De som drabbas värst av gängvåldet gillar våra förslag mest

Av , , Bli först att kommentera 3

Dödligt våld i gängkonflikter sker åtta gånger så ofta i utsatta områden. I en ny rapport på uppdrag av Järvaveckan Research redovisades nyligen att personer i utsatta områden är mest positiva till de nya brottsbekämpande verktygen. Några av de förslag som vår moderatledda regering genomfört eller är på väg att genomföra:

  • Säkerhetszoner
  • Sänkt straffmyndighetsålder
  • Dubbla straff för gängkriminella
  • Ungdomsfängelser
  • Anonyma vittnen
  • Ökad polisiär närvaro
  • Ökad kameraövervakning
  • Brottsförebyggande åtgärder

Det är fint att se att stödet för Moderaternas brottsbekämpande förslag är stort bland personer med utländsk bakgrund i utanförskapsområden. Oavsett var man bor i Sverige ska man känna sig trygg i sitt område. Det är syftet med våra förslag. Det handlar om rättvisa.

Internationella frågor med bl.a. EU-minister Jessika Roswall

Av , , Bli först att kommentera 3

Internationella dagen 2024 på SKR i Stockholm gick av stapeln i onsdags. Riktigt bra program, med besök av bl.a. EU-minister Jessika Roswall (M). Med ett stundande EU-val, så var det högaktuella frågor.

Mer än hälften av kommuner och regioners verksamhet har direkt eller indirekt påverkats av beslut på EU-nivå. Det gör det förövrigt extra viktigt att kommuner/regioner agerar och får sina röster hörda så tidigt som möjligt i EU:s olika beslutsprocesser. För att bedriva sånt påverkansarbete är det viktigt att finnas på plats i Bryssel, där mycket av arbetet sker. Europeiska regionkommittén är den enda officiella ingången för kommuner/regioner i EU-samarbetet. SKR:s tidigare ordförande Anders Knape (M), Delegationsordförande och ledamot i Regionkommittén, och Yoomi Renström (S),

Med rätt personer, rätt strategi och rätt stöd kan man åstadkomma viktiga resultat. Vidare intressanta pass om Ukraina och värdet av och möjligheter till partnerskap mellan ukrainska och svenska kommuner. SALAR International arbetar aktivt att stödja detta, liksom ICLD som har bildat ett nytt nätverk för kommunala partnerskap i Europa, ”Democratic resilience”, där Ukraina är ett av samarbetsländerna.

Dagen efter ägnades för egen del åt demokratifrågor. I beredningen där jag är ordförande sedan valkongressen 2023, demokratiberedningen, hade vi på ärendelistan minoritetsfrågor, översyn av valsedelssystemet, välfärdsbrottslighet, konstitutionell beredskap och stärkt skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier.

Natoflaggan hissad i Umeå!

Av , , Bli först att kommentera 5
Natoflaggan hissad i Umeå! Igår deltog jag som Umeå kommuns representant i Försvarsmaktens officiella ceremoni vid SkyddC och Umeå Garnison, när Nato-flaggan hissades. Överste Thomas Lamke höll ett mycket uppskattat tal om värdet av Sveriges medlemskap i Nato. Lamke lyfte i sitt tal också fram det goda samarbete vi har lokalt mellan kommunen och försvarsmakten i Umeå. Det värmde!
Tänk att man skulle få vara med om detta – Sverige medlem i Nato och Nato-flaggan hissad i Umeå!

Marinen på uppskattat besök i Umeå!

Av , , Bli först att kommentera 5

Välkommet besök av svenska marinen! Marinen ser till att svenska vatten och kuster förblir under Sveriges kontroll och denna vecka övas det utmed Norrlandskusten. Under förmiddagen träffade idag vi företrädare för Marinen, innan vi tillsammans åkte i svävare från hamnen upp till Konstnärligt campus i centrum.

