Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Kända nunor

Från mobilen

Nyss strålade tre stycken med gemensam huvudvärk ihop på Vännäsdagarna. Två rektorer och hon som i sommar drar det tyngsta lasset med schemaläggningen. Den sistnämnda hade datorn i bilen så det hade bara varit att söka sig någonstans att sitta och dra igång. Meeen, vi ”slute bort’e”.

Dessutom träffade Agneta och jag en politiker och en tjänsteman med ett ovanligt gott samarbete, nämligen personerna på bilden.

Etiketter: , , ,

12 kommentarer

 1. lf

  Ja,vad som är helt klart så är den politiska huvudvärken tränger sig på.Vad jag kan förstå så jobbar delar av er inom skolpolitiken.Tala om misslyckande.Inom de flesta områden så har ju skolan misslyckats.
  Björklund anser att han skall kanske ha 20 år på sig att vända trenden inom skolan.
  Tala om gemensam huvudvärk.

 2. Arbetare

  Mpolitikens resultat;
  ”Har just värmt upp kaffet jag gjorde i går. Kan ju inte slänga bort det och göra nytt. Måste ju spara på dom stackars dropparna. Men hur som helst, det är något speciellt med dagens första kopp. Tog och skjölde ner ett par Alvedon med kaffet också. Yoghurten är slut men det får vänta tills den 18de eftersom plånboken är tom. Som tur är har jag en halv förpackning knäckebröd.

  Har en himla värk i dag. Men dom andra medicinerna ligger på Apoteket som jag skulle behöva. Har inte råd att hämta ut dom. Så jag får lida.

  Det är visst Lördag i dag. Veckodagarna går ju in i varandra för mig. Som jag hört i många år så har jag ju ”tur” som får vara ledig jämt. Vad skulle jag inte ge för att slippa värken en dag. Få gå till jobbet på morgonen och känna sig behövd. Tänk vilken lycka att kunna ha arbetskamrater,.och sociala kontakter varje dag. Det har inte jag eller vi som är skrotade. Inte heller vill samhället veta av oss. Det är ju hur klart som helst. Varför skulle dom annars dra åt på våra pensioner och låta oss betala mer i skatt än arbetarna som jobbar och tjänar betydligt mer än oss. Inte har vi subensionerad mat eller hyror. Vi betalar precis lika mycket som ni som jobbar. Varför? ”

  Öppna plånboken- gör en insats så ni kan stråla- Bidra på FB sidan Ge och Ta eller skriv en kommentar på fattiglappen blogg- och lova att ni ska bidra ni som strålar!!! TACK!

 3. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-07-07 19:03)
  Jag talade inte om politik utan om det ansvar man har som rektor och tjänsteman.
  Skolan generellt lyckas med ganska mycket. Jag tror tex inte alls att de flesta av Sveriges vuxna skulle klara de nationella prov som den stora majoriteten av våra nior klarar varje år. Det är inga små krav som ställs på dem.
  Samtidigt, om de internationella jämförelserna är någorlunda lika genomförda så faller de svenska resultaten sedan några tiotals år. En tredjedel av de finländska gymnasisterna vill bli lärare och tre procent av våra. De har tio att välja på till varje utbildningsplats, vi tar in i stort sett alla. Det kommer inte heller att räcka på sikt. Blir det inte attraktivare att vara lärare är vår ställning som kunskaps- och välfärdssamhälle hotad. Avundet mot lärarna har kostat Sverige mycket.
  Det är uppenbart att vi har vissa problem och har haft det länge.
  Vi har en hel del utmaningar inom skolan. En del som påverkar resultaten ligger dessutom utanför skolans råmärken.

 4. Jan Nilsson

  Svar till Arbetare (2012-07-07 21:56)
  Jag beklagar verkligen både den sjukdom som jag anar att du drabbats av och konsekvenserna i form av upplevd isolering och pengabrist. Sjukdom är inget man råder över. Man väljer inte och den drabbar över alla sorts gränser, även partigränser.
  Har du det så knappt som du skriver måste du väl snabbt söka hjälp av de samhällsresurser som finns för dessa tillfällen. En halv förpackning knäckebröd går det inte att leva på till den 18:e. Det är tio dagar.

 5. lf

  Nästan allt är politik i grunden.Jag misstror inte du och alla som är inom lärarkåren,inte alls.
  Men då så sturskt talades från alliansen och Björklund att nu skulle skolan reformeras.
  Nu ser vi resultatet.Lärarna flyr skolan.Dålig arbetsmiljö och dålig lön.Privatskolor gör enorma vinster,klasser med ett minimum av lärare m.m.
  Kom inte säg att det är politik i grunden.

 6. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-07-08 16:57)
  Skolan är på väg att reformeras, en del har varit lyckat, annat kan diskuteras. Liksom du är jag orolig över att för få anser läraryrket attraktivt och att lärarna upplever att administrationen tar för mycket tid. Samtidigt som resultaten backat under några decennier. Jag har skrivit mycket om det här i text och kommentarer och tänker inte upprepa så mycket. Något man inte kommer ifrån är att en ökande andel elever som inte har svenska sim modersmål har väldigt tufft att nå målen.
  Jag menar att Perssons kommunalisering var ett misstag, men att det inte är så lättbackat från det.
  Många friskolor tar inte ut någon vinst alls och de tio största tog ut ca 4 % 2006-2010. Det gigantiska vinstuttaget i enskilda verksamheter är en osann myt.

 7. lf

  Jag håller helt med dig.Skolan skall statlig och övergripande.Persson och socialdemokraterna hade fel.

 8. Jan Nilsson

  Svar till lf (2012-07-08 19:19)
  Vi får ta vara på tillfällena då vi tycker lika. 😉

  Ett argument delar vi kanske inte, men hade staten stått för skolan hade det inte blivit så knepigt med fristående verksamheter. Då hade de inte ställts mot kommunala behov på samma sätt som det nu kan ske i kommuner med svagare skattebas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.