Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Stasi?


Att samarbeta med en organisation som östtyska Stasi – ”Ministeriet för statssäkerhet” – är något fruktansvärt. På 80-talet sägs det att organisationen som bar måttot ”Partiets Sköld och svärd” hade 97 000 anställda och 189 000 informatörer.

De fanns även i Sverige. Journalisten Björn Jensen, verksam på (S)-tidningarna Arbetet och Aktuellt i politiken, levererade mycket material till Stasi från Sveriges dåvarande regering.

Han var tyvärr knappast ensam i olika svenska sammanhang. Några sålde ut land och landsmän för pengar, andra för ideologi eller båda delarna.

Skulle Expressens uppgifter om att en västerbottnisk präst åren 68-89 var rätt central Stasiinformatör vara riktiga är det verkligen upprörande. När man mött sådana som torterats, fängslats och på andra sätt kränkts för livet och ställts utan utbildning och försörjning av de kommunistiska säkerhetstjänsterna i vårt Europa är det en obegriplig tanke att någon kunnat ha med dem att göra. Allra minst en kristen eller präst.

De många dokumenten som visar vad som ska lämnats till Stasi är svåra att komma förbi. Det är inte vem som helst som kan ha lämnat dem. Varken de som lämnades från universitet i Östtyskland eller från svenska möten, t.ex. med svenska biskopar.

Är prästen oskyldig och utsatt för en märklig komplott hoppas man verkligen det kommer fram snabbt. Är han skyldig så bör det inte sopas under mattan. Då sviker de som gör det otaliga offer. Inte bara de unga som i det här fallet fängslades för att de ville lämna det kommunistiska paradiset Östtyskland. Även de många som dödades medan de försökte.

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Håkan Rombe

    Jag har läst professor Birgitta Almgrens båda böcker om Stasi i Sverige. Bl a skolan var infiltrerad ända upp till Skolverket och Utbildningsdepartementet. Den svenska grundskolans ”fader” Stellan Arvidsson tillika riksdagsman (s)var en högt uppburen person i Östtyskland och nyttig informatör för Stasi. Det är särskilt motbjudande när diktaturens drängar anger sina skolkamrater, arbetskamrater, grannar och ibland t o m nära släktingar med många år i fängelse eller läger som följd för att inte nämna dem som ”försvann”. Offren stoppades dessutom från studier och avskedades från sina anställningar. I Sverige har IM-agenterna kunnat blåneka med trygg förvissning om att inte bli utsatta för rättegång eftersom brotten preskriberats. Vissa fall är så solklara att det inte behövs någon rättegång för att alla ska förstå vad som hänt. Expressen har skrapat ihop över 1000 stasidokument. Det räcker, det behövs inte 10 000 dokument!

  2. Jan Nilsson

    Svar till Håkan Rombe (2012-04-17 08:54)
    Det är verkligen upprörande och jag skulle verkligen unna alla dessa diktaturers informatörer att ta konsekvenserna av sina handlingar.
    Jag håller med om att de 1000 handlingarna flera tunga journalister på Expressen tagit fram tyder på att Radler verkligen är skyldig. Därskilt efter artikel 2. Vill samtidigt inte inta en absolut tvärsäker hållning då han inte är dömd i domstol. Men jag har förstås svårt att tro att någon inom Stasi skulle ha jobbat så mycket för att svartmåla en oskyldig. Den digniteten har han knappast att det skulle kunna vara aktuellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.