred. Samtidigt finns det tyvärr många som arbetar för att judarna ska ut i havet eller sprängas i bitar. Det har inte varit någon lätt situation att hantera sedan 1948.

  Israelfrågan är komplex, det är sant och visst, men din jämförelse är inte riktigt rättvis. Stora delar av Syriens befolkning vill kunna rösta. Det är vad jag kan påminna mig bara på israeliskt eller israelkontrollerat område palestinier har rösträtt. I Israel finns debatt, opposition samt pressfrihet och militärer som begått övergrepp sitter i fängelse. Så inte i Syrien, exempelvis.

 3. Pär Andersson

  Men visst är det märkligt att ni som till varje pris försvarar Israel har så bråttom att hoppa på grannstaterna samtidigt som ni överser med snart sagt alla illdåd som ursprungsbefolkningen på denna kustremsa stundligen utsätts för. För att inte tala om terrordåd i stil med attacken på Ship to Gaza.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2011-06-03 17:27)
  Jag försvarar inte Israels alla gärningar till varje pris, det gör jag inte. Däremot försvarar jag rätten för landet att existera.
  Tyvärr försökte de flesta av grannländerna bomba bort Israel redan nr det låg i sin linda. Sen har spiralen snurrat vidare. Ibland med ytterst beklagliga hållningar och handlingar också från Israeliska företrädare och militärer. Att landet måste försvara sig och hålla en mycket hög beredskap ser jag däremot naturligt. Självmordsattacker och annan terror har höjt ”ribban” till en tragisk nivå.
  Jag tycker från mitt perspektiv att det är märkligt att många till vänster helt kan ge sitt stöd till organisationer och regeringar som öppet hyllar Hitler och upprepar att Israelerna ska drivas ut i havet och områdets enda demokrati ska förintas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.