Jan Nilssons blogg

En välda blandning...

Fattas verkligen resurser?


Såg just en uppgift i SvD om att en läkare på 60-talet betjänade 1060 personer, idag går det en på 257 invånare.
Vi ligger enligt samma debattartikel på tredje plats i läkartäthet i Europa, men förstår jag det rätt ligger ”produktiviteten” på 50 % av snittet i Europa. De svenska läkarna arbetar enligt samma uppgifter 150 % mer med ”papper” (gissar en del är digitalt) än de brittiska och våra kontrollsystem är fantastiskt omfattande.

Ja, både vården och andra områden har utvecklats och komlicerats och måste skötas på annat vis än för 50 år sedan, men ändå. När vi inte har mer resurser att skjuta till och kostnaderna kommer att öka, borde vi inte ifrågasätta varför vi får ut så mycket mindre än många andra fast vi stoppar in mer? Jag tror det gäller många fler områden än vården.
Hur mycket mer pang för pengarna kunde vi få om vi skulle närma oss Europasnittet av administration, kvalitetskontroller, nyttiga möten m.m. i vård, skola, omsorg, försvar, polis, kommuner och landsting?

Tänk om de kanske tio procent ytterligare resurser vi skulle vilja ha här och där redan finns, men används till något bra men mindre nödvändigt? Effektivisering behöver inte vara detsamma som att kräva att personalen ska springa fortare.
Det finns nog ingen annan väg än att aktivt söka förenkling.

Jag tror artikeln är låst, men här är den.

Etiketter: , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. O Lindström

  Helt säker på att idag sitter läkare vid datorer och skriver brev till vårdtagare som bör skötas av
  människor utan läkarutbildning så får man bättre resultat på alla sjukhus och vårdinrättningar.
  Samma dåliga planering utföres av utbildade poliser som sitter framför en dator och skriver brev
  för alla tänkbara utredningar, och där tidigare skrivpersonal har lämnat jobbet för att spara på
  ekonomin, som vi har hört berättas om i flera år.
  Vi som är till åren kommen vet att inom polisyrket och sjukvården så beskrev både polis och läkare
  vad sekreterarna skulle skriva i brevet från en sk inläst inspelningsdosa.
  Min fråga är följande ? Vill våra läkare och poliser sitta själva utföra skrivarbetet eller prata in på ett
  band, som någon med lägre utbildning kan utföra ?

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Ligger nog mycket där. Man kan ha olika syn på detta med företag i vården. Det skulle ändå vara intressant att se en oberoende undersökning om skillnaderna i resurshantering och vad den i så fall består i.

 2. Sven Ederlöf

  Tänkvärt. Många läkare kunde på 60-talet betjäna fyrdubbelt fler patienter än nu. Tilläggas bör att många av dem hade komplett service hemma och mer hjälp på mottagningen inför och efter läkarbesöket. Denna support fanns delvis kvar in på 90-talet.
  Sannolikt för att öka tillgången på läkartider, har man med ekonomiska incitament försökt rekrytera icke-läkare som chefer på olika nivåer inom vården.

  • Jan Nilsson (inläggsförfattare)

   Vissa rationaliseringar ger inte resultat på sista raden, så är det. Flyhänt support kan ofta göra saker betydligt snabbare och mer effektivt än olika professioner som därtill har en annan lönenivå. Inom skolan ”trejdar” lärare på sina håll bort vissa uppgifter mot lite mer undervisningstid. Har vi brist på kvalificerad och långutbildad personal måste man söka kreativa lösningar.
   Att få mer service hemma på det sättet är svårare att få till, men hushållsnära tjänster kan förstås vara ett sätt stt underlätta för bristgrupper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.