Nej, Moa Brydsten (S) – L föreslår inte förbud mot digital teknik i förskolan

I måndags var det kommunfullmäktigesammanträde.

Liberalerna hade två interpellationer och en motion som behandlades på sammanträdet. En av interpellationerna var ställd av min partikollega Anders Norqvist om skärmtid i Umeås förskolor.

Regeringen har sedan en tid gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram nationella riktlinjer om barns skärmtid och man vill även ta bort kravet om digitalt lärande i förskolan som infördes av Skolverket i läroplanen för förskolan 2018. När det infördes i läroplanen 2018 var det utefter ett uppdrag från dåvarande regering som bland annat gick ut på att se över hur barns digitala kompetens kunde stärkas. Nu när det gått ett antal år sedan dess och man experter larmar om att små barn inte bör exponeras för skärmar i varken hemmet eller förskolan.

Exempelvis Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar att barn under två år inte ska ha någon skärmtid alls, därefter är rekommendationen att begränsa skärmtiden till en timme per dag för barn upp till fem år. Den svenska barnläkarföreningen instämmer med WHO:s rekommendationer och menar också att förskolan bör vara helt skärmfri eftersom skärmar används frekvent i hemmen.

Med anledning av detta ställde Anders Norqvist följande frågor i en interpellation till För- och grundskolenämndens ordförande Moa Brydsten

1.   Finns det en samlad bild av i vilken grad digitala verktyg, såsom surfplattor, används av barnen i förskolan?

2.   Förekommer det att barn i Umeå kommuns förskolor använder digitala verktyg individuellt utan vuxenstöd. Om ja, i vilken utsträckning och i hur långa stunder?

3.   Anser du att det finns behov av riktlinjer för användning av digitala verktyg i Umeå kommuns förskolor?

Det blev en intressant debatt där S med Moa Brydsten i spetsen attackerade min partikollega och skolminister Lotta Edholm (L) och Liberalerna i sin helhet för att vara klåfingriga och att vi avser förbjuda digital teknik i förskolan. Det stämmer såklart inte. Brydsten visade att hon vurmade och försvarade digital teknik i förskolan och jag uppfattade att hon inte såg något problem med användandet därav speglade det svaret på frågorna i interpellationen. Egentligen gick det inte att utröna något mer i svaren på frågorna än detta försvarande. Brydsten avslutade även debatten med att insinuera att jag själv förordar förbud mot digital teknik och att hon minsann lyssnat på flera intervjuer med skolministern där ministern säger att avsikten är att förbjuda digital teknik i förskolan helt.

Jag vet inte var Brydsten har lyssnat någonstans för jag har aldrig hört min partikollega säga något sådant, utan det handlar som sagt att ta bort kravet om att man måste använda digital teknik i förskolan. Brydsten får gärna komma med källor och bevis på var ministern har sagt något om förbud så att man kan ta Brydsten på allvar.

Liberalerna har i regeringsställning visat stort mod i att ta tag i problemen i för- och grundskolor och menar att man behöver ”gå tillbaka till grunderna” i skolan. Som Liberalerna säger, från skärm till pärm! Men givetvis kommer man inte förbjuda något utan det är en balans man behöver ha i fråga om digitalt lärande i förskolan vs analoga böcker, papper och pennor.

Sedan ska vi inte glömma bort vad förskollärarna själva säger i frågan om skärmtid även om frågan är tudelad inom yrkeskåren. 

I dialog som jag haft med en förskollärare så säger denne att när man frågar barnen på en måndag vad de gjort i helgen eller om det varit lov och frågat vad de gjort på lovet så svarar fler och fler barn “jag har suttit med paddan” hela helgen. Därför sa förskolläraren – vi tagit bort Ipads mer och mer från undervisning och återgår till det analoga för vi ser att barnen behöver komma bort från paddorna. En del barn ser vi till och med är beroende och blir alldeles skakiga i kroppen om de inte får fortsätta hålla i och sitta med förskolans ipad osv. Vi går tillbaka mer och mer till analog lärandemiljö och vi ser även att barnen blir lugnare av detta. 


Nedan en artikel man kan läsa där ministern själv uttalar sig om påståendet om att L skulle förorda förbud mot digital teknik:

https://www.svd.se/a/xg0rAV/lotta-edholm-vi-foreslar-inget-forbud-mot-digital-teknik

Fråga till dig som läsare: Är det rätt att ta bort kravet i läroplanen om digitalt lärande i förskolan? Någon annan reflektion? Kommentera!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.

Arkiv
Senaste kommentarerna
Kategorier
RSS Nytt från vk.se