En person med Downs syndrom kan också vara smal och vältränad

Idag tillbringade jag flera timmar på Nolia där jag kikade och hejade på alla deltagare som gick, sprang eller rullade i Hjälteloppet där även VK rapporterade från.

Hjälteloppet är ett 2 km långt terräng- och hinderlopp anpassat för personer med funktionsnedsättningar och det var helt fantastiskt att få se alla deltagare som tog sig genom loppet med bravur utifrån sina egna förutsättningar. Någon gick med rollator, en annan satt i elrulle och rullade genom loppet. Många med Downs syndrom, autism eller annan funktionsnedsättning deltog och det var rörelseglädje på högsta nivå.

Det är beundransvärt hur eldsjälar som Cecilia Brönemyr och John Gröntvedt har skapat denna helg tillsammans med Hjälteföreningen och andra samarbetsaktörer. Igår var jag även på deras temadag om Allas rätt till hälsa som gav mig som politiker en hel del nytta. Sedan flera år tillbaka har individ- och familjenämnden stöttat Hjälteföreningen.

Personer med intellektuella funktionsnedsättningar är en grupp som samhället förväntar sig för lite av. Många i denna grupp är stillasittande och har sämre hälsa i form av övervikt och dålig kondition. Cecilia pratade om hur hon för första gången i sitt engagemang sett personer med Downs syndrom vara smala och vältränade detta då de getts förutsättningar att få träna och äta sunt precis som normalstörda människor. Jag själv tänker också på vilken stor vinst det är för samhället men framför allt för individerna själva att få vara mer hälsosamma som håller en frisk längre, precis som för alla människor.

Jag har varit med och tränat ett par gånger med Hjälteföreningen på Umeå Performance Center där de har träningar två dagar i veckan. Det är utbildade instruktörer som själva har en funktionsnedsättning och jag har nog sällan blivit så påhejad som av instruktören i min grupp. Jag fick även individuellt anpassade träningsråd utifrån att jag har en bäckenproblematik. Det kommer bli många fler gånger hoppas jag med träning tillsammans med Hjälteföreningen där alla har rätt till en god hälsa.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se