Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Årets livsmedelsexportör

Nu när vi ändå skryter hejvilt om Bjurholm får jag passa på att länka till artikeln jag inte hunnit kommentera tidigare.

Nyåkers Pepparkakor finns både i Nyåker i Nordmalings kommun och i Bjurholm där man har sin nya stora anläggning. Pepparkakorna själva finns i många länder. Förra veckan fick denna bygdens storhet ta emot priset som "Årets livsmedelsexportör" av landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

I fjol vår gjorde den dåvarande nian i Bjurholm en liten insats för att sprida den norrländska pepparkakskulturen i Europa och i vår huvudstad. På bussresan till Bryssel och Stockholm hade vi med klassiska plåtburkar som lämnades som tack både när vi blivit guidade i Europaparlamentet, komissionen och i vårt riksdagshus.

Att vi inte bara tomskryter understryks av att Nyåkers flera gånger blivit utsett till Sveriges godaste pepparkaka i Dagens nyheters blindtest. 😉

Nyåkers 26-årige VD Christoffer Sai Öberg och Castorsskolans SYV Jörgen Bengtsson i pepparkakeland.Bilden från ett besök i fabriken i fjol vår.