Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Från pepparkakeland


Ingen snö samarbetar än med månen och vidarebefordrar avlägsna solstrålar så det nordliga landskapet blir hjälpligt upplyst. Inte i mina trakter. Julbelysningen har inte heller kommit upp i någon omfattning. Det är duktigt mörkt.

Men mitt i kallmörkret var det småtrevligt att komma ut från Castorskolan en kväll som denna och känna en gemytlig doft i näsborrarna. Först kändes den mest bara som en trevnad, sen kom igenkännandets glädje.

Väder och vind styrde doften av pepparkaksbak ner över Bjurholms samhälle. Ett gigantiskt pepparkaksbak. Nyåkers pepparkakor, Sveriges bästa enligt flera blindtest i DN, bakas nu både i Nyåker och i Bjurholm. Vad jag har hört rullar det på i tvåskift i Bjurholm.

Nyåkers ersätter inte gnistrande molnbelyst snö, men mig piggar de upp. Både som smak och doft.

Etiketter: , , , , , ,

10 kommentarer

 1. Pär Andersson

  Som nordmalingsbo påminns jag enbart om Nordmalings kommuns totala avsaknad av näringspolitik när den traditionsmättade pepparkaksdoften sveper över nyåkersbygden. Varumärket i sig symboliserar avsaknaden av politisk kreativitet. Det är nämligen skandalöst att man inte lagt två strån i kors för att färska behålla ett företag med ett varumärke som är så hårt knutet till kommunen. Jag är full av beundran över företag som Lundgrens Hyvleri här i Brattsbacka stannar kvar i den del av kommunen som är allra mest styvmoderligt behandlad. Förutom att vägen knappt är farbar för vare sig personbilar eller tyngre trafik finns heller inte tillstymmelse till någon digital infrastruktur i den här delen av kommunen. Så håll till godo bjurholmare! Det här bjuder rundvikarna i Nordmalings kommunhus på…

 2. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2012-11-19 22:36)
  Hej bara, ord och inga visor. 😉

  Minns ”Nyåkers” från tidiga barnaår när mamma jobbade på Handelsbanken. I Holmlunds gula hus på väg ner mot järnvägen och pepparkaksfabriken.
  En grabb till dåtida ägaren och jag gjorde stinsen förtvivlad när vi aningslöst lekte kring järnvägsvagnarna. Minns också en militärövning i trakterna där jag storögt betraktade fyrhjulsdrivna suggor och valpar som kravlade upp på kullar där bilar inte brukade vara.

  Och så minns jag att vi fick pepparkakor. I Nyåker grundlades ett livslångt beroende.

 3. Jan Nilsson

  Svar till Pär Andersson (2012-11-19 23:18)
  Det gick inte att missta sig på känslan, Pär. Här bejakar vi olika uttrycksformer. ,’-)

  Sen stiger du ytterligare i aktning när du lyfter fram näringspolitiken! ,-)

 4. Carlåke Söderlind

  På tal om Nyåkerspepparkakor… Jag har förmånen att ha många kära vänner i Västerbotten. Redaktören själv räknar jag till en av dessa trogna. Men ikväll tänker jag särskilt på Byggmästaren som har sitt föräldrahem i Bastuträsk, inte det Bastuträsk som är beläget i Norsjö kommun och genomkorsas av järnvägen, utan det något mindre, men kärare, som ligger i mitt landskap men väl inte i mitt län. Men dock i den kommun där du har ditt hjärta. Väl Sveriges minsta men för dig den ”största”. (Han befinner det förstår jag sig för närvarande med sin syster under Hamas raketer och Israels misiler. Alltså på resa i Israel. Vi ber om fred för palestinier och israeler och resenärernas säkerhet.) Byggmästaren gillar pepparkakor. Mycket. Och bunkrar gärna rejält. Konsumtionen är stor i huset. Det ska vara NYÅKERS och inget annat. Han hade för några år sedan en stadig katt som också gillade pepparkakor. En kräsen misse. Det var endast NYÅKERS som gällde. Allt annat struntade den i. Det hade naturligtvis främst med smaken att göra, men jag anar, även hos katten, en viss lokalpatriotism!

  /Din broder i Ångermanland

 5. Jan Nilsson

  Svar till Carlåke Söderlind (2012-11-19 23:55)
  Tack du!
  Det är inte alla som vet att västerbottenskommunen Bjurholm delvis ligger i Ångermanland. Det är väl det som ger en del av de vackrare delarnas mer dramatiska landskap.
  Att byggmästaren är klok visste jag, men inte att han haft en så insiktsfull katt. Hoppas att det avlades vidare på de egenskaperna. 😉
  Nyåkers är outstanding. Jag minns när jag som liten sa till mamma att hon kunde skippa pepparkaksbaket och köpa Nyåkers istället. Det togs nog emot lite sisådär.

  Hoppas verkligen att det vänder i Israel. Att Hamas raketbeskjutning avslutas och att Israel drar sig tillbaka. Gud give.
  Många tankar som kommer när man tänker på det som händer i området. Och hur det rapporteras. Israel, Syrien, Gaza, Egypten, Iran…

 6. Carlåke

  Jag hade fel! Även om merparten av Bjurholms kommun ligger i Ångermanland så misstog jag mig faktiskt på Bastuträsk. Det ligger i Västerbotten! Och inget annat. Min minnesbild av gränstrakterna svek mig.
  Jag ser också att några ord hamnade lite fel i texten. Men att Nyåkers pepparkakor är de godaste framgår tydligt, och om detta råder det absolut ingen tvekan.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Carlåke (2012-11-20 10:59)
  Felplacerade landskapsgränser och ord som hoppar lite, det är sånt som händer i de bästa familjer.
  Huvudsaken är att det blev rätt om pepparkakorna. 😉

 8. Christoffer Sai Öhberg, VD, AB Nyåkers Pepparkakor

  Vad liten världen känns ibland när jag hittar sådana här konversationer på internet. Det både smickrar och gör mig uppmärksam; För er alla engagerade och glada så kommer AB Nyåkers Pepparkakor fortsätta leva vidare medan ena benet i traditionens orginal-anläggning i Nyåkers, men företaget ska även växa och expandera ute i världen med den nya anläggningen i Bjurholm. Det var min far Lennart version, och det är även således min!

  I skrivandets stund fick jag just veta att Nyåkers produkter har vunnits ICA stora årliga smaktest vilket är jätte kul. Ännu en gång kan jag ödemjukt konstatera att min personal, mina råvaror och vår kunskap om såväl kunder och marknader spelat väl med vår företags idé och våra dagliga mål – Att leverera en smak av tradition med hög kvalité.

  Trotts växtverk, lågkonjukturer och tuff konkurrans såväl i Sverige, norden och världen. Trotts att vi är minst av de största bagerierna i Sverige så är jag inte rädd. Vi ska framåt!

  Hälsningar Christoffer Öhberg
  VD Ägare AB Nyåkers Pepparkakor

 9. Jan Nilsson

  Svar till Christoffer Sai Öhberg, VD, AB Nyåkers Pepparkakor (2012-11-28 01:19)
  Hej Christoffer!
  Roligt att höra. Riktigt mycket lycka till!
  Har lite till att säga, men arbetsdagen ska börja.
  Hörs…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.