Här på bilden tillsammans med överstelöjtnant Patrik Berge och överste Anders Åkermark. Efter gemensam presskonferens, så bjöd landshövdingen på lunch på residenset. Det är mycket glädjande att Marinen visar sitt intresse för vår region, och det är positivt att man i olika sammanhang nu tydligt lyfter fram vikten av de norrländska hamnarna. För oss i Umeå, med en expanderande hamnverksamhet och färjeförbindelse mellan Sverige och Finland är detta av yttersta vikt.

Moderaterna har en konkret politik för att både förebygga och bekämpa brottslighet

Av , , 3 kommentarer 6

I dagens VK har jag fått nedanstående genmäle publicerat. Läggs som vanligt upp här på bloggen.

 

Moderaterna har en konkret politik för att både förebygga och bekämpa brottslighet

I en replik (VK 23/2) undrar ”Bosse” om vilka åtgärder vi sätter in för att barn och unga ska hindras att lockas/luras in i den kriminella världen. Jag delar uppfattningen att det förebyggande arbetet är en viktig del för att öka tryggheten och bekämpa kriminaliteten.

På kort sikt är det mest brottsförebyggande att sätta fler gängkriminella i fängelse, så att de varken kan begå fler brott eller rekrytera in fler unga i kriminalitet.

På längre sikt behövs satsningar på exempelvis socialtjänsten och skolan för att förhindra att fler dras in i kriminalitet. Samhällets skyddsnät ska fungera så pass bra att unga i risk fångas upp långt innan de begår allvarliga brott.

Socialtjänsten har en viktig roll. I år läggs 200 miljoner kr för att socialtjänsten ska ställa om till att arbeta mer förebyggande med tidiga insatser. Mellan 2024 och 2028 handlar det totalt om ca 8 miljarder kronor. Det är den största satsningen på hela socialtjänsten som någon regering gjort.

En trygg uppväxt är också grunden i det förebyggande arbetet och för att öka förutsättningarna för det måste vi börja redan vid mödra- och barnhälsovården. Det görs omfattande satsningar redan i år. Totalt har samarbetspartierna beslutat om förebyggande satsningar på 2,8 miljarder kronor under 2024.

Kommunerna har ett stort ansvar när det kommer till det brottsförebyggande arbetet. Sedan förra sommaren regleras kommunernas ansvar för brottsförebyggande arbete i lag. I år satsar regeringen 80 miljoner kronor på en ny och riktad satsning på kommunernas arbete mot gängkriminalitet. Fritidsaktiviteter, exempelvis idrott, har en stark brottsförebyggande effekt. Regeringen satsar därför på fritidskort för barn och unga. För att stärka idrotten i utsatta områden lägger regeringen 100 miljoner kronor per år.

Utöver det vill Moderaterna vill bl.a. ta bort sekretesshindren mellan polis och socialtjänst, öka föräldraansvaret i kombination med ett ökat föräldraskapsstöd, satsa på skolsociala team för att öka närvaron av samverkan mellan skolan och socialtjänsten för eleverna och göra vården mer tillgänglig för barn och unga med psykisk ohälsa. Moderaterna vill därför lagstadga den förstärkta vårdgarantin för BUP.

Så visst har vi en politik även för det förebyggande arbetet.

 

Anders Ågren

Förbundsordförande Moderaterna i Västerbotten

Välkommet besked att det svenska valsedelssystemet ska ses över!

Av , , 2 kommentarer 3

En nyhet som inte dragit till sig några större rubriker, men som faktiskt förtjänar lite uppmärksamhet, är regeringen beslut nyligen om att tillsätta en parlamentariskt kommitté som ska utvärdera och överväga förändringar av valsedelsystemet.

Nuvarande valsedelssystem har ju genom åren fått upprepad kritik, bl.a. från både Valmyndigheten och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).  I erfarenhetsrapporten från valen 2022 konstaterade Valmyndigheten återigen att ”valsystemet är i behov av förändringar för att förenkla, förbättra och skapa ett mindre sårbart system.”

