Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Upploppet


Ser att det är tio arbetsdagar innan jag börjar sista semestern i Bjurholm. Innan dess ska det knytas ihop några säckar och påsar. Saker ska vara klara för både sommar och höst. Verksamheter ska ha personal och de och dem som man servar ska veta hur det blir efter sommaren så att alla i möjligaste mån kan ta en vilsam och skön semester.

Efter min semester blir det knappt två veckor då jag ska jobba med henne jag vikarierar för och bl.a. rekapitulera vad som behöver vetas av det som hänt under min och föregående vikaries tid. Det ska också förberedas ny verksamhet.

Tio arbetsdagar är kort tid, men det är inte säkert dagarna blir korta. En del av verksamheterna har APT-träffar på kvällarna och i veckan blev det två sådana. För att få ihop det nödvändiga blir det nog både fler kvällar och en del tidiga morgnar.

Det är både spännande att se framåt och en smula vemodigt att lämna Bjurholm. Lärorikt har det varit att jobba kommunalt några år. Det finns vissa dumheter man sagt och gjort som politiker som man knappast kommer att göra om efter den här tiden. Det har också kommit till insikter av andra slag. Något mindre svartvit har man blivit.

Det är en spännande tid för Bjurholm. Skolan och barnomsorgen växer och det är ont om hus och lägenheter. Människor kommer flyttande från olika håll, inte bara från ett. Jag har sagt det förr och gör det igen. Även om det finns en stark ström in till städerna så finns också en som går den andra vägen. Att bo naturnära och i hus man har råd med bland måttligt många där man blir sedd som människa – det tror jag kommer att locka fler framöver. Inte färre. Särskilt intressant kan det vara när trakterna ockdå är ganska stadsnära. Det tyder också flyttströmmarna på just nu. Det blir intressant att se om inte kommunen hör till de växande det här året.

Att bo där de flesta känner eller känner till de flesta kan ha baksidor, men ändå fler framsidor. Bjurholm är inte utan problem, men som en av poliserna sa vid en SAMPO-träff med skola och socialtjänst. ”Bjurholm är Bullerbyn”. Då tänkte han inte på oljud, som också finns, men på sagans by där det oftast är ganska lugnt.

Lugn och ro är inte det sämsta.

Etiketter: , , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. lf

  Som engagerad i skolledningen i Bjurholm har du säkert gjort ett mycket bra jobb.
  Jag tror att blir svårt ersätta dig.
  Din empati är något som jag beundrar.

  Men nu då man i kväll får höra att man skall lägga ned alla skolor i John Baur koncernen ,då funderar jag på om vi skall ha friskolor.Hundratals lärare och elever är ställda på bar backe.
  Det finns skolor som lagts ned mitt i terminen.
  Den långsiktighet som skolan måste grundas på, slås ju sönder.
  De som valt dessa friskolor har ingen valfrihet idag.
  Det blir det allmänna som måste städa upp.
  Du och jag måste kunna enas om att vi skall ha en gemensam sammanhållen skola i kommunal regi.Och vi skall ge resurser till detta.
  Valfrihet finns möjligen i storstäderna.
  Vilken valfrihet finns i Bjurholm?

  För övrigt är du den mest sympatiske politiker som jag mött på bloggen.

 2. JonasE

  En liten undran när de gäller John Baur….betalas skolpengen ut i förskott, eller inte ??, för betalas den i förskott och komunen åker på att ta hand om dessa elever så blir det ju minus för den komunen, eller ??….det är nackdelen med privatiseringar då det fortfarande är skattemedel som betalar !!.

 3. Jan Nilsson

  Svar till JonasE (2013-05-31 16:36)
  Ersättningen till friskolorna för deras arbete betalas i regel ut med en tolftedel per månad av kommunens kostnad per elev och år.
  Jag tycker att alla bör få välja skola, inte bara de som är så rika att de kan betala skolan själva eller välja skola genom ett dyrt område att bo i.

 4. Jan Nilsson

  Svar till lf (2013-05-30 20:51)
  Ursäkta ett sent svar, lf. Jag vill tacka dig för det du säger. Det värmde.

  Min tid i Bjurholm får andra bedöma. De här två åren är första gången jag arbetat offentligt och det har nog synts på olika vis. Tidigare har jag under betydligt längre tid varit en sån där hemsk friskolerektor. 😉
  Det har varit lärorika år, inte minst för detta att få arbeta i en riktigt liten kommun med många duktiga och drivande medarbetare. Det är vanligt att små kommuner försöker tänka och arbeta som om de var mycket större, lagarna ställer också samma krav på stora som små kommuner. Jag tar med mig en hel del lärdomar från Bjurholm. Mycket större kommuner har mycket att lära från de minsta. Tro det eller ej.

  Det är väldigt mycket just nu innan jag slutar, jag har mest därför inte följt med i det som hänt inom JB-koncernen. Några skolor har sålts, inga har vad jag vet stängts mitt i terminen. Men visst är situationen djupt olycklig för elever och lärare i skolorna som stänger.

  Det är många kommuner som inte har friskolor, att de allra minsta inte har det känns rätt naturligt. Det viktigaste är att våra barn och unga får bra verksamheter med välutbildade och inspirerande lärare och skolledare. Sen spelar huvudmannaskapet mindre roll. Det har funnits svaga kommunala skolor innan friskolereformen och det har funnits svaga friskolor efter. Det finns också många fantastiskt fina kommunala skolor, liksom friskolor.

  Nästa gång du skäller på mig ska jag ta till mig det du säger och pröva det, samtidigt som jag minns det du sa om mig här. Vi hörs! 🙂

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.