Monica Wahlström, Vännäs

Hur ser Centern på ungdomar?

Vi har en förstagångsväljare hemma. Hon fick nyligen ett personligt utskick från Centerpartiets ungdomsförbund. Den stora rubriken över broshyren löd: "Framtiden är inget jävla skämt". Vår 18-åring blev mycket upprörd. Vi pratade en lång stund om broshyren.

Hon menade att det blir jättefånigt när ett parti anstränger sig för att använda ett "coolt och häftigt" tilltal, och tror att de härmar ungdomarnas sätt att uttrycka sig. Hon tyckte rent av att det var respektlöst av Centern att skriva svordomar på det sättet – om de försökte använda "ungdomsspråk" så kändes det för henne som att de INTE behandlar henne som den myndiga person hon är, som nu ska rösta för första gången, utan gör en slags särbehandling på grund av att hon är ung. För även om hon är ung, så vill hon att de som man röstar på ska vara seriösa, dessa ska representera henne, och då ska representanterna inte utmärka sig genom att använda ett tilltal som är så ovårdat – det kändes ytterligare som att man inte respekterade hennes röst.

Hård kritik, 18-åringar brukar vara säkra i sin uppfattning!

Jag gissar att centern inte får hennes röst…

19 kommentarer

  1. Andreas Jansson

    Ja jag träffade en centerpartist i Kramfors i helgen som inte heller gillade CUFs utskick.

    Inte för att vara den, men på senare tid så har ju CUF blivit mer en clownrörelse.

  2. Lotten Lindström

    Tilltalet är en sak, men alla sakfel i den där tidningen… Jag blir mest upprörd över hur CUF vilseleder och lurar ungdomar som är på väg ut på arbetsmarknaden. Jag har också varit där, och det är väldigt skönt att kunna luta sig mot facket och andra rutinerade som vet hur saker går till, när man är rookie och tar sina första trevande steg i sitt yrkesverksamma liv.

  3. Hans-Inge Smetana

    Min dotter fick också utskicket och jag delar era synpunkter. På senare år kan man faktiskt se att ungdomsförbunden tar ut kliven allt mer. Det har t o m hänt att partiet fått ta avstånd från vad ungdomsförbunden sagt och gjort. Det gäller mer än ett parti. Ska man nå ungdomarna så ska man ta dem på deras språk men inte nergöra ungdomars förståelse och kunskaper. Då får man inga unga att engagera sig i politiken.

  4. Monica Wahlström

    Svar till Puh (2010-08-29 20:31)
    Jag är en mycket uttalad alliansare. Jag hoppas innerligt på att Centern i Vännäs deltar i allianssamarbete – så är det vad jag vet. Jag är ny i kommunpolitiken och har inte full koll! Efter förra valet vet jag att Centern i Vännäs tyvärr inte fullföljde allianssamarbete fullt ut.
    Detta hindrar dock inte att jag kan kritisera vissa saker. På samma sätt som jag inte håller med allt ang Fp. Förslaget till burkaförbud är ett exempel som jag inte håller med om och kritiserar. Ska skriva om det också, vad det lider…

  5. Monica Wahlström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2010-08-29 20:33)
    Hans-Inge – jag respekterar varje persons egna val starkt, liksom valhemligheten! Men visst hoppas jag på hennes kryss, det kan jag inte förneka!

  6. Monica Wahlström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2010-08-29 20:26)
    nej, precis! En sak är att lyfta frågor som ungdomar tycker är intressanta. I detta fall blev viljan att vara ”häftig och förstående” till deras fall, iallafall gällande våran ungdom.

    Överhuvdtaget ska man vara MYCKET försiktig med svärord i skrift. Svärord hör till talspråket.

  7. Monica Wahlström

    Svar till Lotten Lindström (2010-08-29 20:12)
    Jag har inte full koll på vad som gäller, och kan just nu inte påminna mig om det var sakfel. Däremot blev det helt fel tilltal för vår tjej. Och hur än det är med innehållet är det illa om det döljs av ett par illa valda ord!