Många av de problem och incidenter som förekom under 2022 är kopplade till just valsedelssystemet. I valen 2022 trycktes enorma mängder valsedlar – totalt över 710 miljoner valsedlar – utifrån 3 605 olika unika listor. Dessa levererades sedan till partierna genom cirka 6 000 unika försändelser. Dessa ska sedan transporteras ut till förtidsröstningslokaler och de ordinarie vallokalerna.

Systemet med så många valsedlar för med sig stora utmaningar och risker vad gäller till exempel logistik, säkerhet och tillgänglighet. Det är också utmanande för kommunerna att hantera med köer under röstmottagningen, kopplat till avskärmningarna med valsedelsställen. Nytt från valet 2022 var dessutom att det var kommunernas röstmottagare som ansvarade för att placera ut partiernas alla valsedlar. Även om kommunerna generellt uppfattade att detta fungerade väl, så uppgav över 40 procent av partierna att utläggningen av valsedlar inte fungerade särskilt bra eller inte fungerade alls.

Nuvarande valsedelssystem innebär alltså utmaningar i stort som smått. Och det är ingen nyhet, men problemen blir successivt mer omfattande.

Detta har nu regeringen tagit till sig, och en översyn av valsedelssystemet fanns också med som en av punkterna i Tidöavtalet.

Kommittén ska utvärdera och överväga förändringar av valsedelsystemet, inklusive att analysera för- och nackdelar med att övergå till ett system med gemensamma eller neutrala valsedlar.

I andra länders valsedelssystem så är det nämligen vanligt att väljaren i stället lägger sin röst på ett parti genom att använda en valsedel som är gemensam för alla partier som ställer upp i valet och där samtliga partibeteckningar finns på valsedeln. På en gemensam valsedel kan också partiernas alla kandidater framgå. Väljaren måste i ett sånt system på valsedeln markera vilket parti som ska få rösten. Länder som använder gemensamma valsedlar är t.ex. Danmark, Österrike och Nederländerna.

Återstår att se vad som är bäst.

Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast den 15 september 2025. Det ska bli intressant att följa detta, och sedan se resultatet.

Sverige blir säkrare och Nato starkare

Av , , 3 kommentarer 4

Alla Natoländers parlament har nu röstat för Sveriges Natomedlemskap. Det är en historisk händelse för vårt land men samtidigt ett naturligt steg.

Natomedlemskapet betyder att vi har kommit hem. Hem till demokratiers samarbete för fred och frihet. Hem till våra nordiska grannars samarbete för säkerhet. Hem till den krets av västländer där vi hör hemma. Tillsammans blir vi starkare och tryggare.

På många sätt är det en mörk tid vi lever i. Men att Sveriges Natoansökan nu är godkänd av alla Natoländer är ett stort steg för att göra Sverige till en tryggare plats.

Vi står redo att axla vår del av ansvaret för Natos säkerhet. Steg för steg gör vi Sverige säkrare. Snart är Sverige medlemmar i Nato.

Vi har väntat över 30 år på ringleden – låt då ringleden öppnas i höst och utvärdera effekten, innan man börjar bygga om Västra esplanaden!

Av , , 1 kommentar 11

På tekniska nämndens sammanträde i torsdags fattades ett inriktningsbeslut gällande åtgärdspaket för Västra Esplanaden. Omvandlingen av Västra Esplanaden ska delas upp i flera etapper, där det första steget ska påbörjas redan i höst. Moderaterna menar att det är för tidigt att börja med omvandlingen av Västra Esplanaden redan i höst och röstade som enda parti nej till förslaget.

Det är inte rimligt att göra åtgärder innan vi har sett vilka effekter som Västra Länkens öppnande har på biltrafiken i centrum. Det är först när vi har sett hur trafikflödena på Västra Esplanaden påverkas av ringledens öppnande som vi kan börja titta på eventuella förändringar.

Nu får det vara nog med experiment med Umeås gator! Det är tydligt att ombyggnationen av Storgatan inte blev bra, men trots det vill kommunen göra liknande försök för att minska biltrafiken på Västra Esplanaden.