Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Bokstavligen djävulskt


Barn som enligt FN:s barnrättskommittè korsfästs, begravs levande, säljs och köps som sexslavar och våldtas. Utvecklingsstörda barn som används som omedvetna självmordsbombare. Krigsfångar som bränns levande i bur. Allt och mer därtill mot både kristna, yazidier och muslimer av olika schatteringar.

Samtidigt som utförarna menar sig tjäna en gud och har synpunkter på vad som är synd i det ena och andra. Hos andra.

Har världen sett någon liknande lössläppt koncentrerad ondska någon gång? Den onde måste fröjda sig i någon sorts bitter, perverterad glädje. Om han alls kan glädjas.

Alltmedan några försöker hitta ursäkter och något att relativisera det hela med. Eller bara tiger.

Gud hjälpe oss.

Etiketter: , , , , , , , , ,

8 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Du minns säkert mina blogginlägg om ”vår allsmäktige Gud” för en tid sedan. Jag och många, många andra undrar förstås hur det står till med allsmäktigheten. Det skulle vara lätt att skämta om den, men så pass stor är min respekt för alla dem som tror på den, men inte kan förklara den begripligt för mig, att jag inte vill ägna mig åt hädelse. Eftersom Gud inte stödjer allt det fruktansvära som händer, känns det som djävulens makt är större. Måhända är denna min tanke kanske också hädelse.

  • Thomas Svärson

   Bäste K-G! Många i vår värld ställer sig i dessa dagar samma fråga som du gör; ”Är inte djävulens makt större än Herren Guds?” Nu tror jag att du har så pass många år på nacken att du tillhör de svenskar som är ägare till en egen Bibel? Letar du fram Uppenbarelsebokens 12:e kapitel och där läser verserna 9 till och med 12 kan du ana att inte djävulens makt kommer att bestå för alltid. I början av vers 11 ser du också hur alla vi som vill ska göra för att övervinna honom.

   Vänligen!

  • Kicki Axén Hedlund

   Karl-Gustav, jag kände mig manad att skriva till dig angående dina funderingar om Gud och djävulen. Att rätt förklara frälsningen kan inte göras på några korta rader i ett blogginlägg men jag tänkte ändå säga något. Jag rekommenderar dig dock att gå en Alpha-kurs för där kan du få analysera och diskutera för att själv komma fram till en lösning på ditt dilemma plus att få den nödvändiga kunskap om kristen tro som behövs för att din analys ska bli meningsfull. Det jag redan här vill poängtera är att Gud har gett människan en fri vilja att 1. Följa Gud 2. Följa djävulen. Att ondskan finns är inget vi tvivlar på i dagens onda värld. Ska det faktumet vara nog för att vi ska tillskriva djävulen all makt på himlen och på jorden? Nej, det tycker jag inte.

   För att ex en IS-krigare ska börja följa en kristen Gud krävs att han får höra evangelium och att Jesus talar till honom och att han öppnar sitt hjärta och tar emot frälsningen. Tron går inte att förstå intellektuellt. Trons gåta går inte att lösa genom att försöka lista ut svaret för den som är otroende. Det finns vissa svar som bara den troende kan förstå. Jag kan säga detta eftersom jag själv gjort en sådan livsresa. När Gud valde att tala till mig och frälsa mig så kom allt i en annan dager. Det jag vet idag kunde jag inte fått veta om jag inte råkat ut för ondska och blivit mottaglig för Guds evangelium. Sedan kan människor självklart bli frälsta utan att drabbas av svår ondska

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ursäkta sent svar.
   Uppskattar att du vill undvika hädelse. Det är klokt oavsett vilket sammanhang det gäller.
   Inte är det lätt att förstå sig på Guds allmakt, inte för någon. Enligt Bibeln står det en strid mellan Gud och den onde i vår grundskadade värld. Den kan vi se inom och utom oss och den beskrivs i Bibeln, tämligen utförligt. Den ondes egentliga makt försvann när alla människors synd blev den enda felfria människans synd, när Guds Son blev gjord till synden och tog straffet för den. Vi är befriade och kan bli fria.
   Gud har beskrivit ondskans kulminering på jorden. Han är inte förvånad över det som sker. Sällan en som tror på Bibelns Gud heller. Men det onda har ett slut säger Bibeln. Då ska allmakten bli alldeles tydlig.
   Han vill att vi ska komma till honom innan.

 2. Karl-Gustav Sjöström

  Tack Kicki och Thomas för era välvilliga försök att få mig att förstå. Thomas svar uppfattar dock som ett försök att få mig som icketroende att förstå det som bara de troende kan förstå! Utifrån det beskedet får jag leva vidare utan att förstå.

  Kicki ger mig att ställe i Bibeln att läsa och det skall jag göra.

  Jan Nilsson har tidigare försökt få mig att förstå detta med den allsmäktige Guden, men har har nog gett upp.

  • Andreas Holmberg

   Ja, som Stenmark sa, ”he lönsch int å förklar för dem som int begrip.” ;o). Och inte begriper vi särskilt mycket av ondskans problem, vilken livssyn vi än har. Det skulle väl i så fall vara de mest inbitet karmatroende, som ju fått för sej att allt som drabbar folk, inklusive korsfästning av barn, är helt och hållet välförtjänt. Och vore vi å andra sidan rena produkter av arv och miljö, som de mest renodlade materialisterna/naturalisterna tycks tro, är det svårt att se hur man på allvar kan ställa någon till moraliskt ansvar och prata om egentlig ondska alls.

   Gud får absolut ta ett visst ansvar – förutsatt han finns – för att han (ännu) inte tycks gripa in med ”the final countdown”. Men hans kvarnar mal säkert om än (i våra ögon alltför) långsamt. Och som C S Lewis skrev kan inte ens en allsmäktig Gud både äta kakan och behålla den, d.v.s. skapa varelser med reella valmöjligheter och samtidigt ”rigga” valen så att de alltid väljer rätt. En allsmäktig Gud kan inte heller skapa cirklar som är fyrkantiga eller ungkarlar som är gifta, nonsens förblir nonsens även om vi sätter ”Gud” framför. Men visst kan han göra, och visst har han gjort, en hel del för att anlägga långsiktig moteld mot ondskan. Kommande söndags tema handlar om det.

   • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

    Frågan om det finns något svårare än det ondas problem?
    Man får fokusera på och hålla sig till det som är uppenbarat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.