Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Växande kommuner

Det var roligt att se att fyra kommuner i länet växte under 2012. Länets städer och Vännäs. Alla inte så mycket, men ändå. Hemkommunen växte med 57 och halkade över 8500-strecket.

Glädjande på sitt sätt var att Bjurholm bara minskade med tio. Jag hoppas att nästa år blir ett plusår där också. Sker en del inflyttning och mer kunde det bli om fler obebodda hus i de vackra byarna blev till salu.

Hoppas verkligen att kommunerna som minskar mest lyckas attrahera nya bofasta människor. Hela länet behöver vara befolkat och socialt hållbart.

Etiketter: , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Emilia

  Hur menar du nu Jan Nilsson?
  Du vill alltså ha inflyttning till byarna i bjurholm men samtidigt motverkar du inflyttning till byar i vännäs genom att förespråka för nedläggning av byskolorna.

  Dubbelmoral tycker jag!

 2. Jan Nilsson

  Svar till Emilia (2013-02-21 13:04)
  Nu tycker jag att du är lite orättvis.
  Jag har på många sätt, i många sammanhang och vid många tillfällen trätt upp till landsbygdens och glesbygdens försvar. Några har trott att det varit taktik för att vinna politiska röster, men då skulle jag ha valt folkrikare områden att lyfta. Jag vill helt enkelt att hela Sverige ska leva och tror absolut att det är viktigt för alla delar av landet. Själv skulle jag gärna bo i en by, men vårt hus fanns i Vännäsby.

  Helst hade jag velat att våra byaskolor skulle få vara kvar, men när vi har så svårt läge och måste avskeda så många lärare på Hammar, Vega och i Vännäsby om vi har skolorna kvar har så ser jag i dagsläget ingen möjlighet. Många av dem som röstat på mig bor i byar och jag kan nog tappa en hel del röster, det gäller för alla i Vännäsmoderaterna. Samtidigt måste vi ta ansvar för kommunens helhet – även om vi förlorar på det politiskt. Jag tror att de flesta av dem som röstat på oss också vill att vi ska ta ansvar för ekonomin, morgondagen och hela skolan.

  I Bjurholm finns inga byskolor alls och inte heller i några av Vännäs mest attraktiva byar. Bygden dör inte för att skolbarn åker skolbuss 3 km eller en mil till skolan. I Bjurholm åker en del 5 och 6 mil.

  När det är sagt måste jag än en gång uttrycka min sorg över att det ser ut som om vi måste lägga ner byskolorna. Hade frågan bara varit om vi skulle ha byskolor eller inte så hade jag absolut hört till försvararna. Ända in i kaklet.

 3. Ulle

  VARFÖR ska alltid barnen bli drabbade när det ska sparas ?? Värnar ni inte om dem?, vår framtid! Dem är det viktigaste och värdefullaste vi har. Är det inte viktigt att barnen blir positivt bemötta och får en bra grund att stå på?? Samt att dem får positiva förebilder och att dem känner att de blir respekterade och sedda ! Varför varför ska dem betala för att ni inte har tagit ansvar för ekonomin? Dem rår ju knappast för det!! men ni tycker väl att det är lättast att ta från dem som INTE kan försvara sig….
  Ni SER ju inte detta lilla barn eller denna underbara tonåring !!

 4. Jan Nilsson

  Svar till Ulle (2013-02-22 12:08)
  Mitt parti har i vår kommun hållit tillbaka mest för att vi inte skulle hamna här. Inte tillräckligt mycket men mest under de senaste åren. Vi har inte huvudansvaret, det har majoriteten. Men vi är inte utan ansvar.
  Tyvärr, tyvärr så är det när vi är små och unga och när vi blir gamla vi ”kostar mest” för kommunen. Ska man spara några procent blir det fördelat på hus och administration, gamla och unga.
  Långsiktigt måste vi konsekvent se till att vi har marginaler så vi inte hamnar i krislägen där vi måste snabbspara rätt kraftigt igen. Men det innebär att vi måste säga nej oftare.

 5. Emilia

  Orättvis tycker jag inte att jag är.
  Att du kallar dig moderat tycker jag är orättvist.

  Att lärare ska avskedas om inte byskolorna läggs ned är felaktiga uppgifter som jag förstått det.
  Lärartjänster kommer att sägas upp i vilket fall eller har ni tänkt att det ska vara överbemmanat på skolorna i framtiden?? KNAPPAST!!
  Finns det bara två alternativ i den här kommunen byaskolor eller lärartjänster?

