Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

(S)tig-Björn Ljunggren om Borg

Lite intressant att se den S-märkte statsvetarens kommentar i Dagens Industri till att Financial Times utsett hans tidigare elev Anders Borg till Europas bäste finansminister.

Jag gillar inte epitetet häxmästare på Borg, som helt riktigt talar om ett teamarbete. Däremot tycker jag det är aningen underhållande att Tommy Waidelich säger att han också skulle ha fått priset om han vore finansminister. Lite modigt sagt, eller vad man ska säga. 😉

Etiketter: , , , , ,

9 kommentarer

 1. B-G Wikström

  Tommy Waidelich… Håkan Juholt… Vem har förtroende för dem ? S verkar vara ett parti i total upplösning och med bara inbördes strider. Man har ingen som helst egen uppfattning om hur något bör vara utan det spretar åt alla håll.
  Anders Borg inger förtroende, helt klart är det så. Oavsett om man gillar hans politik eller inte så kan ingen säga annat än att han är mycket tydlig med vad han tycker och varför. Självklart är detta mycket viktigt. S, som ju bara gör självmål på självmål, är ju i dagsläget inget alternativ alls. Jag är däremot övertygad om att V kommer att lyfta rätt mycket när man får Jonas Sjöstedt, han är jättebra !
  Som det är nu så kan ju M härja fritt med att sälja ut all välfärd till riskkapitalbolag. Man kan fortsätta med att flytta enorma summor pengar till dessa bolag. Man verkar till och med komma med en lag som ska tvinga kommunerna att öppna för fler riskkapitalbolag att ta över. Vanvården kommer att öka, men det är ju människor som vi inte behöver bry oss om…. gamla och sjuka, de ska väl inte ha några rättigheter till ett drägligt liv ? Riskkapitalbolagens många hundra miljoner i vinster är viktigare…
  Apoteken har inga lager, man drar in på all tid personalen haft för att läsa in om nya mediciner för att kunna ge bra service mm mm. Allt detta för att riskkapitalbolagen ska tjäna mer.
  Men som sagt. M kan härja fritt eftersom det idag inte finns ett enda samlat alternativ. Och det är mycket MYCKET lång väg för S att få tillbaka något förtroende. Då måste man ju hitta en politik som man står upp för och driver som ett enhetligt parti. Och man måste tillsätta en ny ledare på en gång som folk har förtroende för. Jag känner nog ingen som har förtroende för Juholt.
  Jag mår verkligen dåligt av att se moderaterna förstöra all gemensam välfärd med ett enda syfte : Att flytta stora summor pengar till de som redan har det bra. Tyvärr ser det ut som att detta kommer att fortsätta under lång tid för det finns ju inget alternativ…..

 2. Lisbet Olofsson

  Stig-Björn Lundgren var i Umeå under Varumärkesdagarna och det är verkligen en kul färgglad prick. Rapp i käften, bra med argument och pondus i sitt sätt att framträda. Och han lyssnade uppmärksammat på andra och gav dem tid, samt framförde sitt utan att kritisera dennes åsikt. Vackert tycker jag i denna värld av smutskastelse. Sedan vad han tycker…. det har jag NÄSTAN glömt bort blev bara så impad av honom som person.

 3. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-11-24 10:11)
  En hel del intressanta synpunkter, verkligen.
  Sen vill Moderaterna varken flytta pengar till riskkapitalbolagen eller sälja ut välfärd. I vissa avseenden kommer du att få se det, även om du inte tror det nu.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Lisbet Olofsson (2011-11-25 08:15)
  En människa, ingen tråkig åsiktsmaskin eller propagandamegafon. Jag delar inte alla uppfattningar, men uppskattar honom även jag.

