Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Gigantiska proportioner

Ryssland har dragit igång en gigantisk oaviserad beredskapsövning i sina östra delar. Få bedömare trodde sina öron när det kom fram att den skulle omfatta 80 000 man. Siffrorna kan vara lite uppblåsta, men det uppges att det blev 160 000 istället. Förutom manskapet ska man ha satt snurr på 1000 stridsvagnar, 70 krigsfartyg och 130 flygplan. NATO har aldrig någonsin övat i den omfattningen. Grannen har inte gjort det sedan 1968 då namnet var Sovjet. Den väldiga satsningen på Irakkriget 2003 omfattade 112 000 man, som jämförelse.

Det kan hända att Ryssland drivs av en stark revanschlusta efter att väst rustade Sovjet sönder och samman för drygt 20 år sedan. Dessutom förödmjukade man sin motståndare, helt i onödan. Jag minns att jag tänkte att vi kan få ångra detta en dag.

Frågan är om Ryssland tänker locka in väst i ett stort rustningsrace eller man funderar på något annat. Förutom att använda maktsatsningen internt kanske man ”bara” vill skrämma omgivningen till politisk och ekonomisk lydnad framöver. Det finns knappast någon krigsrisk inom överskådlig framtid, men svenska mediers närmast obefintliga rapportering och de uteblivna politiska kommentarerna är anmärkningsvärda. Vi drömmer och yttrar oss om att Rysslands krigsmakt befinner sig på låg nivå. Även om det finns en del kulisser ger 25-procentiga ökningar år efter år en väldig utväxling.
2013-2016 aviseras halverade (!) satsningar på vården och kraftigt neddragna utbildningskostnader. Krigsmakten ska däremot få ytterligare 30 % mer. Den sista amerikanska stridsvagnen lämnade Europa tidigt i vår. Ett av många vittnesbörd om att hotet från Nato är rätt måttligt. Varför utsätter då Ryssland sin befolkning för denna enorma omfördelning? Hur kan man slopa framtidssatsningar i denna omfattning? Varför tiger våra medier på det sätt man gör? Varför låtsas i stort sett alla politiker att detta inte sker?

Jag tror som sagt inte på något akut hot, men förändringarna hos grannen har så stora proportioner att det inte bara kan vara show-off. Oavsett vad det handlar om behöver vi informationen och debatten för att komma fram till vilka rimliga mått och steg vi behöver ta.