Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Pojkars läsande och skrivande

Artikeln "Så får vi unga att läsa" från skolvärlden.se tycker jag bör läsas av många. Både av skolfolk och föräldrar.

Ett av skolans större problem är att vi ofta lyckas för dåligt med pojkarnas måluppfyllelse. Till det kan det finnas många orsaker, men jag undrar om inte språkläraren och utvecklingsledaren Helena von Schantz i Norrköping är något viktigt på spåret i sin artikel.

Även om den kanske inte av alla anses fullt ut politiskt korrekt.

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Stefan Olofsson

    Jag är av en annan åsikt än artikelförfattaren. Min förklaring till att pojkar som kategori är sämre än flickor i läsning, har mer att göra med
    Konkurrerande intressen och vad dessa intressen genererar i syfte på läsvana. Pojkar kanske är bättre i engelska eftersom de möter språket i tv-spel i tidig ålder. Flickor läser sannolikt mer litteratur och blir av den anledningen bättre än killarna i svenska språket. Flickor tror jag också är mer studiemedvetna i tidigare ålder än killarna. Med andra ord är min åsikt att studiematerialets könskoppling spelar mindre för att inte säga obetydlig roll- kan man frågorna svarar killarna på dem.

  2. Jan Nilsson

    Svar till Stefan Olofsson (2012-04-16 07:08)
    Det kan ligga mycket i allt du tar upp, men jag tror ändå HvS rör vid något. Pojkar har alltid tenderat att ta det lugnare med skolan, men jag tror det är olyckligt att det finns så få män i dagens skola. Även att det är viktigt med varierade skrivuppgifter i NP och annat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.