  8. Lotten Lindström

    Har en jurist i min närhet, som röstat borgerligt i hela sitt liv, och han var så arg att han höll på att gå i bitar över just sakfelen. Det finns MÅNGA, även om de är i så där lagom förtäckta ordalag… :-/ Det är illa. Ungdomarna må behöva ingångar till arbetsmarknaden, men det är också viktigt att de får en bra start på sitt/sina första jobb.

  9. Lotten Lindström

    Har en jurist i min närhet, som röstat borgerligt i hela sitt liv, och han var så arg att han höll på att gå i bitar över just sakfelen. Det finns MÅNGA, även om de är i så där lagom förtäckta ordalag… :-/ Det är illa. Ungdomarna må behöva ingångar till arbetsmarknaden, men det är också viktigt att de får en bra start på sitt/sina första jobb.

  10. Johan Kling

    Till Andreas; CUFs utskick har inte gått ut i kramfors!

    Till Smetanaa; Tråkigt att du inte gilla att CUF har valt att kommunicera med unga på ungas vis! CUF vågar också säga som det är ”Framiden är inge jävla skämt!” Det hoppas jag att alla kan hålla med om!

    Till Monica; Det glädjer mig att vårt utskick väckt så mycket känslor att det är värt att blogga om! Uppenbarligen har språket på framsidan fått din dotter att läsa och reflektera över innehållet. Alltså kommer hon troligen att läsa på fler partiprogram och göra ett medvetet val i höst!

  11. Andreas Jansson

    Johan, tänk för att det vet jag med. Jag vet inte hur han har läst det, men då han tog upp det då jag sa att jag var från Vännäs så antar jag att han har läst det då han tyckte att det var dåligt.

  12. Monica Wahlström

    Svar till Johan Kling (2010-08-29 21:46)
    Hon skulle nog ändå göra ett medvetet val, hon är en medveten person. Men, hur ser du på det, har ni valt ert språkbruk just för att provocera, eller har ni valt det för att ni tycker det är att kommunicera med unga på ungas vis? För det är just det som hon blir så upprörd över – ni har i hennes fall isåfall träffat helt fel! Men, om ni vill provocera är det ju ett annat slags kommunicerande…

  13. Cufare

    Jag tycker inte att man inte respekterar någons röst genom att använda svordomar, men det är ett effektivt sätt att få uppmärksamhet och det har CUF lyckats mycket bra med, bevisligen! CUFs centrala valkampanj riktar sig lika mycket till Agda 83 som till Emma 18, den handlar om hur arbetsmarknaden kan bli bättre för unga och det kan både farmor Agda och barnbarnet Emma vara lika intresserade av och jag lovar att vi är precis lika intresserade av bådas röst, men förstagångsväljare är en prioriterad grupp för utskick. Är däremot intresserad av hur denna dotter uppfattar LOs kampanj..

  14. Monica Wahlström

    Svar till Cufare (2010-08-29 22:51)
    Vi bor i en liten ort där inga lo-affischer har satts upp…Detta utskick var ju adresserat till henne! Hon tog det som respektlöst, då hon tycker att ni behandlar henne ”annorlunda” och enligt henne ohyfsat. Som jag skrev nedan – svärord i tryck är inte samma sak som svärord i talspråk! Dessutom är hon ”nyanländ” och inte svensk, och då kanske det ser ännu mer opassande ut.

  15. Alexandra Wermelin

    Hej Monica! Det är absolut inte så att vi med vårt utskick velat uttrycka oss respektlöst, men jag kan naturligtvis förstå att det kan uppfattas så, utan vårat utskick är en lokal variant av den kampanj hela ungdomsförbundet använt sig av i valrörelsen som heter ”Arbetsmarknaden är ett jävla skämt”. Som svar på frågan om hur Centern ser på ungdomar kan jag väl bara svara; Fria, tänkande individer… typ!
    Men jag har noterat synpunkten och tackar för den, hör gärna av er om ni har frågor eller synpunkter på vår politik!

    Mvh //Alexandra (DS Ordf. Centerpartiets ungdomsförbund Västerbotten)

  16. Monica Wahlström

    Svar till Alexandra Wermelin (2010-08-29 23:24)
    Tack för din respons, ska höra hur hon uppfattar den! Det är förstås massor av avvägningar, svårt att komma fram i mediebruset etc. Lycka till med kampanjandet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.