Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Ett bakslag


Vännäsmoderaterna får vidkännas ett riktigt bakslag det här valet. Vi går från 12,9 till 8,4 %, ungefär det läge vi hade i 2006 år val.

Min egen enkla valnattsanalys är att vi förutom rikstrenden straffats för att vi i Vännäs svåra läge inte såg det möjligt att behålla byskolorna. Vi brukar traditionellt ha stor del av vårt stöd på landsbygden. Vi har heller inte lovat mycket annat än ”blod, svett och tårar” den närmaste tiden tills vi kan vända Vännäs svåra ekonomiska läge. Ekonomiskt ansvarstagande och mer samarbets- än profileringssträvan vinner man sällan mycket på i det korta perspektivet, som jag påpekat förr. Sannolikt hör vi också till dem som släppt ett antal röster och delar av ett mandat till SD. Det går nu till en tom stol i Vännäs KF.

C har haft en aktiv period och gjort en kraftfull och framgångsrik kampanj i kommunen. Jag unnar dem verkligen framgången och önskar lycka till i arbetet och förvaltningen av inflytandet. Både M och C är nu tillbaka på ungefär samma läge som vi hade innan förra valet.

2010 drev jag personvalskampanj till riksdagen. Den medförde en del även lokalt i Vännäs, t.ex. debatt på hemmaplan med Jonas Sjöstedt och en hel del annan synlighet. Det har inte alls funnits tyngd, tid och kraft till något liknande i år vilket nog också påverkar.

Vi har sammanfattningsvis inte lyckats, det är bara så. Som förstanamn bär jag största ansvaret för det och inom den närmaste tiden får vi se om det blir konsekvenser av det.

Men ett hjärtligt tack till alla som röstat på oss och särskilt er som på olika sätt lagt ner tid och kraft på valarbetet!

Etiketter: , , , , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Jag tror också, att precis som du säger och just det som jag uppskattat med M i Vännäs, nämligen ”Ekonomiskt ansvarstagande och mer samarbets- än profileringssträvan” är vad ert parti inte vunnit mycket på i det korta perspektivet.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vi har iofs kalkylerat in risken och är väl inte lika förvånade som vi ändå är besvikna. Vi är i politiken för att göra nytta för nutiden och morgondagen och inte främst för att bli populära.
   Besvikelsen ökar en smula då vi fått se mail som skickats med uppmaningar att rösta med byskolorna i minne.

 2. Monica Wahlström

  Även Fp har gjort ett uselt val, såväl nationellt men även lokalt. Oerhört tråkigt att Vännäsborna inte bryr sig om sin dåliga ekonomi, som även Fp sett som sin viktigaste fråga!

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Det är väl bara att konstatera att väljarna sagt sitt. Vi är inte för fina för att verka i ett parti som blivit mycket mindre. Frågan man kan ställa sig är när man tappat så stor del av förtroendet att det är bättre att någon annan leder.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.