Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hämmande och dödande

Visst, många har klarat sig bra eller relativt bra. Men många av oss medelålders och yngre känner, eller kände, sådana som inte klarade sig bra. Som fann en inkörsport till det ohanterliga och i många fall till själva döden. Jag känner, och kände, några. Också sådana som hela tiden får sin bekantskapskrets decimerad. En krets där många hittade haschet tidigt.

Vi talar om hasch, om cannabis, "ofarliga" droger enligt vissa. Nu ser det ut som om antalet lurade går upp igen, nästan mot 70-talssiffror.

Den som är i farozonen, har barn eller barnbarn som är där, eller bara vill ha svart på vitt bör läsa en av de viktigare DN-artiklarna på länge: "Cannabis gör dig känslomässigt urholkad".

Den som intervjuas är Thomas Lundqvist, psykolog och cannabisexpert. De här drogerna kostar så många unga så mycket, några kostar de allt. Men drogerna tillfogar också dagens och morgondagens samhälle oöverblickbara kostnader av olika slag. Så här säger TH: "Många tonåringar bagatelliserar effekterna av cannabis. Men vad innebär det för ett demokratiskt samhälle att unga människor försämras kraftigt intellektuellt och att de bromsas i sin utveckling?"

Klicka på länken och läs artikeln.

Etiketter: , , , , , , , ,

27 kommentarer

 1. JE

  När jag läser vad du skrivit så undrar jag om du överhuvudtaget läst artikeln du talar om? Menar du allvar? Om du har upplevt det du säger att du har så borde ju du om någon förstå att det inte är pga av cannabis som folk trampat snett eller dött. Så enkelt är det bara inte! Folk får banne mig stå ansvariga själva för vad dem gör. Det är inte cannabis fel! Sen så är artikeln du talar om under all kritik! Tycker du ska försöka bilda dig en riktig uppfattning, sök runt på nätet efter dokumentärer, res till amsterdam och tala med folk, undersök vilka faktiska underverk växten hampa och drogen cannabis kan göra för mänskligheten. Den finns därute för både dig och mig! Gör vad du behöver göra men du kan i varje fall börja med att vara lite källkritisk!

 2. Lisbet Olofsson

  Hade några i bekantskapskretsen som trillade dit. Det är otroligt trist när man nu träffar dem. Men alla har ett ansvar sägs det men det ansvaret var uppenbarligen för stort för annars skulle inte så många prova.

  Snälla kan du återgälda mitt besök och trilla in på min sida idag och skriva en kommentar. Det skulle betyda mycket med din åsikt.

  Tackar på förhand

 3. Jan Nilsson

  Svar till JE (2011-08-16 01:11)
  Inte tid att svara nu egentligen. Har läst artikeln två gånger, sörjer och känner igen mycket av det som står. Har aldrig provat själv, men känner igen mycket av det som skrivs hos personer som började där och ramlade vidare.
  Jag tror du är mycket mer lurad än jag i det här fallet.

 4. Andreas Olsson

  DNs artikel är rent trams. Detta trodde jag alla vuxna förstod. Artikeln är skriven för att skrämma ungdomar, och ge föräldrar kött på benen när de pratar med sina barn. Problemet är att skräckpropagandan inte fungerar i dagens mediasamhälle, faktum är att den är rent kontraproduktiv.

  Att du känner människor som började med alkohol, gick via cannabis, och slutade med tunga droger är snarare ett argument för varför staten ska ta över marknaden.

  Funderar du aldrig över varför det finns mc-gäng i varenda håla i Sverige idag?

  Om du nu vill ge dig in i debatten så föreslår jag att du läser på lite innan.

 5. Andreas Olsson

  Såg inte detta när jag skrev mitt inlägg (som du inte kommer att godkänna); ”Tror på Bibelns Gud och Jesus som världens frälsare.”

  Jag gillar idén om Jesus, men jag HATAR kristna eftersom det ALLTID är de som startar krig och mördar negrer, i profi(e)tens namn. Nu undrar jag varför du vill bibehålla alla drogkrig? Gillar du tanken på att 40.000 människor mördats i Mexico de senaste 4 åren?

  Du behöver inte svara på detta då din trovärdighet är lika med noll.

 6. Per

  Man ”trillar inte dit” av någon drog.

  Människor som har problem med att hantera impulser samt haft problem i ungdomen riskerar och trilla dit på en hel massa saker.
  Tablettmissbruk, alkoholmissbruk, spelmissbruk och så vidare.

  Den politiska narkotikadebatten förgiftar vetenskapen. När staten pumpar ut pengar till organisationer för att sprida det politiska budskapet, då är häxjakten igång. Och en hel del sväljer budskapet med hull och hår…

 7. Nicklas Tolgfors

  Mycket bra att du tar upp detta tema, nu då alltfler trillar dit. Tyvärr saknas insikten om vad ämnena i Hasch
  är kapabla till.

