Monica Wahlström, Vännäs

Svenskar är inte bäst i världen…

Nja, det tror vi kanske inte, men i vissa fall tycker jag att vi ibland framhäver oss och "vårt" som väldigt överlägset.

I en artikel på Newsmill presenteras resultat som visar att svenska små- och medelstora företag (förkortas i artikeln SMF) i första hand exporterar till närmarknaden, vilket gör exporten sårbar. Om företagen skulle använda fler språk i sin verksamhet, fler marknadsspråk, så skulle förutsättningarna för att nå ut till fler länder öka, och då skulle exportutvecklingen kunna bli mer positiv.

Artikeln är lång och ganska "fackmässig", men mycket intressant. Det nya forskningsfältet språkekonomi betonar allt mer språkets och flerspråkighetens betydelse för ekonomin i allmänhet och exportutveckling i synnerhet. Inom språkekonomisk forskning uppskattar man att hinder som beror på att företag inte behärskar språket i en ny marknad kan minska handel med så mycket som mellan 75% och 170%.

Dags att ta tillvara de språkresurser som vi har i Sverige. Det tror jag inte görs i så stor utsträckning.

Och till alla er som kämpar med flerspråkighet hemma – kämpa på! Det är inte enkelt, men värt att avsätta tid och energi. Och inte bara för att förbättre svenska företags exportmöjligheter, utan även på det personliga planet!

Etiketter: , ,

5 kommentarer

 1. Karl-Gustav Sjöström

  Må vara hur det vill med hur bra det är ordnat för företagandet i Sverige. Man om man i stället ställer frågan om vi som enskilda individer i Sverige har det bra eller inte jämfört med många andra länder, så har är det nog svårt att tycka annat än att vi verkligen har det bra.

  Du vet i vilket land jag befinner mig nu. Du kan inte ana hur många ”wow” jag får när vi talar om skillnader mellan att bo i Sverige och i USA.

  Nu senast pratade vi semesterledighet och att vi har en så lång betald semester från första dagen som vi får en tillsvidareanställning …forts…

 2. Karl-Gustav Sjöström

  När jag sedan berättade, att vi, åtminstone i kommunal och landstingstjänst har MER betalt under semestern än under den tid vi arbetar, var det nästan svårt att bli trodd.

  Nämner man sedan våra olika sjukförmåner, blir folk helt paffa och många antyder förstås att vi nog av en anledningen måste betala det mesta vi tjänar i skatt.

 3. Karl-Gustav Sjöström

  Jovisst finns de många fler länder och i en del har vi varit och även efter de besöken känns det som om vi har det väldigt bra i Sverige – trots de många årens S-styre och trots de betydligt färre åren med borgerligt styre.

 4. Monica Wahlström

  Svar till Karl-Gustav Sjöström (2010-05-19 22:25)
  Karl-Gustav, nu har jag i inlägget pekat på hur en forskare kommit fram till att Sverige saknar många möjligheter till export, för små och medelstora företag, eftersom vi är dåliga på att använda oss av många olika marknadsspråk. Jag tror det är så då svenskar är bra på engelska och tycker att det räcker bra. Studien visar att man missar mycket. Och vi har en hel del språkkunskaper inom landet, som vi skulle kunna nyttja bättre. Istället för att bara anställa svenskar som ”bara” kan engelska…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.