Grogrund till främlingsfientlighet

Något i herr Riedls blogg om kriget i Afghanistan fick mig att googla om de medeltida korstågen i länderna öster om Medelhavet.
På medeltiden var det påveämbetet som påbjöd förföljelser av människor i avlägsna länder som inte levde enligt de kristna reglerna. Påvens maktbefogenheter är visserligen numera  utbytta mot FNs och Natos dito men syftet är detsamma. Människor som inte inordnar sig i vårt västerländska sätt att leva ska bekämpas. Nu som då är det islam som står i skottgluggen. Islamister är nämligen inte möjliga att kontrollera med avseende på handel och kontroll av naturtillgångar och därför ska de bekämpas.
Idag firas Alla Helgons Dag här hemma och nu ska de medeltida ideerna förborgas ytterligare; en del av dessa "helgon" fick sin upphöjelse tack vare sin oförsonliga kamp mot de "onda" makterna i Mellanöstern.
Men mer näraliggande företeelser fick också sin förklaring när jag läste vidare. Det har nämligen då som nu varit så att i korstågens kölvatten har förföljelser av judar kommit som ett brev på posten. Här ligger nog en del av förklaringen till Sverigedemokraternas framgångar i årets riksdagsval. Främlingfientliga stämningar flyter lätt upp i den skit som frodas när landets soldater skickas till strider mot demoniserade utlänningar i Afghanistan, Iran och Irak. Då är förstås antisemitiska grupper här hemma inte sena att utnyttja situationen till sin egen fördel. Låt oss bara se till att de drunknar i skitbrunnen tillsammans med den dynga som bevisligen inte kan hålla sig flytande – iallafall inte i fyra år. 😉
Gomorron!