Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

En svensk att vara stolt över

I torsdags hyllades han av president Obama i en videohälsning till Sverige.

I söndagens DN skriver Peter Wolodarsky om Raoul Wallenberg som räddade många judar i Ungern  från en säker död, bland annat genom att ge dem svenska pass. Hans hållning och gärningar avvek starkt från återkommande svensk undfallenhet mot både Tyskland och Sovjet under andra världskriget och det kalla kriget.

När andra världskriget var slut drabbades han själv av den den svenska regeringens stora undfallenhet. Man gjorde inte mycket för att få tillbaka honom från Stalins fängelsehålor. Han avrättades sannolikt där 1947.

Vi minns många som gjort storverk av mindre betydelse. Raoul Wallenberg gjorde storverk av större slag. Han förtjänar att bli ihågkommen, som också Obama signalerar.

Det är sorgligt att idag höra antisemitiska toner från Ungern som i någon mån påminner om den tidsepok när Wallenberg utförde sin stora insats där.

Etiketter: , , , , , ,

2 kommentarer

  1. nitram

    Dags att hylla Folke Bernadotte också. Fast han räddade för få av rätt typ av människor från lägren så han fick sig några kulor i huvudet av Israeler.

  2. Jan Nilsson

    Svar till nitram (2012-04-26 08:58)
    Han bör definitivt inte heller glömmas. Men din historieskrivning är inte direkt korrekt. Sternligans mord motiverades inte med att FBs och Röda Korsets aktion räddade för få judar från lägren.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.