Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Det som skedde under påsken

För de flesta är påsken förmodligen ungefär som viken helg som helst, bara lite längre. För många årets främsta mathelg. För andra ensam och lång.

Påsken är också en stor helg i judendomen, firad till minne av uttåget ur Egypten. Den är kristendomens största helg, firad till minne av vad hela Bibeln handlar om enligt Nya testamentet. Att Gud sände en ställföreträdare för människan, en medlare mellan sig och människan. Bibeln säger att han inget ont hade eller gjorde, men att han blev gjord till synd. Det var mänsklighetens koncentrerade missgärningar mot Gud och varandra som hängde på det mittersta korset, som fick sitt straff när Jesus dog. Uppståndelsen från det döda framställs som kvittot på att försoning verkligen har skett. Döden är besegrad.

Temat går igenom hela Bibeln, uttåget ur Egypten och offerlammet det berättas om där är en av många förebilder på offret och befrielsen.

Det finns många tankar omkring påskens händelser och det har gjorts mycket film på temat. Mer och mindre lyckat, styckat och anpassat till bildformatets begränsningar. Jag skulle rekommendera att man läser originalet, till exempel de fem akterna, en sammanfogning av evangeliernas berättelse av det som hände omkring Jesus i Jerusalem under de vi kallar skärtorsdagen, långfredagen (Good friday på engelska) och påsklördagen. Sen kommer påskdagen.

För några är det religionshistoria, för andra allmänbildning och för några är det liv och hopp.

Etiketter: , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. lf

  Jag är uppfödd under väckelsens tid i Norrlands inland.
  Jag fick som barn höra hur pastor Napolion Bjur predika i 3 timmar om hur man kom till helvetet om man inte bekände sig.(Du vet inte vem han var(!!!!!)
  Mina föräldrar var inte religiösa men de var de mest älskade föräldrar som jag känner till.
  Då man ser katolicismen som breder ut sig,då undrar vad religion tillför mänskligheten.

 2. Jan Nilsson

  Svar till lf (2013-03-30 20:23)
  Övertygad om att du hade älskande föräldrar. Och nej, känner inte till den du nämner.
  Kristendomens utbredning är stor, så är det. Idag räknar man t.ex. med att ungefär halva Afrikas befolkning bekänner sig som kristna.

 3. Jan Nilsson

  Svar till lf (2013-03-30 20:23)
  Övertygad om att du hade älskande föräldrar. Och nej, känner inte till den du nämner.
  Kristendomens utbredning är stor, så är det. Idag räknar man t.ex. med att ungefär halva Afrikas befolkning bekänner sig som kristna. I Europa däremot är den på tillbakagång, mer genom likgiltighet och att den tappar sitt innehåll än pga andra religioner. Något som jag tror kan påverka samhället långt mer än folk i allmänhet tror.

 4. lf

  Vet du Jan,han finns på google.det är bara och slå upp och läsa.
  Din framlidne far måste väl ha veta vem han var.Lappmarkens frälsare.
  Ibland är okunskapen total.

 5. Jan Nilsson

  Svar till lf (2013-04-01 19:36)
  Googlade lite. Min far hade säkert hört talas om honom, även om NB var 44 år äldre och de inte rörde sig i samma del av kyrkogeografin. Jag hade i alla fall inte hört namnet innan du nämnde det, så där har du rätt. Min okunskap var total.
  Även om NB inte har något att göra med det jag skrivit om förstår jag att du har negativa upplevelser som du knyter till honom, eller till honom som exempel. Ibland kan vi människor göra stor skada för en sak, ibland kan vi missförstås eller misstolkas. Jag beklagar verkligen dina negativa upplevelser, men jag kommer inte att ta mig tid till att ytterligare fördjupa mig om honom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.