Plus och minus

Igår spådde SMHIs röst i etern – utan att darra på rösten –  att det vankades blia idag, 0-3 grader plus och sol i våra trakter. Döm om min förvåning när jag tittade på utomhustermometern i morse och såg att den visade tvåsiffrigt. Vid en närmare titt var det till råga på allt ett minus framför siffrorna 1 och 8, alltså -18 istället för en nolla. I samma ögonblick – eftersom hjärnan fortfarande var inställd i den tidiga morgonens "reflektionsläge" – kom jag att tänka på politisk retorik som också kan få en att att studsa. Det mest lysande exemplet är statsminister Reinfeldt när han orerar om allt som blivit bättre sedan Alliansen fick makten. Ungdomsarbetslösheten och utförsäkringen av är två aktuella exempel. Även han har lärt sig att snacka – utan att darra på rösten – om allt som blivit eller ska bli plus med högerpolitiken men som verkligheten senare desavuoerat. För att inte tala om bredbandsförsäljarna i Net 1, men det är en annan historia.
Gomorron!

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

 1. Peggy Sjöström

  Jag instämmer med dig. Efter åtta år med Bush och hans typiska moderatpolitik har USA blivit riktigt ”trasigt”. Så det är bara en tidsfråga innan folk här i Sverige börjar känna av resultatet av typisk moderatpolitik.

 2. Christer Bäckman

  Hej Per
  Vad du verkar förvånad över den politiska retoriken.
  Du minns nog tal av Göran Persson, Ingvar Karlsson, Olof Palme och inte minst Gunnar Sträng. Många förskönande beskrivningar eller hur.
  Reinfeldt är dock tydlig med att han tror på enskilda människor och deras val på en marknad där företag får konkurera för att leverera varor och tjänster till kvalitet och pris som konsumenten är beredd att betala.
  Motsatsen med politikerstyrd produktion och konsumtion är exempel som vi erfarit i världen och de skrämmer i alla fall mig.
  För övrigt behövs självklart ett starkt socialt skyddsnät.

 3. Pär Andersson

  Svar till Christer Bäckman (2011-01-24 19:49)
  Jag håller med om att det finns både likheter och skillnader i de olika blockens retorik. Likheten är att båda sidornas tal bygger på värderingar. De exempel du nämner agiterade för ett rättvist samhällssystem som strävar efter en utjämning mellan människor med olika förutsättningar. Idag är det de starka, entreprenörerna och de som kan ta för sig som premieras på de svagas bekostnad. Högern drar sig som vanligt inte för något när de har opinionen i ryggen. Senaste och mest flagranta exemplet är förbudet att offentliggöra statistik på hur antalet utförsäkrade rusat i höjden det senaste året.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.