Mer www…

Vill man spinna vidare på internet-temat och komma in på problemet med den förändring av samhällsklimatet som ”sociala medier” har fört med sig blir det om möjligt ännu svårare att komma med idéer. Ett försök att bena upp denna härva skulle kunna bli att angripa fenomenet ”falska nyheter”. Presidentvalet i USA blev den egentliga startpunkten för den debatten. Trumps strategi att med hjälp av lögner på Twitter underminera den traditionella nyhetsbevakningen har fått ett globalt nät av troll att vädra morgonluft. Svenska högerstrateger var inte sena att skapa sajter som ger intryck av att vara nyhetsförmedlare i samma klass som traditionella nyhetsmedier. Detta är ett allvarligt samhällsproblem eftersom de välutbildade och ansvarskännande journalister som förser oss med adekvata fakta kring nyheter och samhälle kringskärs av de tramsiga ”fakta” som sprids på nätets låtsasmedier.
På högerkorparnas agenda finns även en punkt som ifrågasätter forskningen. Inte bara de forskningsresultat som redovisas utan även själva fundamentet för att överhuvud taget bedriva forskning; ”Varför ska vi skattebetalare stå för fiolerna och försörja några goddagspiltar som ändå bara undersöker en massa onödigt tjafs”. Denna populistiska retorik går naturligtvis hem hos många skattetyngda arbetare och pensionärer som inte beretts möjlighet att sätta sig in i vad samhälls- och naturvetenskaplig forskning betyder för utvecklingen av vår vistelse på den här planeten. Jag blir på allvar rädd när jag stöter på denna i sanning dödsbringande retorik.
Samma sak gäller även nästa punkt på trollagendan, och den avhandlar kulturen. De ekonomiska argumenten liknar dem som ligger till grund för satsningar på forskning. Nyskapande verksamhet inom kultursektorn anses vara onödig och dyr; ”Vi har ju redan en gammal fin svensk kultur, så varför satsa pengar på att förändra på den”.
Väver man samman de olika argumenten för att vi ska behålla ett vidöppet Internet vet jag inte om de räcker till för att rättfärdiga den skada högerpopulister och mörkermänniskor åsamkar samhället i demokratins namn. Demokrati betyder att vi i fria val ska utse representanter till beslutande funktioner. Men hur fria blir de valen när fakta förvrids till oigenkännlighet och dagligen trummas in i människors medvetanden? Internet är således både vin och vatten, men för att den demokrati som vi känner ska kunna fortsätta att andas relativt frisk luft måste vi kanske offra de nya möjligheter till socialt umgänge och faktasökning som nätet tillhandahåller. För när väl Internets mörkermän hjälpts till taburetterna av nätet kommer ändå de dess frihet att kringskäras, se bara vad som händer i Turkiet och i en del av de forna öststaterna.
En skrämmande boll har kommit i rullning och jag hoppas innerligt att det inte är för sent att stoppa den.
Slutsatsen får bli att hur man än vänder sig har man ändan bak.
Gomorron på er!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.