Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Våld


Nazismens bedövande dumhet är tillräcklig i sig, men när den våldsförhärligande ideologin går vidare i verk och handling måste den stoppas med handfasta medel. Aktivt av polisiära myndigheter, passivt av de som kan komma i de lyckligtvis relativt få nazisternas väg.

Det vi inte behöver är att andra revolutionära och våldsförhärligande krafter tar sig friheten att söka upp, provocera och ta hand om nazisterna utanför lagens råmärken.

Tyvärr ser det ut som att samhället har mer elände och kostnader att vänta kring de här grupperna. Det går inte att sticka huvudet i sanden.

Etiketter: , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Daniel Nyström

  I den händelse som nu varit menar du att vänsterextremister sökte upp nazisterna? Jag har inte fått den informationen når jag läst media, däremot har jag noterat att högerextrem ”media” rapporterat kring händelsen som att det var frågan om vänsterextremister provokation. Spontant känns det skrämmande. Sedan när blev en manifestation för jämlikhet mellan könen en vänsterextrem provokation? Detta får vi nog aldrig veta och därför omöjligt att förstå, men det jag vet är att du, jag med flera måste tillsammans stå upp bakom demokratin och människovärdets okränkbarhet. Så snälla, beblanda inte ett inlägg om grovt nazistiskt våld med att även beskylla autonoma. Mig veterligen förelåg ingen sådan situation i det här fallet. Att blanda på detta vis riskerar att förminska frågan och förtar allvaret.

 2. Jan Nilsson (inläggsförfattare)

  Det är den hotande våldsspiralen jag vill varna för. Definitivt inte avdramatisera ondskan. Jag har inte sett något som tytt på någon provokation kring det här fruktansvärda dådet och tycker mig inte heller ha skrivit något sånt.
  Däremot har jag tidigare sett både digitala och tryckta provokationer från andra diket. Även läst uttalanden av idag rätt etablerade antirasister som säger att själva våldet var ”lockande”.
  Just i denna situation är risken stor att några som med oss avskyr den korkade och onda nazistiska ideologin kommer att gödsla och vattna marken under detta ogräs. (Menar ideologin, inte människorna) Det är vad vissa autonoma gör med sina våldsamma attacker på myndigheter och motståndare.
  Nazismen bör få stå ensam med sitt olagliga våld. Stå så naken, ful och bedrövlig som den är och idogt bekämpas med lagliga medel och när det behövs med försvarsinriktat motstånd.
  Det kräver att den tas på fullt allvar och att den punktmarkeras av polisen vid manifestationer som kan locka fram dess våldsammaste aktivister. Även om det är svårt att förutsäga var man kommer att agera.
  En annan sak i helheten är att alla ”ismer” har demonstrationsrätt, oavsett demokratisyn. Om man söker tillstånd och håller sig till det avtalade har både kommunisten, nazisten och naivisten rätt att demonstrera i vårt demokratiska samhälle. Tyvärr, vill man ibland säga. Men att avgränsa yttrandefriheten är en farlig resa.

 3. Maria Skiddi

  T.om Rydhagen markerar
  http://www.expressen.se/kvp/kronikorer/maria-rydhagen/vet-att-nazismen-aldrig-kommer-att-fa-fotfaste/

  Manifestationen hade varit ännu bättre om vi sluppit vänsterextrema slagord som ”Antifascism är alltid självförsvar”. Vad är det för förvirrad tanke? Som om det på permanent basis alltid är rätt att ge sig på en nazist. Det vore ju helt absurt.)

  ngt som glädjer- eftersom hon sagt sig vara för våld från vänstern tidigare

  för att inte tala om Anna-Lena Lodenius
  http://www.aftonbladet.se/debatt/article18515671.ab
  ”De avslutar med devisen ”antifascism är alltid självförsvar” – och om inte förr känner jag att här vill jag protestera.
  Exakt vad som hänt den här gången vet vi inte än men det här kriget som trappas upp, och det gör det från båda håll, för ingenting gott med sig.

  -”våldsam antifascism av det slag som delar av extremvänstern ägnar sig åt är direkt kontraproduktiv och leder bara till en våldsupptrappning.”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.