Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Grattis Mariaskolan!

Mariaskolan i Umeå har vunnit en temateckningstävling i EU:s Euroscolaprogram. Den som har tillgång till VF kan se en sida om det i lördagsnumret.

Man ska i juni få åka till Strasbourg och vara "europaparlamentariker". Där ska man debattera med främst gymnasieelever under en dag. Inte i det ganska fula Bryssel alltså, utan i den betydligt vackrare parlamentsbyggnaden i Strasbourg. (I detta nu pratar vi inte om hur vettigt det är med två parlamentsbyggnader och den hejdlösa flyttcirkusen mellan dem). Priset är i huvudsak att man får kostnaden för resan täckt.

Det är inte utan att man blir lite avis på dem som får följa med högstadieeleverna ner. Liknande utvecklingstillfällen får man leta efter. Det handlar inte om vanliga skolresor, det är ett pedagogiskt resande det handlar om.

Under de flesta åren när jag jobbade på Mariaskolan åkte vi till Stockholm när högstadiet läste om hur Sverige styrs. Det gjorde vi på grund av skolans litenhet vart tredje år. Vi hann dit tre gånger under mina år. Vi träffade riksdagsledamöter och regeringsföreträdare av olika färg och många fick en helt annan bild än man skulle ha haft annars. Under de senare åren ägde skolan en buss tillsammans med Hannaskolan i Umeå och Strandskolan i Vilhelmina genom "Föreningen för pedagogiska resor".

Två gånger åkte vi till EU-parlamentet i Bryssel med buss och gjorde i samband med det en tur igenom Europa. Eleverna fick se vackra, roliga, spännande och tragiska saker och lära sig massor samtidigt som man lärde sig ta ansvar och göra sin del av det nödvändiga vardagsjobbet. Den längsta resan blev 800 mil och gick genom 14 länder. Oförglömlig för alla som var med. Det blev också några resor i Norden och Sverige för övrigt. Tåg några gånger, men mestadels med buss. Bussen är svårslagen i flexibilitet och gemenskap.

Man måste förstås vara lite speciell om man ska åka med som vuxen. Man måste ha en särskild lust att göra skillnad, göra resan för elevernas skull och inte för sin egen och samtidigt själv tycka att resan, resepedagogiken och samspelet med ungdomarna är värt allt extra arbete och ansvar. Men det är det ju, flera gånger om.

Önskar er all lycka på färden den här gången!

 

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.