 8. Gösta Smekman

  Här har du en till kommentar och en tankenöt.

  Regeringens experter säger att vi i Sverige har ett förhållandevis lågt antal brukare som börjar använda cannabis i unga år i jämförelse med resten av europa.

  Denna expert säger att 99% börjar då de är 14 – 16 år.

  frågan är då: Hur fan ska de ha det?

  En till tankenöt:
  Om folk som är för legalisering gör det för egen vinning, må det vara en ekonomisk eller för att kunna bruka i fred, vad säger det då om att förespråkare för motståndarsidan tjänar stora pengar som föreläsare eller kan kamma åt sig forskningsanstöd genom att komma med resultat som går i hand med regeringens ståndpunkt?

  Avslutar sedan med en allmän fråga:
  Vilken seriös forskare kommer med ett sådant uttalande när 1) Hans ”nya” forskning är snart 20 år gammal.
  2) Den är baserad på psykologiska iaktagelser och antaganden snarare än mätbara biokemiska analyser.
  3) Han presterar inget underlag för sin ”forskning”, vilket är något vi fick lära oss att göra redan i grundskolan när vi skrev en uppsats om något ämne.
  4) Han använder en genomgående känslomässigt laddade subjektiva argument som hör till de lägre skikten av argumentationsteknik.

 9. Gösta Smekman

  @Nicklas Tolgfors

  Med ”ämnena i hasch” syftar du då specifikt på de ämnen som används i förädlingen av cannabis till hasch?
  Detta är en process som varierar beroende på framställaren, men en vanlig ”turkmek” involverar att du använder butangas för att utvinna hascholja.

  Eller refererar du till de olika cannabidoider som förekommer i cannabis?
  Främst talas ju om delta-9 tetrahydrocannabinol eftersom det huvudsakligen är den som orsakar de psykoaktiva effekterna, men även där visar många studier på få risker vid oregelbundet bruk.
  Problemet blir som med de flesta droger vid regelbundet bruk, bieffekter som inte framförallt på grund av själva THC-effekterna utan på grund av konstant höga mängder dopamin i hjärnan.

  I grund och botten är det en hälsofråga när det kommer till missbruk av olika former.
  Missbruk härstammar från olika källor, men en stor del skulle kunna undvikas genom att tillgodose människor med alternativa former av sysselsättning och bildning.

  Det kostar mer och tar längre tid, men att fostra en generation som känner att de är tillräckligt lyckliga för att inte behöva droger kan nog vara mer värt än en polisstat som ska spärra in alla ovälkomna element i stället för att hjälpa dem.
  Med det räknar jag även in alkohol, för det är verkligen brist på ställen för unga människor att mötas utan att det ska behöva vara alkohol inblandat.
  dvs. alternativ till krogen.

 10. OXA

  Jan eftersom du är politiker så tycker jag det är på sin plats att ge dig möjlighet att utvidga din kunskap något i ämnet och se komplexiteten och gråskalorna snarare än den vanliga svart eller vit retoriken som representeras i den DN artikel du här bloggat om.

  Det finns väldigt stora samhällsproblem kopplat till den drogpolitik som bedrivs i Sverige idag. Inte minst att den i stort är helt ineffektiv i att minimera de negativa följderna av narkotika. Dessutom kostar den fruktansvärt mycket pengar som skulle kunna användas tillexempel till att hjälpa människor med missbruksprobelm att bli av med sitt beroende.

  Politiker som insett detta är bland annat:
  César Gaviria
  – former President of Colômbia
  Ernesto Zedillo
  – former President of México
  George Papandreou
  – Prime Minister of Greece
  George Shultz
  – former Secretary of State, United States
  Javier Solana
  – former European Union High Representative for the Common Foreign and Security Policy, Spain
  Kofi Annan
  – former Secretary General of the United Nations, Ghana
  Ruth Dreifuss
  – former President of Switzerland and Minister of Home Affairs

  För en sansad debatt baserad på fakta så hoppas jag att du tar dig tid att läsa följande:
  http://www.globalcommissionondrugs.org/Documents

  Givetvis skulle det, för dig som aktiv politiker, vara politiskt självmord att officiellt byta ståndpunkt i denna fråga (vilket är anledningen till att alla politiker referade ovan var ex något) men du kan väl ta med dig ovanstående att prata om bakom slutna dörrar.

 11. Maria Skiddi

  Ja du Jan, här vimlar av proffskemister. Det ”hatas” kristna och ropas ”polisstat” kryddat med ursäkter och anklagelser om DITT intresse av att behålla drogkrig, allt för att du hänvisar till en artikel, och för att du ger uttryck för dina åsikter kring knarkets skada, då och nu.

  Intressant.

 12. OXA

  @Maria Skiddi – Visst är det intressant att så många tar sig tid att engagera sig och skriva både bra, dåliga, hatiska och eftertänksamma inlägg i just denna fråga.

