Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Skolårsrytm och ledarskap

Bondens år har sin rytm, lärarens och rektorns sin.

I år ligger vi lite efter på Bruks- och Björkskolan, vilket i.o.f.s. har sina randiga skäl och rutiga orsaker. Den här dagen har delvis ägnats åt tjänstesnickrande på tu man hand mellan mig och min före- och efterträdare.

Jo, det stod rätt. Hans Lundmark som efterträder mig som rektor har jobbat mycket längre än jag på våra skolor, även om han inte jobbat här i år. Han har en gedigen och bred pedagogisk utbildning och stor erfarenhet, även från andra områden, vilket inte brukar vara fel. När jag för flera år sedan mötte honom första gången var han specialpedagog och oförtröttlig eldsjäl med elevnyttan i ständigt fokus. Inte minst nyttan för dem som behövde lite extra hjälp på traven. Det blir bra med en rektor med den bakgrunden, skolledarskap är så mycket mer än administration.
Att han är småbrukarson är inte heller dumt. Då är man i regel van att hushålla med resurserna och få ut maximal nytta av dem. Även vid att man oftast måste lösa problemen ”på gården”. En friskolerektor har inte den kommunale rektorns uppbackning.
Att Hans är hyfsat ”fluent” i swahili efter en tid som missionär och byggare i Tanzania blir bra med tanke på framtiden med vår nya systerskola i Mombasa.

Med hjälp av all övrig insatsvillig personal på skolorna, både lärare, verksamhetsledare och andra, tror jag att Hans kommer att förestå mycket bra skolor det kommande året. Det blir bra, även om vi fortfarande ligger efter i tidtabellen.

Etiketter: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.