Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Äldreomsorgens personal


Det är bekymmersamt att sjuktalen inom äldreomsorgen är på väg åt fel håll efter flera år av förbättringar. Den utvecklingen finns i Vännäs och på många andra håll.

Ska vi få folk som vill arbeta med oss när vi blir gamla så måste det vara sådana förhållanden att man orkar. I Vännäs ser sjuktalen fortsatt riktigt bra ut inom flera verksamhetsområden. Att det ser likadant ut i många kommuner vad gäller äldreomsorgen är ingen tröst, här måste orsakerna hittas och utvecklingen vändas.

En positiv sak med vissa följder är trenden att man med hjälp av hemtjänsten stannar hemma längre än förr. När man kommer till särskilt boende är man sämre än man generellt var tidigare och avdelningarna blir mer arbetskrävande.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. JonasE

  Skulle tro att en av grundorsakerna är underbemanning…..Frun jobbar ju innom detta, och där har dom minskat personalstyrkan genom åren, men inte minskat beläggningen på boendet !!.

 2. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2011-09-15 12:40)
  Jag besökte ofta både äldreboenden, fängelset och Sörbyn för ett par decennier sedan och visst förstår jag att jag personalen minskat inom båda sfärerna.
  Besöken på fängelset upphörde då ledningen sa att man inte längre kunde ”garantera vår säkerhet”. I början satt det med rätt många av personalen vid besöken, i slutet inga. Jag kände mig aldrig hotad, trots verbalt tuffa tag någon enstaka gång.
  Mindre folk och tyngre arbetssituation är det nog på många områden i samhället.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.