Om jag bara visste….

….vart jag ska lägga min röst nästa Söndag. På något konstigt vis verkar alla vilja samma sak fast på olika sätt. Alla vill ha bättre vård, omsorg och skola. Där är partierna rörande överens. Hur det ska gå till verkar det däremot finnas en massa olika åsikter om. Och hur tusan ska jag veta att jag inte väljer fel åsikt. I förlängningen ska ju bättre vård, omsorg och skola leda till något ännu bättre. En standard höjning sett utifrån svenska ögon.

Men allt kostar pengar. Pengar kommer in på olika sätt, framför allt genom produktion och försäljning, av något slag. Det måste komma in "nya" pengar för att en förbättring ska ske annars handlar det nog mest om prioriteringar. Ni vet det där lilla extra som gör att en standardhöjning är genomförbar för alla.

Har vi begränsat med pengar kanske familjen åker runt i en skruttig bil men väljer att köpa god mat. Eller så har de en ny bil men äter nudlar varje dag. Får någon ett bättre jobb eller en löneförhöjning kan familjen både ha en fin bil och äta oxfilé.

Jag är alltså mest intresserad över hur Sverige ska få mer kapital att röra sig med. Hm, vilket parti vill prioritera sökandet efter olja? Nä men, hur tänkte jag nu? Olja är ju inte alls bra, men ger mycket pengar! Okay vilket parti vill satsa på förnyelsebar energi? Ser framför mig hur Sverige så småningom räddar världen och hur bra vi alla kommer att få det då utlänska pengar ramlar in i stadskassan. Hur dom ramlar in kan ju styras genom statliga bolag/instutioner eller genom skatter. Sen är det bara att vräka kosingen på vård, omsorg och skola. Om det inte ska privatiseras förstås. Då får någon privat sälja utbildningen/vården till oss och eftersom vi då betalar lägre skatt har vi råd med det ändå eller….?

Var går gränsen då? När kan vi tycka att nu har vi en bra skola? Är det när vi sett till att alla elever har MVG i alla ämnen eller? När är vården på topp?

Hur ser det perfekta samhället ut? Alla har lika eller kan det vara så att det måste finnas mål att sträva efter? Vilket ansvar har vi som människor?

Hur ska vi få det bättre? Har vi det inte förjävligt bra i Sverige?  Från uland till iland på 100 år och det självklart på grund av människornas gemensamma strävan efter ett mer solidariskt samhälle.

Det vi framför allt måste sträva efter nu är väl att inte falla tillbaka 100 år inte ens 50!

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.