Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Skäms, gamla karln


Vid ett klockslag då femtioplussare möjligtvis ska fundera på en god bok och kvällsfika fick jag besök.

En yngling på knappt halva min ålder kom och frågade om vi inte skulle ut och köra mc. Hans har hästkrafter så det räcker och blir över till både två och tre motorcyklar. Mer än dubbelt mot den jag har. Vi tog en sväng genom ett par kommuner och mest hela tiden hörde jag hans mer än min. På hemvägen provade jag den.

Hemska saker. Det kändes som man låg på den och motorn var ett frustande djur som bluddrade på de varvtal jag är van vid och som bara väntade på att man skulle släppa lös den på allvar. Vilket jag inte gjorde. Strama tyglar var det som gällde. Efter en mil kände jag att jag gjorde ungefär som man gärna gör när man lär sig cykla. Spänner massor med muskler i onödan. Jag slappnade av och det kändes lite bättre.

Nåja. Efteråt säger jag som mamma sa när jag skjutsat henne en sväng på min första motorcykel för ett 30-tal år sedan. När hon slutat skrika och hämtat andan sa hon med eftertryck:

”-Jag förstår att det är roligt!”

Men ofarligt är det inte.

Etiketter: , , ,

4 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Jag förstår bara inte, vad du skall skämmas för – att du som aningen över 50 tycker att det är roligt att köra motorcykel, eller…? Hur mycket skall då inte jag, som är i det närmaste 70, skämmas över samma sak?

 2. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-07-09 07:38)
  Ja, du får väl skämmas lite du också. 🙂
  Nja, över motorcyklandet i sig behöver vi inte skämmas. Men en gråhårsgubbe som ger sig iväg ut på förnatten för att med skräckblandad förtjusning prova en banracing-wannabe på nästan 200 hästar, han måste väl anses lite sent eller bristfälligt utvecklad?
  Eller så får man skämmas lite för att, som frun säger, pojktagen inte gått över än.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Tänk att en 50-års pojkspoling, om än gråhårig, kan vara lika barnsligt äventyrlig som en också gråhårig 70-åring! Jag menar förstås tvärtom…
  Jag skulle nog inte hellre ha kunnat motstå frestelsen och här hemma hade nog också en motsvarande kommentar kommit – det där med pojktagen alltså!

 4. Jan Nilsson

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2011-07-11 10:28)
  Jag kan faktiskt se dig framför mig i den där situationen.
  En god gammal vän i min församling är drygt 90 år. Även om han håller på att ha en del krämpor och begränsningar är han fortfarande en pojke. 🙂
  Vi träffades för ett par år sedan på ett ställe dit jag kom på mc. Han kikade och pratade och ögonen glittrade och hade han haft möjlighet hade han nog gärna provat den.
  Jag har en annan vän som är i 60-årsåldern. Hans numera avlidne far satt i rullstol på slutet. En gång när sonen var på besök med sin mullrande storglidare rullade pappan ut på balkongen på andra våningen. När min vän startade motorn greppade pappan tag i balkongräcket och hävde upp sin stora kropp ur rullstolen.
  ”-Giv’n e draag!”, ropade han på skelleftebondska. ”Ge den ett drag”, den gamle ville att han skulle dra på ordentligt när han for.
  En del av oss blir helt enkelt aldrig riktigt vuxna överallt. 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.