Design: WESTERÅSMASKINER

I den här bortglömda slåttermaskinen kan man utläsa dess samtids (1940-talet?) syn på industridesign. Apparaten skulle på den tiden framförallt vara hållbar och fungera så länge som möjligt, helst av flera generationer odlare. Men inte nog med det, den skulle även konstrueras med ändamålsenliga och även vackra detaljer.
Inget av dessa två kriterier verkar finnas med i dagens industridesign. På 2000-talet är det gällande trend som styr produktutvecklingen. Vi byter ut snart sagt alla prestigeprylar när de nya årsmodellerna äntligen! anländer. Hållbarheten behöver därför aldrig vara en issue för dagens designers utan all fokus kan läggas på utseendet. Därför har även ordet design fått en ny innebörd. I detta ord inryms även användbarhet och tyvärr har den detaljen överlåts till tekniker. Och som alla numera vet har dagens tekniker en tendens att överarbeta funktionerna på bekostnad av användbarheten. Tänk bara på den mest använda teknikprylen i våra hem – TV-apparaten. Att göra en kanalsökning och sedan återställa TVn till de inställningar man tidigare haft kan göra vilken +40-åring som helst komplett galen. För att inte tala om +60-åringarna, de får i många fall vända sig till en hantverkare i apparatbranschen för att ställa in TVn.
I mitt gebit, trycksaksframställning, råder numera samma förhållande. Här har designen tillåtits trycka undan läsberhet och förståelse. Prio ligger på nyskapande, om det sedan går att läsa och förstå text och bild är upp till betraktaren. Ack ja!
Förhoppningsvis är den tid vi nu lever i enbart en historisk parentes. Tänk bara när en halv miljard kineser ska byta upp sig varje år med ny TV, kraftfullare dator, några omgångar mobiltelefoner osv. Skulle tro att berget med miljötveksamt avfall blir i storleksordningen Bergsjöberget – varje år!
Gomorron!

Etiketter: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.