  Att en liten politisk blogg (ursäkta Jan inget illa ment) i rask takt får ta emot ett antal inlägg bara för att den länkar till en artikel visar hur mycket denna fråga berör och hur polariserad frågan är.

  Men kanske är det inte så konstigt när man tänker efter. Det är extremt många mäniskor som berörs dagligen av den svenska drogpolitiken. Vi har de uppenbara, brukare och missbrukare, som får uppleva stigmatisering och trackaserier från poliskåren och sammhället i stort. Vi har anhöriga till brukare och missbrukare som kämpar antingen för att deras son/mor/bror/fru/man ska få hjälp (vid missbruk) eller för att dessa faktiskt ska betraktas som människor och inte som djur bara för att de tar något bloss ibland (vid bruk). För att inte tala om alla vänner och bekanta till ovanstående som också berörs.

  Vad skulle du själv tycka om att bli hånad, trackaserad och/eller kropsvisiterad bara för att du råkar vara i sällskap med någon polisen känner till som en känd brukare?

  Sedan ska vi inte glömma alla de som utsätts för våld och brottslighet av (framförallt) de ligor som idag kontrollerar droghandeln. Dessa människor som har möjlighet att tjäna så pass mycket pengar på att kontrollera droghandeln att de är villiga att döda för rätten. En droghandel staten skapat med sin kriminalisering.

  För anhöriga och vänner förföljer drogpolitiken till och med på arbetsplatser och skolor. Hur många gånger hör man inte förnedrande uttalanden i lunchrummet eller på rasten om dessa fasansfulla människor som använder droger. Att då sitta där som anhörig eller vän. En följd av stigmatiseringen och den skrämselpropagandan som bedrivs.

  Är det då så konsigt frågar jag att när dessa människor ser gravt tillrättalagda och ensidiga artiklar att de reagerar?

 13. Fredrik Willberg

  Hej. Varfor tar Du inte upp alkohol som drog..? Alla talar endast om cannabis etc. Jag ar varken for eller emot, se min hemsida, men anser att om denna debatt skall foras skall den vara pa serios niva med kallhanvisningar och ej endast med uttryck som ”Ny forskning visar…” Ber att fa tacka for ordet.

 14. Jan Nilsson

  Svar till Andreas Olsson (2011-08-16 08:37)
  Din nedlåtande ton fungerar inte. Jag har läst och sett för mycket för att inte göra slutsatsen att DN:s artikelserie är något av det viktigaste man skrivit i år. Helt rätt. Drogliberalerna får bara inte lyckas i sina strävanden, det blir en katastrof om det sker. För otaliga personer och för samhället.

 15. Jan Nilsson

  Svar till Per (2011-08-16 10:01)
  Som jag skrev inledningsvis trillar alla inte dit, men så allt för många. Jag har sett och hört många vittnesbörd. Både på fängelset och i andra personliga möten. Har sett unga ”bromsa in” och stanna i sin utveckling, medan de själva trodde tvärt om. I alla fall ett tag.

 16. Jan Nilsson

  Svar till Nicklas Tolgfors (2011-08-16 10:28)
  Tack, det är för få ”vanliga” röster som höjs. Många av våra unga i städer och byar testar nu ”lagliga” och olagliga droger och många av de vuxna som kanske anar tänker att det är nya tider eller orkar inte bry sig. Några av dem som testar just den här veckan kommer att gå under eller hämmas kraftigt på flera plan i livet.

 17. Jan Nilsson

  Svar till OXA (2011-08-16 23:35)
  Jag har i viss omfattning följt vissa politikers omsvängning mot en drogliberal hållning, något som verkligen skrämmer mig. Drogerna själva och vad de gör med människorna är och förblir huvudproblemet.

 18. Jan Nilsson

  Svar till Gösta Smekman (2011-08-16 11:09)
  Tar inte tid att bemöta allt, men ser t.ex.ingen motsättning i att vi har relativt sett färre unga missbrukare medan de flesta av missbrukarna börjar tidigt.
  Sen vill jag säga att allt inte är kemi, psykiatrin som får hantera mängder av drogrelaterad sjukdom har tyvärr oceaner av empirisk kunskap.

 19. Jan Nilsson

  Svar till Gösta Smekman (2011-08-16 12:07)
  Du har rätt i att det fattas alkoholfria miljöer för unga, kan vara tunt för äldre också. Där är vi faktiskt överens.

 20. Jan Nilsson

  Svar till Fredrik Willberg (2011-08-19 10:51)
  Just nu handlade det om kemiska och organiska droger. När det gäller alkohol är jag inte heller alldeles overksam. Har försökt begränsa kontaktytan mellan unga och alkoholen i min roll som politiker. Jag har sett många fara väldigt illa eller gå under av den också.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.