Monica Wahlström, Vännäs

Att jobba efter 65 och fram till, ja hur länge?

 Mycket rabalder blev det när Fredrik Reinfeldt gick ut och pekade på att vi inom en ganska snar framtid förmodligen kommer att ha arbetsbrist. 

Jag läste idag något om att det kommer att saknas 30 000 sjuksköterskor i Sverige år 2030. Hur stort behovet av undersköterskor kommer att vara framgick inte, men förmodligen ännu större. 

Att säga att man kanske ska jobba fram mot 75-årsåldern orsakade ett enormt ramaskri. Men, debatten är viktig och behövs! Media har hakat på ochpolariserat. Det debatten skulle behöva är att nyanseras. Ingen tror väl att äldre människor med mycket krävande arbeten ska klara att jobba exakt på samma vis. Men, vi behöver nog se över möjligheterna att anpassa arbetsmarknaden efter en kommande verklighet. 

Någon på Facebook, vid namn Troed Troedsson (ingen jag känner!) har skrivit följande, som jag tycker är ganska träffande:

"Världens genom tiderna rikaste befolkning har snart lyckats med konststycket att bevilja sig själv 30 arbetsfria år i början av livet och 30 arbetsfria år i slutet. När någon har mage i sig att säga att det kanske är i mesta laget går denna befolkning upp i falsett av upprördhet."

Något att fundera på!

Jan Eliasson, får toppjobb i FN vid 72 års ålder. 

9 kommentarer

  1. Annelie Eriksson

    Kan väl tycka att både de 60 arbetsfria år Troedsson nämner är hyfsat överdrivna. Vem kan gå utan arbete/inkomst till dess de är 30 och hur stor del av befolkningen lever och har hälsan till dess de är 95?

    Poängen måste väl fortfarande vara att man ska kunna utnyttja den pension man arbetat in under sin livstid till annat än hemtjänst och vårdavgifter?

  2. Karl-Gustav Sjöström

    Du skriver och jag inte låta bli att påpeka det:
    ”…inom en ganska snar framtid förmodligen kommer att ha arbetsbrist…”.

    Arbetsbrist har vi väl redan eftersom så många går omkring utan arbete?

    Bortsett från vad du påstår genom ditt ”typo”, håller jag nog med dig.

  3. Hans-Inge Smetana

    Håller med. Nog är det bra att den som orkar kan jobba längre. Titta på toppjobben i EU. Titta på euprlamenterikerna m m.
    Ålder är ingen sjukdom brukar Alf Svensson säga och jag vill nog ge honom rätt. Men med åldern kan man dra med sig en del sjukdomar men det är nåt annat.

  4. Monica Wahlström

    Svar till Annelie Eriksson (2012-03-03 11:13)
    Minska fem år åt varje håll, 25 år innan och 25 år efter så är vi nog i dagens läge! En stor massa börjar ju inte jobba innan 25, med undantag för timjobb.

    Min poäng är också att bristen av nyansering kommer när man bara stirrar på nuläget. Vi måste se framåt! Att leva till 90 kommer nog vara mycket vanligt inom en snar framtid, förmodligen runt redan runt 2030 eller så, när prognosen för brist på vårdpersonal når kulmen…

  5. Monica Wahlström

    Svar till Karl-Gustav Sjöström (2012-03-03 14:28)
    Typo? Förstår inte riktigt vad du menar.

    Att vifta undan den kommande enorma bristen på vårdpersonal med närsynt parallell till dagsläget kommer att kunna stå oss mycket dyrt!

  6. Monica Wahlström

    Svar till Hans-Inge Smetana (2012-03-03 15:06)
    Det som har blivit tråkigt med den onyanserade debatten är att man inte seriöst debatterar HUR arbetslängden ska kunna förlängas. Det handlar ju om att anpassa arbetsmarknadens förutsättningar för äldre så att de kan jobba längre.

    Inte bara tuta på på ett identiskt sätt, för de som inte så önskar, förstås…

  7. Ola Lundgren

    Frågan är intressant, speciellt med tanke på att vi har en markant åldersdiskriminering idag. Frågan är hur vi skall få en arbetsmarknad som välkomnar arbetssökande som är 40+, speciellt de som måste byta karriär för att de exempelvis för att deras ryggar är slut efter 10-15 år som undersköterskor.
    Idag tycker jag att debatten är teoretisk och det finns inte konkret i diskussionen. Tänker vi inte till så kommer vi att få ett problem med 40-65 åringar som är tvingad att göra samma jobb som en 20 åring vare sig de vill eller inte. Då den karriärväxling som det talas inte är möjlig.
    Allt tal om att vi beviljat oss 60 arbetsfria år känns lite långsökt, då det är många som drabbats av lågkonjunktur därför inte få fotfäste på arbetsmarknaden och de som faktiskt utestängs därför att allt fler arbeten kräver universitets utbildning.
    Beräkningarna på vår framtida medellivslängd är hypotetiska som bäst. Men det är klart då man satte vår pensionsålder till 65 gjorde man det eftersom medellivslängden då låg kring 63, vilket innebar att en stor del av befolkningen dog på dagen de fick första pensionschecken eller just före.

  8. Karl-Gustav Sjöström

    Förlåt, men jag trodde att ”typo” (skrivfel) skulle förstås. Menar du verkligen att vi skall jobba längre därför att det brist på jobb? Jag trodde att det var för att det kommer att bli brist på folk i arbete.

  9. Annelie

    Fast det faktum att så många under 25 inte arbetar är knappast självvalt för många. Det är ju ett faktum att ungdomsarbetslösheten är ett ganska stort problem i dagsläget. Sedan vidhåller jag att även vid 90 års ålder är det inte så många som verkligen får leva självständiga liv som pensionärer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.