  Att ta lite ansvar är presis det vi som ”skriker” vill att ni ska göra.
  Framtidens inflyttning kommer att ske ute i byarna, men inte utan skolor.
  Om ni lägger ned skolorna har vi i t.ex Tväråbäck inget att locka med alls förutom järnväg & Såg vilket inte är just så lockande.
  senast förra månaden såldes ett hus här p.g.a närheten till skola och förskola.

  Det är med tårar i ögonen som man skriver det här dagen innan beslutet är tänkt att tas.
  Det känns som om ni inte vill lyssna eller ta åt er av dom argumenten som vi tagit fram.
  Det spelar ingen roll vad vi säger så har ni redan bestämt er.
  Att detta handlar om en ideologisk fråga och inte en ekonomisk har vi som varit aktiva börjat förstå då ni totalt vägra lyssna till andra besparningsalternativ.
  Någon besparning utifrån konsekvensanalysen (som gjordes över en natt fick jag veta imorse) kommer det inte att bli.

  Man måste våga tänka långsiktigt och inte bara kortsiktigt hela tiden.

  Lägg groll och taktik åt sidan och tänk på oss medborgare som ni totalt rivit upp vardagen för den senaste månaden, det finns ju en anledning till att vi skriker som vi gör!
  Behandla oss med repekt och rösta för återremiss imorgon, man ska inte ta beslut på bristande underlag.

 6. Jan Nilsson

  Svar till Emilia (2013-02-24 14:27)
  Det mesta av det här tycker jag egentligen majotiteten ska svara på. De äger de huvudsskliga ansvaret för situationen och har lagt förslaget. Men jag måste ju svara på din kommentar.

  Jo, lite orättvis tycker jag att du är om du säger att jag inte vill att folk ska flytta till våra byar. Länge sen jag bodde i byn, men känner mig som en byamänniska. Mycket orättvis tycker jag du är när du menar att jag röstat för nedläggning av byskolorna av ideologiska skäl och inte ekonomiska. Då känner du mig inte alls och har inte sett mycket av det jag skrivit.

  Vännäsby och Vega ska tillföras resurser med de nya eleverna, om KS-beslutet går vidare. Så är det.

  Det blir i det läget även andra besparingar utöver byaskolorna, 6-8 miljoner att fördela på olika områden. Om vi ska få motsvarande besparing på skolorna blir det att sänka lärartätheten på Hammar, Vega och Vännäsby. Enligt C-förslaget ska kostnaderna på skolan ned 3-4 miljoner, men byaskolorna ska vara kvar. Någonstans måste de pengarna tas.

  Tro mig, jag skulle också gärna vilja att ekonomin kunde komma i balans utan att röra byaskolorna.

  Sen konsekvensbeskrivningen du säger snoddes ihop överens natt. Jag tror på uppgiften att den tog kring 150 timmar. Till skillnad från dig menar jag att den är mycket välgjord i det som den behandlar.

  När det gäller byarnas attraktivitet så kan man inte göra saken för enkel. det finns många exempel inom och utom kommunen på att den inte är absolut knuten till skolan. Finns byar nära kommunen utan varken nationalälv, förskola eller skola där trycket och priserna är höga och knappt en kåk finns till salu.

  Sorgen förstår jag och även om du aldrig skulle tro mig så delar jag den.

 7. Jan Nilsson

  Svar till Ulle (2013-02-24 23:17)
  Jag har tidigare beskrivit det som ett sorgearbete när mitt parti inbjöd till samråd om saken och alla närvarande kom fram till att vi måste bifalla majoritetens förslag om inget dramatiskt nytt framkom.
  Jag vill ändå säga att vi fortfarande lyssnar. En stor del av kvällen har jag läst kommentarer och mail och svarat på flera, hinner inte alla. De har varit mestadels från dem som vill bevara byskolorna, men även människor av motsatt uppfattning har hört av sig.
  Som jag ser det har båda grupperna talan i den här ekonomiska frågan. Sedan måste vi som förra valet fick förtroendet att i KF, kommunens ”riksdag”, avgöra i kommunens angelägenheter komma till beslut utifrån det underlag som finns.
  Eftersom majoriteten bestämmer och har egen majoritet skulle Moderaterna lätt kunna mörka sin ståndpunkt. Det vore säkert mest taktiskt inför kommande val, men skulle kännas mindre ärligt. Vi tror att förvaltningen presterat ett bra underlag och när kvaliteten på undervisningen i stort inte bedöms drabbas negativt är det svårt att ta ett beslut som gör att äldreomsorgen eller andra skolor istället ska spara 4-5 miljoner – utöver de övriga 6-8 miljoner som ska sparas i budgetarbetet.

  Men jag vill säga att den här drastiska snabbuppröjningen av en budget i obalans är det otrevligaste jag personligen varit med om i politiken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.