Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ingen, en eller två gånger?

Ibland kan en gång visa sig vara ingen gång.

Jag tänker på detta med uppdelningen av bussresenärer i ljus- och mörkhyade. Det ser riktigt bekymersamt ut med bolaget som körde Eckerölinjens passagerare. Busschauffören som sa att det handlade om snusmugglares packning skulle ändå eventuellt kanske kunna tänkas ha rätt och att det då slumpade sig så att det blev mest mörkhyade i en buss.

När man hör att ett bolag som kört Viking lines passagerare också skulle ha gjort en uppdelning känns det plötsligt ännu mycket mer sannolikt att det finns ett mönster.

Ett mycket obehagligt sådant.

Etiketter: , , , , ,

8 kommentarer

 1. Mr Sound ***

  På dig låter det som det finns ett samband mellan Billströms uttalande och busschaufförens agerande, skulle vara intressant att få ta del av den?

  Tror det har brunnit hos media och dess journalister, även ni politiker hakar på så gott ni kan. När det gäller bussresan så verkar inte hudfärgen varit avgörande i chaufförens indelning utan han har försökt placera snusligorna i en buss och övriga passagerare i en annan.

  Skulle han delat upp passagerare pga hudfärg råder ingen tvekan om att det är rasism men att någon sådan uppdelning skett är än inte bevisat. Vi har ett (1) vittnesmål och suddiga bilder, som dessutom är pixlade.

  En seriös journalist hade ju skaffat sig en saklig bild över vad som hänt men tyvärr finns det väldigt få av dom i Sverige.

  Kontentan av allt detta är att chauffören är avstängd från jobbet pga ett vittnesmål.

  http://www.expressen.se/nyheter/busschaufforen-man-blir-forbannad/
  http://bayimg.com/mAKchAAep
  http://bayimg.com/OAkcOaaEp

  Varför blir man inte förvånad längre…

 2. Joakim

  Du ser spöken så ljusa dagen.
  Har du hört talas som snusresenärer
  som fyller resväskor med dosor som sen
  säljs till ordinarie pris i kiosker
  och tobaksaffärer? Det är business.

 3. Mr Sound ***

  Om du inte bahagar svara eller publicera mitt inlägg, vilket jag tycker är upp till dig, så ber jag dig läsa och bilda dig en egen uppfattning innan du drar för stora växlar av vad som skrivs i media.

  I efterdyningarna av händelsen på Eckerölinjen, vilken jag redan nämnt kommer detta: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16479354.ab

  Problemet är bara detta: http://www.expressen.se/nyheter/viking-line-utreder-korde-bara-en-buss/

  Media verkar mer eller mindre galna, källkritiken existerar inte när källan är en invandrare, eller? Hur kan det blivit så här?

  Och inte blir det mer trovärdigt att Hassan Alizadeh, en vänsterpartist, plötsligt dyker upp och påstår han blivit inslängd i en buss pga av hans namn. Det är fan i mig så dålig journalistik att jag spyr.

  Båda historierna är fullständigt spräckta, det finns inget trovärdigt i medias beskrivning annat än att utmåla svensken som en fullblodsnazist. För i ett fall gick det bara en buss så där fanns det absolut ingen uppdelning och i det andra fallet ger chauffören en fullständigt logisk förklaring till att han sätter passagerare utan bagage i en buss och övriga i en annan.

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/utp…fornekar-urval

 4. Jan Nilsson

  Svar till Mr Sound *** (2013-03-25 10:14)
  Sånt som inte står läser du in och sånt som står läser du ”ut”. Jag har inte skrivit ett ord om Billström i det här inlägget. När och där jag skrivit om hans ord har jag sagt min mening att han är gravt och förmodligen mestadels medvetet vantolkad efter att ha uttryckt sig riktigt klumpigt. Billström är ingen rasist.
  Det var punkt ett.

  Punkt två. Det är myckey oroande när två incidenter som luktar apartheid dyker upp i bussbranchen, men ser du någon fråga någonstans i bloggtexten? Något i rubriken kanske? Ser du något om att jag håller öppet för att busschauffören har rätt? I jakten på politiska mål kan det vara så att alltihop är påhittat. Nu får man visst inte tag i dem som anmält, det är skumt. Det kan bli så att många kommer att få pudla. Men utifrån artiklarna och hittillsvarande uppgifter tycker jag det ser oroande ut.

  Punkt tre. Om det är så att man verkligen delat upp resenärerna efter hudfärg, tycker du det finns anledning att bli upprörd då?

  Punkt fyra. Du har inte tagit upp det här med ambulansen som inte körde den hoppande pojken. Jag tar det på en gång. Den olycklige hoppade ner på en uppblåsbar matta och var inte fysiskt skadad. Aftonbladet skrev att han hoppade rätt ner i marken, vilket kan kännas som en medveten ”förstärkning”. Det är inte alltid man nyttjar ambulans för att ta någon till psykskuten. Polisen blev rätt upprörd över att det inte gjordes. Utredningen lär visa vad som är sant och riktigt i rapporteringen. Ord kan slinta både hit och dit både för den ene, andre och för tidningar.