 5. B-G Wikström

  Hej ! Ja inte vet jag vilken värld du lever i Jan ?
  Moderaterna har sålt ut stora delar av äldrevården ? För att gynna vilka då ? Tja, många många hundra miljoner har åkt utomlands och i fickorna som gigantiska bonusar till cheferna. Har du missat det ?
  Apoteken har inte råd att ha mediciner hemma, vilken överraskning ! Tja, när hundratals miljoner ska till ägarna så…
  Apoteken såldes ju inte ut för att du och jag skulle få det bättre utan för att man skulle kunna ge enorma summor till riskkapitalbolag och chefer. Tidigare var 95% mycket nöjda med apoteken, idag är det 55%. Är du förvånad ? Apoteken säljer idag tidningar, skönhetsmedel mm mm. Dessa produkter har man ökat kraftigt men mediciner har man inte råd att ha… Man har tagit bort den tid personalen hade för utbildning till att sätta sig in i nya mediciner och kunna hjälpa folk För dyrt…. Men man kan skicka hundratals miljoner till ägarna, precis som syftet var för moderaterna med hela reformen. Dessutom sänker man väl skatten kraftigt för chefer som får enorma bonusar. Vem är förvånad ?
  Ser du inte vad moderaterna gör ? Eller har du bara satt på dig skygglappar ?

 6. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-11-27 00:29)
  Motiven för konkurrensutsättning är inte direkt att obeskattade pengar ska hamna i skatteparadis. Tanken är att verksamheterna ska anstränga sig för att nå bättre kvalitet till rimlig kostnad.
  Ett politiskt parti som skulle arbeta för att en handfull människor skulle bli väldigt rika, det partiet skulle jag inte vara medlem i. Tror du verkligen på den nidbilden?

 7. B-G Wikström

  Nej Jan, jag tror inte att du skulle vilja vara med i ett sådant parti och därför undrar jag om du har skygglappar på dig när du ser hur det blivit. Riskkapitalbolagen ser enbart ekonomi som det enda styrande. Om det handlar om att ge folk värdig vård eller att ge en VD 10 miljoner, vad tror du att de väljer ? Om det handlar om att ha mediciner tillgängliga eller skicka 10 miljoner till ägarna, vad tror du att de väljer ?
  Ser du verkligen inte att det enda dessa bolag vill är att så snabbt som möjligt tjäna så många miljoner som möjligt ? Hittar du något av dessa gigantiska bolag som har något som helst intresse att vården/ medicinen ska fungera bra ?
  Och, bevisligen så vill moderaterna lägga över så mycket som möjligt ( helst allt ) på dessa bolag och vad blir då konsekvensen ? Jo att några få tjänar hundratals miljoner, eller hur ? Det kan ju en 7-åring räkna ut.
  Nu vill moderaterna stoppa skatteflykten, men man anser fortfarande det som väldigt viktigt att så mycket som möjligt ska säljas ut, så att några få gör stora klipp.

  Tror du verkligen att dessa reformer genomförts för att vi som konsumenter ska få det bättre ? Varför är då folk så upprörda och missnöjda ?
  Varför såldes apoteken ut trots att 95% ansåg att de fungerade mycket bra, medan man idag är väldigt missnöjda med hur det blivit ? Jo apoteken såldes av en enda anleding. Nämligen att se till att privata riskkapitalister ska göra hundratals miljoner i vinst, eller hur ? Om det gjordes för att vi skulle få det bättre så borde väl 99% vara nöjda idag , eller ?

  Så att en kristen människa med en tro om att vi ska hjälpas åt och att det är viktigt med solidaritet kan rösta på moderaterna är för mig obegripligt. Nog måste man ha väldigt stora skygglappar för att inte se hur katastrofalt dåligt det blivit inom många områden samtidigt som enorma summor pengar skickats till de som redan äger hur mycket som helst. Inte sant ?

 8. Jan Nilsson

  Svar till B-G Wikström (2011-11-28 11:12)
  Käre B-G, svaret på de flesta av dina ”eller”, ”eller hur” och ”inte sant” är nej.
  Personligen hade jag önskat att så många som möjligt av de alternativt drivna verksamheterna hade ägts av mindre företag och kooperativ. Verksamheter med personliga initiativ och drivkrafter och med både hjärta och ekonomiskt sinne.
  På många områden gör kraven på allt administrativt ”bijobb”, plan-, policy- och dokumentationssjukan, att det krävs allt större enheter och koncerner. Jag gillar inte den utvecklingen.
  Samtidigt vill jag säga att jag inte tror att det behöver betyda så mycket vem som driver en verksamhet. Jag tror att Umeå kommun kommer att ha vad de gör för att klå Carema i boende- och anhörignöjdhet på äldreboendet på Teg.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.