”Kultur”krämare

Gud vad jag är less på alla dessa författare, regissörer, musiker och kockar som gästar förmiddagens TV-program. Praktiskt taget hela Nyhetsmorgon och det efterföljande Malou bygger på att ”personligheter” oblygt säljer sina nyproducerade alster. Och slår man över på Ettan får man sig till livs samma personer som kör samma säljsnack, men där avbryts förstås inte programmet av de betalande annonsörer som utgör stommen i Fyrans morgon-TV. Jag tycker man gör det alltför enkelt för sig när man bara plockar gäster ur förlagens topplistor och det skulle vara mycket befriande om man någon gång tog egna initiativ och presenterade personer av andra skäl än att de är storsäljare i bokhandeln.
Det sades ju en gång i tiden att om Sveriges Television bara blev av med monopolet på TV-sändningar skulle det medföra en mycket större mångfald i etern. Så blev det väl kanske också under de första stapplande åren men nu är all dynga återigen streamlinad och någon verklig mångfald står tyvärr inte att finna nu heller, åtminstone inte bland de tongivande kanalerna. Och när man äntligen skapar så kallade kulturmagasin, vad hittar man där? Jo återigen samma personligheter, med den skillnaden att de får några extra minuter på sig för att sälja in sina alster. Någon verklig kritik av produkterna orkas inte med utan tittarna får återigen nöja sig med att lyssna till under vilka omständigheter den aktuella produkten tagits fram.