  Det finns något som heter nyanser och dem ska man vara rädd om. Både halvt oseriösa tidningsredaktioner som talar om ”bruna moderater” och de som reagerar på sådana överdrifter eller har synpunkter på invandringens omfattning. Det är lätt att bli svart-vit.

 5. Jan Nilsson

  Svar till Mr Sound *** (2013-03-25 13:35)
  Aningen drygt tycker jag det är att ifrågasätta varför jag inte svarar eller publicerar kommentaren fem timmar efter ditt första inlägg. Det kan ta dygn mellan tillfällena jag är inne och hade jag jobbat idag hade det knappast publicerats och svarats innan åttatiden. Nu har jag flunsa och feber och svaret kom lite tidigare.

  Som jag skrev i både texten och tidigare kommentar utesluter jag inte att detta är ankor. Men som Viking Line också skriver finns anledning att reagera starkt om det skulle visa sig ha skett uppdelning när flera bussar gått. Hur var det med din syn på det?

 6. Jan Nilsson

  Svar till Joakim (2013-03-25 12:15)
  Vet det och det kan handla om det. Det skulle också kunna vara uppdelningar efter hud och det oroar både bussbolagen, mig och väldigt många fler. Vi lär få veta.

 7. Mr Sound ***

  Punkt 1. För det första var det inte min mening att låta eller att vara dryg, var osäker om du tänkte ta med inläggen men valde fel ord. Sen läste jag lite väl fort första gången och var på en annan sida därför blandade jag ihop lite så det var helt fel av mig.

  Punkt2. Apartheid? Du tycker inte du tar i lite väl mycket? Och varför skulle busschaufförer hitta på något konstigt apartheidsystem när alla skall åka till samma ställe? Sen avslutar du själv med – ”När man hör att ett bolag som kört Viking lines passagerare också skulle ha gjort en uppdelning känns det plötsligt ännu mycket mer sannolikt att det finns ett mönster.” – alltså drar jag slutsatsen att du faktiskt tror på vad media förmedlat.

  Du tycker inte det är lite oroande att ett vittnesmål kan få dessa rubriker och drev? Nu för tiden räcker det tydligen att en människa med etniskt ursprung någon annanstans anklagar en människa för ”rasism” för att det ska bli stora rubriker och arbetsgivare ska stänga av personen. Rättsäkert? Jag personligen tycker inte alls det ser oroande ut, kanske för medias trovärdighet, men inte chaufförerna och vårdpersonalen. Sanningen kommer alltid fram, kanske får vi se en ödmjuk media?

  Punkt3. ”Skulle han delat upp passagerare pga hudfärg råder ingen tvekan om att det är rasism”, vilket jag inte anser vara ok oavsett etnicitet.

  Punkt4. För det första tar jag aldrig vad som skrivs i Aftonbladet för sanning, men oavsett vad man tycker ska man uppträda professionellt men denna historia förändrades för att passa aftonbladets agenda. För letar man riktigt mycket hittar man ”rasism” i allt.
  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16482592.ab

  Förövrigt håller jag med och ber än en gång om ursäkt om jag lät dryg.

 8. Jan Nilsson

  Svar till Mr Sound *** (2013-03-25 20:57)
  Ok, vi lägger våra vassare ord bakom och glömmer den delen. Kan bli lite snett ibland. Särskilt när det är många artiklar som tar upp samma sak. Då kan man missa var man läste vad.

  Det blir spännande att se vad man kommer fram till när man utreder de olika sakerna. Överdrifter är alltid farliga för den egna saken och är det ankor kan det ge tyvärr ge främlingsfientliga en stärkt position. Aftonbladets redaktion trampar i alla fall rejält över gränsen och tappar legitimitet när man släpper fram ledarartiklar som antyder att det ledande regeringspartiet i EU-landet med den generösaste flyktingpolitiken kan anses vara nazistiskt ”brunt”.

  Att det finns människor av olika hudfärg som föraktar och väljer bort varann kommer vi aldrig ifrån. Det måste naturligtvis också gå att debattera flyktingmottagandets olika aspekter och hur många kommunerna kan ta emot utan att man bara därför ska skällas för rasist. Det finns praktiska och ekonomiska gränser som man måste beakta samtidigt med humanitära och demografiska aspekter.
  Samtidigt måste man vara vaksam. Skulle det vara så att man vid resande börjar dela upp folk efter hudfärg är det mycket allvarligt. När personal vid två bussbolag som kör till färjor uppges ha gjort det ser det ut som ett mönster och måste kollas. Hoppas att det visar sig vara helt fel och att chaufförerna då får rejäl upprättelse. En är presenterad med bild och namn. Sen är det det här med nyanserna. I en del av det här skulle sanningen kunna viss sig ligga lite mitt emellan. Vi får säkert fler liknande historier ett tag, med olika substans.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.