Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Hermans pudel och monarkin

Jag har inte läst så många rader om lilla Estelle och allt omkring henne, trots att jag är monarkist. Jag är bara glad åt henne och hennes föräldrar.

En stormonarkist tog inte i så lite. Herman Lindqvist kallade den lillas namn förfärliga. Nu har han försökt att göra en pudel och beklagar om föräldrarna tagit illa upp. I "pudlingen" låter det som han bara stillsamt sa vad han tyckte, men lyssnar man till vad han sa i Aftonbladets webb-TV så sa han skarpa saker nästan aggressivt och många gånger. Det finns ju inte en chans att föräldrarna som valt namn efter personer som betytt mycket för dem inte skulle bli ledsna. Han gör bort sig inte så lite när han påstår att han tror att de valt tilltalsnamnet för att man tycker det låter "kul" och kallar namnet fult, faktiskt skrattar lite hånfullt. Herman har onekligen förtjänat en omgång.

Annars håller jag med honom när han säger:

"Jag är en av Sveriges få bekännande monarkister. Jag tror på monarkin ut­ifrån en historisk synvinkel. Sverige har varit monarki i över tusen år. Det skiljer oss från majoriteten av jordens länder och ger oss ett mervärde som inte andra länder har. Det kräver givetvis att kungafamiljen förvaltar sitt arv och sköter sitt ämbete med värdighet."

Jag sparar ordet "bekännande" till större saker, men håller med. Jag tycker att Sverige vore ett mycket gråare land med kanske dubbelt så dyra statschefer som skulle komma och gå. Att vi förutom kungafamiljen underhåller slotten, tillhörande museer och parker samt hovet för en dryg tia per person och år är inte mycket att snacka om. Finlands president är betydligt dyrare.

Jag hade inte gnällt om det så kostat mig en selma eller två.

Etiketter: , , , ,

6 kommentarer

  1. Per Kjellén

    Monarkist? Hur kan du vara det i Sverige. Monarkin avskaffades 1974. Regeringsformen avskaffade statschefsämbetet och förde över ämbetets befogenheter på statsministern och talmannen och i viss mån riksdagen. I praktiken blir statsministern Sveriges statschef. Inget land blir monarki genom att kalla en person för statschef utan att ge denne personen statschefens ämbete.

    Detta med monarki i Sverige är ett obegripligt skämt. Vad lägger du för mening i begreppet monarki? Att det är ett statsskick? Eller ett styrelseskick? Vad är det tycker du?

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Nu är det nog läge för dig Jan att också göra en slags pudel. Du har uppenbarligen hanterat monarkibegreppet litet obetänksamt och det visar Kjellén så tydligt. En monarki, där kungen inte har något alls att besluta, är ingen monarki. Han har visst inte ens rösträtt, om jag nun inte har helt fel.

  3. Jan Nilsson

    Svar till Per Kjellén (2012-02-26 09:33)
    Hej Per!
    Jag har sett ditt namn på ett par ställen där du gått loss på, eller kanske retats med, sådana som vill att Sverige ska fortsätta att ha ett kungahus. Du får inte som du vill, jag kommer inte att gå i clinch med dig om definitionerna. Jag är på intet sätt antidemokrat, men anser helt enkelt att vår ”ceremoniella” monarki är betydligt bättre och oerhört mycket mer värt än ett dito presidentskap. Statsminister och talman sköter verksta’n.

  4. Jan Nilsson

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-02-26 10:28)
    Det blir i så fall inte mer än ett embryo till en dvärgpudel.
    Jag skulle kanske ha satt ordet monarkist inom citattecken. Jag har aldrig använt ordet förr, men norpade det från Herman L:s pudelartikel. I mina ögon är kungahuset härligt otidsenligt, en historisk rest i vår utslätade tid som jag kommer att vara stolt över och vilja ha kvar så länge de sköter sitt viktiga värv med värdighet. De är dessutom billigare än nästan alla andra kungahus som fortfarande finns och närliggande presidentskap. Jag tycker det är tragiskt att avund, missriktad ”rättvisesträvan” och annat gör att så många tävlar i angrepp på kungahuset.

    Det är en bisak, men jag blir bedrövad och upprörd när man driver med det funktionshinder många i släkten Bernadotte har, dyslexin. Som oförstående och/eller elaka lärare ibland kunde göra förr när man krossade ”ordblinda” inför klassen.
    Kungen och kungabarnen har betytt mycket för många kämpande barn som inte fått bokstäverna att sitta still på bokbladen. Det finns små flickor och pojkar som sett på prinsessan Victoria och sagt saker som ”hon också är som mej”. Just dyslexin gör att jag gillar dem ändå mer!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.